Anglické listí aneb Coolturní šok

Anglické listí aneb Coolturní šok https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347736/bmid_anglicke-listi-vTo-347736.jpg 4 304 90

Hlavní hrdinka odjíždí pracovat jako au pair do Londýna a už tam zůstane. Ve svých fejetonech popisuje svůj každodenní život v cizím prostředí. Mění rodiny, kde hlídá, najde si přítele, vdá se, přichází děti, stěhování. Nakonec se autorka stává se učitelkou na plný úvazek… Vše je prošpikováno nesmírně vtipným komentováním britského způsobu života a zvyků od pití čaje po úctu, které se těší bájný tenisový Wimbledon. S úctou i rebelským stěžováním, autorčin styl připomíná Roberta Fulghuma.... celý text

Přidat komentář

Aileena
13.08.2023 4 z 5

Docela fajn knížka. Místy zábavné, občas překvapivé (někdy více jindy méně). Každopádně zajímavé čtení. Dá se číst i s přestávkami, když máte zrovna náladu. Na další díl se ráda někdy mrknu.

n.ezn.amy
24.05.2023 4 z 5

Autorka popisuje své začátky v Londýně nejdříve jako aupair a postupně přes svatbu a narození dětí ke kariéře učitelky v mateřské škole. Čtenář se dozví něco ze soukromí anglických rodin, jejich fungování, tradic a také o životě v Londýně z pohledu toho, kdo tam žije. Kniha je napsána opravdu vtipně a její humor mě baví. V některých částech bych autorce oponoval z vlastní zkušenosti a to, že např. děti nepustí do pubu ani na colu. Ale to je jen detail. Anglii mám strašně rád a tuhle knihu jsem si užil.


Tess.96
22.02.2023 2 z 5

Tím, že Británii opravdu zbožňuju (věřím, že v minulém životě jsem tam musela žít), tak o ní mám dost načteno včetně tradic. Tím pádem mě kniha ničím nepřekvapila a upřímně, soukromý život autorky nebyl až tak zajímavý, aby to upoutalo mojí pozornost. Takže jsem se až na prvních pár kapitol převážně nudila. Docela mě to mrzí, protože jsem od knihy měla velká očekávání, ale řekla bych, že kniha je určená hlavně pro ty, co Británii jako takovou neznají. Věřím, že v tom případě je kniha takovým hezkým poznávacím průvodcem tradicemi.

Moniska2410
31.08.2022 3 z 5

Rychlé, pohodové čtení. Krátké kapitoly. Začátek byl pro mě lepší,kde se seznamujeme s hlavní hrdinkou, která začala pracovat jako au pair v Londýně. Jak mění rodiny,jak to v rodinách funguje. V jedné musí dělat úplně všechno ,od hlídání přes úklid po vaření a v další jenom hlídá děti. Jak funguje zdravotnictví a že máme být vděčný jak to máme u nás v Čechách. Popisuje jejich zvyky humornou formou.
A najednou je snoubenka, manželka a matka. Žádné jak se s manželem seznámila, málo informací o něm. Celkově mi tyto kapitoly jejího života přišly takové rychlé, uspěchané.
Knížka se čte poměrně dobře, díky krátkým kapitolám.

camza
29.08.2022 4 z 5

Mě se knížka moc líbila.
Pobavila mne, ale také jsem nad některými věcmi kroutila hlavou.
Holt proti gustu žádný dišputát.
Už hltám pokračování.

kleozpatra
02.03.2022 4 z 5

Velmi miloučký a hravý, taky vtipný a tuhle Alenku v kraji divů mám teď v hledáčku už proto, že Anglii miluju.

MOu598
29.01.2022 3 z 5

Útlá knížka o tom, jak je Anglie a Angličané jiní - a stejní jako mi.
Trochu zajímavých postřehů a informací. Ale pak knížka sklouzla do popisu osobního života autorky a zajímavost zmizela. Takže nic moc.

aninaji
23.01.2022 3 z 5

Krátké příběhy o tom, jaké je zvykat si na život v jiné zemi. Neurazí, ale ani nenadchnou. Jestli jsem se u knihy měla bavit, nějak mě to minulo. Autorka se sice snaží být vtipná, ale právě ta snaha je až moc zřejmá. Hvězdičku navíc dávám za posledních několik kapitol, u kterých jsem se konečně zasmála, ale i dojala. Líbilo by se mi víc, kdyby kniha popisovala kratší časový úsek. Takto to bylo takové letem světem, kdy autorka na 160 stránkách obsáhne období od svého příjezdu do Británie jako aupair až do doby, kdy je vdaná, má děti a pracuje jako učitelka.

alyce14
09.11.2021

Knížka je poskládána z několika autorčiných fejetonů. Tleskám, protože Alena Danijo má skvělý pohled na život a výborný smysl pro humor. Tleskám, protože přesně takhle to má vypadat, a jsem ráda, že si knížka vysloužila tak krásnou obálku. V knize nás nečekají pouze Aleniny zážitky, ale také spousta užitečných informací a zkušeností z různých směrů. Je to moc příjemně napsané, autorka se ve fejetonech neshazuje, a ani se nesnaží na něco si hrát.

solange
08.11.2021 5 z 5

Zajímavý příběh, jak se holka ze Šumavy vypořádala se životem v Londýně. Jsou zde velice humorně popsaná různé situace, které by se na první pohled mohly zdát stejné jak u nás, tak ve Velké Británii, ale není tomu tak. Každý národ má svou mentalitu a jiný smysl pro humor. Jediné mínus tato knížka má a to, že je na můj názor až moc hubená :D

hol58186
03.11.2021 5 z 5

Volné odpoledne, Anglické listí a má sbírka Earl Greyů. Jako bývalá au-pair jsem si sama zavzpomínala na všechny ty ostrovní zvyklosti, tradice a srandy. Dobře a humorně napsaná knížka. Určitě si přečtu i pokračování.

Riccia
15.04.2021 3 z 5

Tak nějak nevím. Každopádně tolik dní jako tuhle, jsem už dlouho žádnou jinou knihu nečetla. Některé kapitoly byly docela fajn, ale u některých už jsem se skutečně těšila, až skončí. Každopádně k něčemu to dobré bylo, vážím si víc toho, že žiji v Čechách :-)

janasim
28.02.2021 4 z 5

Je pravda, že pár kapitol mi v této knize také chybělo. Například, jak se autorka seznámila se svým manželem, proč zménila rodinu, ve které pracovala jako au paire, jak ji přijala rodina manžela,...Část svého života autorka přeskočila, ale i tak jsem se místy pobavila, mnoho dozvěděla.

mcabr
21.12.2020 4 z 5

Tenhle díl je asi nejlepší.

Mandlevest
12.11.2020 2 z 5

Londýn jsem se chystala navštívit se svým nejoblíbenějším cestovatelským parťákem, nejmladší dcerou, letos v létě. Ještě jsem tam nikdy nebyla a podle dcery, která ho navštívila již několikrát v rámci studentských pobytů, je to velká chyba. To město prý oplývá magickou, zvláštní atmosférou, které lehce propadnete. Nakonec to ze známých důvodu nedopadlo a tak jsem sáhla alespoň po této subtilní knížce, která se mi hodí i do výzvy. Musím říct, že jsem se jí doslova protrápila. Neseděl mi styl psaní, nějak mě to celé nebavilo a kdybych doma neměla toho nadšeného propagátora, tahle knížka by mě k cestě určitě nenavnadila. 2,5*, bohužel.

katka_dv
29.10.2020 3 z 5

V tomto případě je už samotná anotace matoucí:
1. Nejsem si jistá, že se jedná o knihu fejetonů.
2. „… odjíždí pracovat jako au pair … mění rodiny …“ Člověk by řekl, že zde budou líčeny zážitky a zkušenosti jako au-pair, ale těch je vlastně jen minimum v úvodních kapitolách.
3. „… najde si přítele …“ To sice ano, ale v knížce není popsáno vůbec – je zde jakýsi časový skok od au-pair rovnou ke svatbě.
4. Pár podařených vtípků v knize bylo, ale „nesmírně vtipná“ kniha to rozhodně není.
5. Robert Fulghum by se jistě divil, kdo je k jeho stylu přirovnáván.

Kniha se hodí, pokud potřebujete na čtení něco hodně nenáročného s krátkými kapitolami, které stihnete přečíst např. během jízdy tramvají. Celkově mně kniha přišla chaotická, nesedělo mi propojení historek z osobního života (např. svatba, porod, strach o manžela, který přišel pozdě domů) s kapitolami o anglických svátcích a tradicích, které jsme probírali ve škole v hodinách angličtiny. Podařené mi přišly části o anglickém školství a zdravotnictví (budu na to myslet, až budu někdy sedět hodiny v čekárně, abych si uvědomila, že i přesto máme kvalitní zdravotnický systém).

1amu
28.09.2020 1 z 5

Rozmohl se nám zde takový nešvar. Mnohé české holky, které odjíždí do Velké Bitánie (dříve většinou jako au pair) a pak s tam některé provdají.
Až potud jde o normální situaci, protože děvčata od nás jsou hezká, milá, vtipná atd.
Jenže pak nastane situace, že si určité % z nich řekne, že se stane spisovatelkou . A zde je kámen úrazu . Ne každá je sebekritická, ale ví, že určitá česká nakladatelství mají o tyto výtvory zájem. Je to jednoduché. V Čechách a na Moravě čekají další řady děvčat, věřících že dojdou ke slávě a také štěstí.
Bohužel ne každé se to zdaří, což je případ Aleny Damijo.

Ivetaa
22.09.2020 1 z 5

Zítra nebudu vědět o čem kniha byla. Ale výzva je výzva...

KudrnatáHolka
11.09.2020 2 z 5

Celá knížka mi přišla spíše jako rekapitulace základních údajů o anglických svátcích, zvycích a tradicích, které jsme probírali kdysi na střední škole. To zopakování bylo sice příjemné, ale v podstatě mě v knize nic moc víc nezaujalo. Vtipnost, která byla avizovaná v anotaci, jsem hledala spíše marně a některé kapitolky mi přišly zmateně poslepované.

katynais
08.09.2020 odpad!

Tak tohle snad byla nejhorší knížka co jsem kdy četla. Naprosto nezáživné čtení a to jsem veliká milovnice Anglie, ale toto...