Angelika a král 1. část

Angelika a král 1. část https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99609/angelika-a-kral-99609.jpg 4 63 5

Angelika série

< 3. díl >

Angelika své záviděníhodné místo na společenském žebříčku zaplatí velmi krutě - její manžel, krásný markýz Filip, jehož si doslova koupila, ji k smrti nenávidí a pokouší se ji znemožnit v očích krále i celého dvora. Angelika jej však neochvějně přesvědčuje o své lásce. Když mu nakonec dá syna, i mladý markýz se musí sklonit před její neopakovatelnou krásou, šarmem a ženskou smyslností. Nelítostný osud však znovu zákeřně zasáhne - její manžel umírá...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Angélique et le Roy , 1959


více info...

Přidat komentář

girdi
30.08.2021 5 z 5

Zatímco z filmového zpracování mám tento díl nejméně ráda, kniha mě nadchla. Konečně jsem totiž hlouběji pronikla do všech těch zapeklitostí a intrik královského dvora, orientovat se v postavách je oříšek, ale když ho člověk rozlouskne, je o to víc nadšen. S krutým a nemilosrdným Filipem to měla Angelika velmi obtížné, její trpělivost a zalíbení byly jen těžko uvěřitelné, ale o to víc jí člověk fandil a doufal, že se probojuje k srdci toho tvrdě zkoušeného, drsného a přitom oslnivého muže.

tatjana1737
10.01.2019 4 z 5

!!! POZOR SPOILER !!!

Přečteno potřetí... budu se opakovat, ale pokud má čtenář alespoň povrchní povědomí o jménech a titulech osob, pohybujících se kolem dvora, bude mít z četby mnohem větší prožitek. Při prvním čtení (ve 13 letech), a i při tom druhém (před 2 roky), mne tyhle díly nebavily, protože na mne působily dojmem telefonního seznamu. Tentokrát jsem se orientovala mnohem víc a užívala si nejrůznější narážky, neboť povšechně už vím, jak se osudy historických postav budou vyvíjet dál (králova nová favoritka, Lauzun, Vznešená slečna či markýz de Montespan - o kterém mimochodem Francouzi mají samostatný komiks). Také jsem si tentokrát mnohem víc užila postavu Filipa, který na mne jako charakter vždy působil spíše ploše a nesympaticky. Nakonec musím uznat, že podívám-li se na něj očima svých prvních naivních dívčích lásek, stejně jako na něj hleděla Angelika, musím ho trochu rehabilitovat, protože nakonec se ukázalo, že má mnohem větší hloubku, než by člověk čekal. A jak jsem si dříve říkala, že na smrt šel sám, protože nedokázal volit mezi loajalitou králi a rodící se láskou k manželce, tentokrát si kladu otázku, zda ho Ludvík nepopostrčil, aby měl volné pole působnosti...


Richie1
18.09.2018 4 z 5

Od přečtení prvních dvou dílů Angeliky už uplynulo dlouhých 18 let a já si kladu otázku, proč jsem tenkrát nepokračoval. Ta série je totiž skvělá! Nejde jen o to, že mám rád romantiku a knihy o Angelice ji nabízí plnými hrsti, ale jde i o to, že celý příběh je na pozadí úžasné doby velikého francouzského krále - Ludvíka XIV., pověstného krále Slunce.
Manželé Golonovi naštěstí tu historii příliš nepokazili, aspoň co mohu ze svých skromných znalostí posoudit. Navíc mě navnadili na větší zájem o tu dobu (začal jsem číst knihu Ludvík XIV. od Jiřího Kovaříka). Můžeme se tedy dočíst o mnoha významných osobnostech té doby počínaje králem Ludvíkem XIV., přes různé maršály a dvořany až třeba po básníka La Fontaine. Angelika v tomto díle pronikla ke královskému dvoru a osvědčuje své schopnosti a přednosti (kombinace krásy, inteligence, zarputilosti i obchodní dovednosti). A navíc se celým dějem táhne linka romantická - její boj o získání lásky svého manžela.
Ovlivněn výborným filmovým zpracováním (krásná Michelle Mercier :), ale především i netušenou kvalitou knihy dávám vysoké hodnocení - 85%.

tatjana1737
09.11.2016 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!

Filip du Plessis se chce své nechtěné ženušky zbavit, ale ona tak vytrvale bojuje, že se u dvora udrží i bez něj a získá pevnou pozici. A taky královy sympatie a možná více než to... Vztah mezi Angelikou a Filipem je velmi komplikovaný a moc mne mrzelo, že když už si k sobě konečně našli cestu, dopadlo to tak, jak to dopadlo. Tak trochu si říkám, zda ho král do první linie neposlal úmyslně... Každopádně Filip zde již vyznívá jako podstatně kladnější postava, jeho neschopnost a neochota milovat je jen dána bezútěšným dětstvím a zážitky, které musel jako pohledný jinoch vytrpět, aby po kariérním žebříčku mohl vystoupat nahoru. Přestože je líčen jako velký švihák nosící růžovou, bledě modrou apod., jeho postava vůbec nepůsobí zženštile - naopak scény výhozu či vlčího honu byly velmi působivé. A to, jak Filip postupně začne roztávat a nemotorně dávat najevo svoji lásku, nebo když vypráví o tom, jak pouze jednou byl zamilovaný... ach! ;-) Čtenář tak Angelice odpustí i to, že vlastně "zradila" svého prvního muže. A v mých očích jí i to i trochu rehabilitovalo - oproti tomu, jak v předchozím díle bezskrupulózně využila každého muže, z něhož mohla mít prospěch, se nyní stala pokornou a milující ženuškou. Takže by se dalo říct, že alespoň oba své manžely Angelika milovala.

Zajímavě je líčen vztah hrdinky ke králi, kterého vnímá stále jen jako muže a nikoli jako KRÁLE se svými výsadami a postavením, které jej staví nad ostatní smrtelníky. Angelika se sice dostala na výsluní, je však patrné, že stále balancuje jednou nohou nad propastí, protože její svéhlavost, neústupnost a hrdost z ní dělá nejen ženu žádoucí, ale též nebezpečnou...

Oceňuji to, že milostné scény jsou zde popisovány velmi lyricky a malebně, žádné konkrétní kdo sahal komu a na co či kam. Čtenář si tak může jen domýšlet, jeho fantazie pracuje a výsledný dojem je o to silnější. Ovšem ta jinotajnost mne zmátla v případě pana de Lauzun, kdy z popisu milostné scény není patrné, zda byl akt dovršen či nikoli, přestože Lauzun pak na Filipa volá: "Pane, udělal jsem z vás paroháče!"

P. S.: Zrovna jsem si říkala, co se asi stalo s panem d'Andijos, a on se objevil opět na scéně. Na webu jsem se pak dočetla, že i v tomto případě se jednalo o reálnou historickou osobnost, která skutečně vedla povstání proti panovníkovi. Na tomto díle se mi líbí propracovanost historických detailů, popis poměrů u panovníkova dvora i výjevy přepychu Versailles.

Tsuki
19.09.2015 3 z 5

Tenhle díl se točí okolo dvora, dvora a zase dvora. Není to úplně nezajímavé, ale slabší, než dobrodružný rytmus předchozích dílů. Trochu mě to donutilo zapátrat a zaplnit mezery ve znalosti historie a osobností té doby, a pochopila jsem, že je to přeci jen pořád fikce. Na druhou stranu se některé věci podařily autorce (autorům) vystihnout. Pro mě nejzajímavější částí Angeliky a krále byl ten "boj" mezi Angelikou a Filipem. A taky se tady Angelika trochu změní (jako v každém díle), ale ještě víc se vzdaluje tomu, co bych si já vzala za vzor nebo idol, se kterým se sžít nebo identifikovat.

Autoři knihy

Anne Golon (p)
francouzská, 1921 - 2017
Serge Golon (p)
uzbekistánská, 1903 - 1972

Kniha Angelika a král 1. část je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce56x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x