Nevidený

Nevidený https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435702/bmid_nevideny-Hjq-435702.jpeg 4 289 78

Anders Knutas série

1. díl >

Gotlandské skoré leto je v najkrajšom rozpuku, blížia sa prázdniny a turistická sezóna. Helena a Per usporiadajú vo svojom letnom domčeku každoročný večierok, ktorý sa však končí žiarlivou hádkou. Helena sa neskôr vyberie na prechádzku a ráno ju nájdu na pláži zavraždenú. Krátko nato sa nájde mŕtvola druhej mladej ženy. Medzi obyvateľmi ostrova a prichádzajúcimi letnými hosťami sa šíri panika. Polícia vo Visby chce chytiť páchateľa ešte pred turistickou sezónou a prv ako vrah znova udrie. Nevidený je prvá časť úspešnej série švédskej autorky Mari Jungstedtovej o komisárovi Andersovi Knutasovi a Karin Jacobssonovej, ktorí v gotlandskej idyle vyšetrujú záhadné vraždy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Den du inte ser , 2003


více info...

Přidat komentář

baji42
04.11.2023 4 z 5

Slušná severská detektivka. Díky této autorce jsem se dozvěděla o existenci ostrova Gotland a o životě na něm.

Radimka
16.08.2023 4 z 5

Dobrá detektivka, ve které není sto nezapamatovatelnych jmen. Pochopitelný, nepřekombinovaný příběh. I když jsem poznala vraha, hned jakmile se tam objevil, tak mě to docela bavilo


veronika9761
26.04.2023 5 z 5

Zacatek pokulhaval, malem jsem knihu s prvni tretinou odlozila. To by ale byla skoda, dalsi casti knihy jsou dechberouci.

000nugatovej
21.09.2022 3 z 5

Dobrá detektivka. Mrazivý byl pro mne zejména popis (genderově trochu neobvyklé) šikany. Pro mne jako čtenáře bylo rovněž zajímavé, jak se postupně a promyšleně chystala dějová zápletka s poslední obětí.

Danickaz
31.07.2022 3 z 5

Pre mňa nová švédska autorka. Dobré opisy postáv, perfektné opisy prostredia, dostala som chuť ísť na dovolenku na Gotland. :-)
Dej mierne predvídateľný - už dávno sa mi nestalo, aby som tak spoľahlivo a skoro identifikovala vraha. Ale celkovo knihu hodnotím pozitívne a teším sa na ďalšie knihy autorky.

katerina2907
12.07.2022 2 z 5

Velmi průměrná detektivka. Začátek zajímavý, rozuzlení podivné: pachatel, kterého až po letech napadne, že by se pomstil. Ne úplně přesvědčivé a postavy byly dosti předvídatelné.

Milujem
01.11.2021 5 z 5

Knížka se mi líbila. Moc hezké popisování okolností a celého případu. Četla se jedním dechem. S touto knihou jsem začínala s krimi tématikou. Doporučuji.

knihovna1
20.07.2021 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Autorka moc hezky píše. Lákavě popisuje lokace příběhu. Líbí se mi, že se věnuje i osobním příběhům jednotlivých postav krom hlavní linie. Detektivka je i napínavá, chvílemi i nažene strach. Ale už v poslední čtvrtině jsem tušila vraha. Čtení na léto či podzim - doporučuji. Budete-li číst na chatě či chalupě, budete se víc bát :-)

ninano
08.08.2020 4 z 5

Celkem dobrá detektivka.

TeaPeter
17.01.2020 3 z 5

Jako detektivka to nebylo špatné. Sice jsem úplně nepochopil, proč pachatel dělal co dělal až s takovým odstupem, ale budiž. Oceňuji, že autorka se nebála ukázat narovinu honbu novinářů za senzacemi za každou cenu - tvrdě a bezohledně. Stejně jako hlavní hrdina, ani já nechápu, jak sami se sebou dokážou žít.

Book_Lover_
12.01.2020 4 z 5

Velice se mi líbilo, jakou úlohu v příběhu hráli novináři, kteří nejenže poskytují informace široké veřejnosti, ale také můžou ztěžovat práci detektivům. Celkově se mi knížka líbila, i když jsem v půlce věděla, jak to skončí, nijak mi to nevadilo. Postavy byly trošku neosobní, chybělo mi tam více pocitů, ale je to ideální oddechová knížka.

Blaník8
27.08.2019 4 z 5

Řemeslně napsaná severská detektivka, líbivé prostředí, i postavy:-) jen ten konec..:-(.. takový nějaký...Ach jo, jsem prostě rozmazlená dobrou anglickou detektivkou, mistry zápletek, s přesným počtem logicky jednajících barvitých postav, vypilovanými závěry, kde krásně všechno zapadne do sebe, jako kousky puzzle:-). V ten moment si jen vydechnete Wow!...přesně takto se to mohlo stát..!!:-)
To mi chybělo.

Mysias
07.08.2019 2 z 5

To je tak divně psaný... Nějak jsem se s postavami nemohla ztotožnit, najít si k nim vztah. Kniha je útlá, občas plytký popis zbytečných věcí a jindy naopak to rozvedení chybí. Příběh fajn, ale jako by se někdo teprve učil psát. Občas mi to připadalo jako záznam nějaké události. Stručně a jasně. Krátké věty, kde by mohlo být souvětí a lépe by se to četlo. No prostě nevím... Koukám, že kniha je poměrně dobře hodnocena (77%), ale za styl psaní jen dvě hvězdy.

Simi
20.03.2019 5 z 5

Pro mě skvělá detektivka a těším se na další díl. Četla jsem komentáře níže a pokusím se o malé vysvětlení toho, co se mým spolučtenářům nezdálo. Vyšetřování zločinu neprobíhá většinou tak, jak je popisováno v tolika úžasných detektivkách. Pokud kriminalisté nemají spolehlivé stopy, většinou jim pomáhá veřejnost. Na nich je, aby si vybrali z toho, co se dozví, to správné. Představte si klidný dovolenkový ostrov. Málo kriminalistů bez zkušeností s tak ohavnými vraždami. Týmy netvoří Poiroti a ti slutečně dobří nemůžou dělat všechno. Takže delegace někdy nedopadne ve prospěch vyšetřování. A pak ta otřesná nedůvěra civilům, ta je často zaslepuje, že jim marně běží čas. Oceňuji, že autorka podala reálný příběh. A jako obvykle pro mne jedno velké plus pro severskou krimi, není tu ten obvyklý úchylný psychopat a detektivové jsou normální lidé a ne trosky závislé na alkoholu a lécích.

petulka.sasanka
03.03.2019 4 z 5

Příjemná oddychová četba...ani neurazí, ale ani žádný paf efekt. Místy i napínavé. Určitě čtivé.

Nelly
22.02.2019 2 z 5

Celkem dobrý námět, který pohřbila nuda a šeď...

vojteska70
14.02.2019 2 z 5

Nic moc. Nemělo to “šmrnc”

laubrino
21.01.2019 3 z 5

Poznámka ke členění knihy - výslovnost vlastních jmen by měla být na začátku.

loskatos
08.11.2018 2 z 5

Bohužel celkem zklamání. V podstatě vůbec netuším, co v této detektivce dělala policie. Nevyšetřili vůbec nic, všechny posuny v ději zařídily náhodné nálezy obyvatel ostrova. Přestože postava inspektora Knutase má potenciál, aby si jej čtenář oblíbil, jako policajt toho moc nepředvedl. Dějovou linku kolem novináře a jeho vzplanutí nechápu už vůbec, v knize by dle méhi nemusela být. Ale to už by v knize nezůstalo nic. Dám šanci ještě dalšímu dílu, třeba mě mile překvapí.

Alma-Nacida
14.08.2018

Odloženo. Jen v málo detektivkách mi bylo jedno, kdo je vrah, ale tady ano. Neříkám, že je to knihou, jen ten styl mi prostě vůbec nesedí.