Angelika - Cesta do Quebecu

Angelika -  Cesta do Quebecu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36089/angelika-a-cesta-do-quebecku-36089.jpg 4 69 5

Angelika série

< 11. díl >

Uprostred tvrdej kanadskej zimy zažíva Angelika tentoraz búrlivé premeny verejnej mienky o sebe a svojom manželovi. Po príchode do Quebecu sa záhadne stratí ich úhlavný nepriateľ, jezuitský páter Orgeval, no mienka kanadských duchovných sa prikloní na hrdinkinu stranu. Popri napínavých stretnutiach s predstaviteľmi cirkvi stretáva sa tu Angelika i so zaujímavými postavami zo svojej minulosti, medzi nimi s vojvodom de Vivone, k ktorým kedysi prežila ľúbostnú epizódu, no usiluje sa o ňu aj kráľovský vyslanec Bardagne. Ako sa Angelika dostane zo zamotanej siete osobných a spoločenských vzťahov a ako sa jej podarí uchrániť si pre seba Joffreya pred dotieravými quebeckými dámami, to všetko sa čitatelia dozvedia quebeckého spomienkového dielu. V ceste do Quebecu sa totiž väčšmi ako v predošlých dieloch spomína. Na svoje bývalé lásky si spomenie nielen Angelika a jej priateľky, ale aj jej synovia, ktorým Angelika celý život chýbala. No teraz sú všetci spolu a v studenej kanadskej zime ich hrejú hromničné sviečky i pekné city...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Angélique á Quebec 1 , 1989


více info...

Přidat komentář

Richie1
27.06.2023 4 z 5

Tohle byl zajímavý díl z hlediska seznámení s prostředím rané kanadské společnosti. Quebec bylo v té době velmi mladé město (založeno jen cca 50-60 let před návštěvou Angeliky) a tamní společnost se tam vyvíjela v duchu šlechtických poměrů z dvora krále Ludvíka XIV. Zároveň se do života prvních generací osídlenců promítala divoká příroda, kruté zimy i Indiáni, kteří v okolí žili už po staletí.
Bylo zajímavé sledovat, jak se zpočátku nepříznivé očekávání Quebečanů vůči Angelice postupně měnilo díky síle její osobnosti. A díky síle osobnosti jejího manžela hraběte de Peyrac. Na můj vkus je však v románu příliš mnoho postav - časem jsem se začal ztrácet ve všech těch důležitých i nedůležitých obyvatelích malého městečka ... skoro by se hodil nějaký jmenný rejstřík, včetně toho, která postava byla skutečně historicky doložená a která smyšlená.
Ale jinak jsem měl z četby dobrý pocit ... Angelika v Quebeku našla zmenšenou obdobu francouzského dvora, včetně intrik a společenských skandálů - jen ten král chyběl. :-) 70%

Lole
27.03.2023 5 z 5

Tento díl není tolik zajímavý na děj, ale na atmosféru a pomalé směřování k tomu co se bude dít v dalším díle. Pomalu se vynořují různí osoby z minulosti. Samozřejmě Polačka je jedním z milých příkladů. Myslím, že díky tomuhle dílu jsme se zamilovala do města Quebec :)


Mirilis
06.01.2020 2 z 5

Pro mě tedy žádná sláva. Jediný co se mi líbilo. Bylo setkání s Polačkou.

Leona91
22.03.2019 4 z 5

Můžou se vyskytovat spoilery.
Ucházející díl, který je trošku slabší na děj. Nejsou zde výrazné zvraty a velmi dobře nás připravuje na velmi záživný druhý díl. Příjezd do Quebecu byl pro Angeliku bouřlivý, ale dokázala se vyrovnat se vším. Velmi oceňuji zábavnou postavu Villedavray. Je mi sympatický a jeho upravená sedačka mě pobavila. Výskyt staré známé Poláčky byl nečekaný, ale rozhodně vítány. Líbí se mi jak spolu vzpomínají. Postava Sabriny dává knize směr a lze předvídat její roli. Angelika má celý houf nápadníků a de Peyrac má kolem sebe zase hejno slepicek. Z knihy mám pocit, že manželé se odcizují a věnují se spíše ostatním osobám opačného pohlaví. Z celé knihy na mě mnohem více dýchá stín Francie a krále. Mám pocit, že kniha se dá porovnat s kvalitou prvních knih, které jsou bezesporu nejlepší a usizuji, že je to díky více Francie a osob s ní spojenou. Pan královský admirál je důkazem, že v knize jeho postava úžasně spojuje děj knihy s Francií. Negativně hodnotím, že v knize se málo vyskytují pasáže s Florimondem a Cantorem.

tatjana1737
08.06.2017 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!
Přestože kniha opět přináší nezřetelné náznaky stran budoucího děje (tak jako v předchozích dílech, kdy bylo něco naznačeno a svých jasných kontur to nabylo třeba až tři díly poté), lze si ji vychutnat i bez znalosti věcí budoucích. Ovšem znalost věcí minulých je nezbytná. Přestože se Angelika pohybuje v novém prostředí mezi novými postavami, je tento díl mnohem více než ostatní "novosvětské" propojen s její minulostí ve Francii. Dokonce se setkáme nejen s bývalou přítelkyní z podsvětí, ale i s (ne)jedním z bývalých ctitelů, který se dosud nevzpamatoval ze sblížení s touto osudovou ženou. A na Peyraca zas čeká žena z jeho toulouské minulosti... Do toho popis vztahů mezi quebeckou nobilitou, hrozící indiánské napětí, stín otce d Orgeval, tajemná klika nepřátel praktikujících černou magii, tuny sněhu a kanadská zima malebně popisované autorkou. Dozvíme se též, zda je nebo není Angelika Ďáblicí. Co víc si přát :-).