Angelika - Světla a stíny Paříže (5.díl)

Angelika - Světla a stíny Paříže (5.díl) https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37111/angelika-svetla-a-stiny-parize-dil-37111.jpg 4 27 3

Angelika - L'Intégrale série

< 5. díl

Temná mračna se stahují nad pařížským Dvorem zázraků, kde se dá najít útočiště, ale také navždy zmizet v anonymitě. Podsvětí pohltí člověka navždy, uniknout se z něj dá jen v případě, že je třeba někoho zachránit. Angelika neváhá..... Nepřestává bojovat s trpkou minulostí, za přežití své i svých dětí. Ty jediné jí zbyly po jejím nespravedlivě popraveném a stéle milovaném manželovi. Chce dětem vrátit jejich postavení a sama se musí navrátit ke dvoru, a to na pozvání samotného krále, jenž všechno zavinil. Najde v sobě dostatek sil k vítězství nad absolutní vládou?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Angéligue Ombres et Lumiéres dans Paris


více info...

Vevericka.eva
Vevericka.eva
22.10.2020 5 z 5

Nádhera jako vždy. V tomto novém vydání je větší možnost poznat reálie i se víc do příběhu položit.

renefer
renefer
29.12.2018 4 z 5

Tady se konečně něco dělo. Angelika spadla až na samé dno. Zachránce Nicolas bohužel není totožný s filmovou postavou, je to prostě hrubián a buran. A že si markýza vzpomene, že má taky někde děti po nevím jaké době relativního blahobytu, to jí rozhodně body nepřidá. Navíc je to poslední díl tohoto vydání, takže si asi koupím osekanou verzi, abych se vůbec dostala k nějakému pokračování.


tatjana1737
tatjana1737
02.01.2018 5 z 5

Temná mračna se nad pařížským Dvorem zázraků zatáhla až v okamžiku, kdy se jej policejní ředitel La Reynie rozhodl zlikvidovat. A protože to bylo o hezkých pár let později, než se odehrává děj knihy, anotaci úplně nerozumím. Takhle kdyby bylo uvedeno, že se mračna stahují nad Angelikou, pak ano. Ta si v tomto díle projde svým osobním pádem, ale i odrazením se ode dna. A ač je mi jako hrdinka spíše nesympatická a nějak jí pořád nemohu uvěřit, v tomhle díle (v původním vydání jde o knihy Cesta do Versailles 1 a část 2) obdivuji její nezdolnost, houževnatost a vytrvalost. Sama mám občas tendenci si stěžovat, jak byl ke mně život zlý, ale co mi vlastně chybí? Manžela mi neupálili, neskončila jsem na ulici bez koruny a jen s tím, co mám na sobě, nemusím být pro zajištění ochrany po vůli šéfovi banditů, nemusím řešit, jestli mají moje děti co jíst a jestli se jim nezdají noční můry, natož jestli mi je někdo neukradne a neprodá cikánům či nějakému hnusákovi ode dvora... V tomhle díle (a pak ještě v těch, co se odehrávají v Americe) je patrné, že Angelice se podařilo zúročit nejen její nespoutanou povahu, ale i vše, co se naučila jako malé děvčátko (čím se vysvětluje, proč je tolik prostoru věnováno jejímu dětství a zrání, než se provdala za Joffreye de Peyrac).

A opět: obdivuji propracovanost historického kontextu a znalost nejen pařížských reálií, ale obecně informací o té době. Patent na čokoládu by se mohl zdát autorčinou fikcí a jakýmsi "Deus ex machina", který hrdinku vytáhne z bahna, ale on ten pan Chaillou, ale i kavárna nedaleko Louvru, opravdu existovali. Zmiňovaná Audigerova kniha o tom, jak servírovat a kde mít bílý ubrousek, jde velmi snadno dohledat na stránkách francouzské národní knihovny, a i zamilovanost dvořanů do zeleného hrášku je velmi dobře známá. Jen pořád nemám dořešené, jestli dodavatel bobů pan Costa má něco společného se současným řetězcem kaváren.

Vsuvky v rámci edice Integrale oproti původnímu vydání mne opět bavily (se svojí momentální zálibou v Pitavalovi jsem ocenila zejména situaci kolem Rosinina sňatku a ověřování její identity) a jediné, co bych tomuto dílu vytkla je to, že končí v okamžiku opětovného setkání Angeliky s básníkem Špínou a nepokračuje dál. Což pro mne znamená málo Desgreze, ale na druhou stranu i absenci "incidentu" u Rudé masky, který si v rozšířené verzi opravdu číst nepotřebuji.

Kniha Angelika - Světla a stíny Paříže (5.díl) je v

Přečtených48x
Doporučených2x
Knihotéce36x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x