Andělský mág

Andělský mág https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448805/bmid_andelsky-mag-9BT-448805.jpg 3 47 13

Garth Nix píše první ligu fantasy. Přesvědčte se sami! Od okamžiku, kdy se Liliath ukryla ve starém sarkofágu, uběhlo více než sto let. Přesto se nyní probouzí krásná jako dřív a její touha setkat se se svojí láskou, archandělem Palenielem, je silnější, než kdy byla. Ví, že i když je jedním z nejsilnějších andělských mágů, stačit to nebude. Bude potřebovat pomoc těch čtyř: medika Simeona, lovce pokladů Henriho, kadetky Agnez a malířky ikon Dorotey. Stanou se nástrojem jejího plánu, ať chtějí, nebo ne!... celý text

Dobrodružné Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Angel Mage , 2019


více info...

Přidat komentář

Luigi1
07.05.2023 3 z 5

Začátek strašně nudný.Podle mě zbytečné popisování oblečení a různých prkotin

Klumilek
10.09.2021 2 z 5

Příběh byl pěkný a odsypal, ale ten konec to byla tragédie.


andrejci
11.04.2021 5 z 5

Zajímavý děj, který byl čtivý a originální.
Převyprávění tří mušketýrů se mi moc líbilo. Od knížky jsem čekala, že bude průměrná a tohle mě překvapilo. Žádná dlouhá komplikovaná zápletka. Krásně vymyšlený svět. Použití andělské magie je podle mě originální. Postavy taky byly dobře vymyšlené. Plus dávám za vyprávění z pohledů všech postav a krásnou obálkou.
Malé mínus dávám za konec. Celý ,,záhada" se nakonec vyřešila na posledních 10 stránkách. To pro mě bylo celkem zklamáním. Na to jak to bylo dobře vymyšleno jsem čekala něco víc.

Miri294
01.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Děj knihy byl rozvleklý, konec mi přišel trochu uspěchaný. Nix se soustředil na detailní popis míst a osob. Nejdřív jsem si myslela, že být andělským mágem je ojedinělá schopnost, ale pak jsem zjistila, že vyvolávat anděly může každý kdo má ikony. Využívání andělů by mělo být jen v nutných případech a ne že si vojáci pomocí anděla chtějí vysušit boty. Nejrušivější bylo, že každý druhý člověk měl jméno na D a bylo těžké se zorientovat. Nicméně kniha nebyla špatná, ale kdyby Nix zaměřil svou pozornost víc na děj a konec než na popisy míst, bylo by to zajímavější.

janca6129
24.03.2021 3 z 5

Nixovo Staré království patří mezi mé nej série, co se mi kdy dostaly pod ruce. Proto jsem se na Andělského mága dost těšila. Nicméně mě to příliš nebavilo. Příběh byl unylý, nudný, táhlý, konec oproti tomu dost urychlený, až jsem ho snad ani nepochopila.

Přesto se mi líbila variace na Tři mušketýry, prolínání jednotlivých linek, psaní z pohledu záporné postavy, uchopení andělské magie či lásky jakožto posedlosti. Být ta možnost, dala bych tak 2,5/5.

SBH
07.03.2021 1 z 5

(SPOILER) Nix zklamal na celé čáře. Do čtení jsem se musela nutit a celou dobu se trápila. Variace na Tři mušketýry je překombinovaná, suchopárná a nudná. Fantastický svět působil nesmyslně, ztrácela jsem se v místopisu i uspořádání státu, text připomínal spíš politické zpravodajství než beletrii. Proč si v Sarance udržovali armádu, když vlastně s nikým nebojovali? Protože to tak psal Dumas?
Pro mě osobně byl největší problém v tom, že hlavní hrdinka byla zároveň ústřední záporačkou. Její etický a morální profil odpovídal provozovatelům ropných tankerů: hej, vyvraždíme celou populaci, hlavně když z toho budu mít užitek. Protivníci byli ale nemlich totéž, takže jsem neměla komu fandit. Postavy mi rozhodně nepřipadaly ploché, ovšem sympatie nevzbuzovali ani „čtyři mušketýři“, neboli lékař, umělkyně, mušketýrka a vědec.
Děj vypadal komplikovaně, aby se nakonec ukázalo, že se jednalo o jednu výpravu k chrámu a jeho největším hybatelem byla Liliathina manipulace všemi okolo. Mimochodem ústřední zápletku jsem odhadla asi na třetí stránce, takže zájem nepřiživilo ani tajemství či moment překvapení
Douška k překladu – pí Hejnová trpí příšerným zlozvykem uprostřed české věty zanechat jeden anglický výraz, nejspíš aby byl text ještě víc kchůl. Příklad: „trávili celé dny hraním bowls“ (kuželek?). Nebo ponechávala místopisná označení v angličtině, přičemž slova „street“ nebo „place“ zněla dost nekonzistentně nejen vůči českému překladu a imaginárnímu fantasy světu. Vždyť se jedná o parafrázi francouzského románu včetně osobních jmen! BTW v jakém významu používala slovo „pastorek“? Jedná se totiž o ozubené kolečko. Takže obraz andělských křídel s pastorky je, ehm, prostě velmi zvláštní.
Zanechte naděje, kdo vstupujete.

Pajinkaslapinka
02.03.2021 1 z 5

Upřímně jsem tu knihu neustále odkládala, vlastně i těch závěrečných 50 stran jsem si dávala pauzy ????
Je zde spousta jmen, mezipříběhů a popisování tolik detailů, co kdo měl na sobě, která ulice jak přesně vypadala a k čemu sloužila, že, kdyby si to autor odpustil, kniha by měla možná i spád a nebo minimálně by z těch 450 stránek zbylo krásných 100 stran příběhu, který měl potenciál, ale nebyl využit k prospěchu ????????????
Četla jsem jí x měsíců a opravdu půlka knihy byla zapomenuta ještě dřív než jsem jí dočetla ????????

Ohromná škoda. Dávám 2⭐ z 5 ⭐ a to jenom za lákavou obálku.

ElisaCaleisa
11.02.2021 5 z 5

(SPOILER) !!SPOILER NA POSTAVY A CELÝ WORBUILDING Z KNIHY!!

Rozhodně mě kniha překvapila, až mě mrzí, že je to standalone. Vážně tohle není typická YA s nějakým romantickým trojúhelníkem, pár lidmi a tak.
Kdepak, tohle je jízda, které 100% nelituju. Skvělý systém magie, průběh děje, který mě až trochu děsil, nečekaný konec a hlavně úžasná antagonistka Liliath, tvář celé knihy. :D Je to o andělech, jejich životě, životě lidí co přežívají a bojí se každý den. Bojují, chrání, milují - každý u nich. Krom těch stovek příjmeních na D, které jsou skoro k nepřečtení (Nixi, chill, my víme že tam byla inspirace na Tři Mušketýři XDDD).
Liliath - inteligentní, manipulativní, krásná ale zlá. Její posedlost je velmi, velmi uvěřilná. U mě je zatím nejlepší zaporák ze sérií, co jsem četla.
Henri - dejte mu někdo prachy, boha můj. Uvěřitelný snílek, se kterým bych se osobně chtěla kamarádit.
Agnez - určitě bych se ji irl bála, ale saaakra že ženská je z oceli, boi :D můžu ji obejmout? Je strašně funny :3
Simeon - nečekaný crush, introvertní bisexuální fellow, bros i wanna kiss this dude. I KDYŽ MÁ SNAD 200 CENTIMETRŮ, NIKDO MĚ NEZASTAVÍ! Miluju ho, druhá fav postava :3
Dorotea - ze začátku jsem nevěděla, co si o ni myslet, ale nakonec se mi zalíbila. Holka, vem tu Rochefort na rande, simpuje pro tebe
Rochefort - jako s Doroteou, nevedela jsem, co si o ni myslet, skoro se mi nelíbila, ale nakonec mi byla sympatická :3
Bisc - dejte někdo chudákovi čokoládu, potřebuje motivaci a lásku :( top sekundární charakter a třetí oblíbená postava, jsem ráda že přežil do konce :D
5/5 určitě a klidně přečtu za rok nebo dva znova.

wotana
09.02.2021 3 z 5

3/4 knihy strašná nuda, spousta jmen, spousta zbytečného popisování kdo co měl na sobě, jak byly zařízený různý místnosti atd. Až konec knihy byl trohu nabitý akcí, ale zase rychle useknutý.

renisla
27.01.2021 odpad!

Čtu, ale na sérii Starého kralovství to nemá :-/ Zklamání na celé čáře :(

DreamerX9
25.01.2021 3 z 5

Pro ty z vás, kteří čekáte klasickou young adult fantasy s romantickou slaďárnou tohle rozhodně není. Nix musí mít úžasnou představivost, když tohle dokázal napsat. První půlka knihy je hodně rozvětvená ale dá se v tom zorientovat ačkoliv jmén je hodně, je očividné kdo je kdo. Velice si cením originality tohle zdaleka není žádné klišé a Nix přidal i několik krásných myšlenek k zamyšlení. Druhá půlka mnohé vyjasnila a ačkoliv děj nebyl tak nabitý četlo se to hezky až do samého konce. Tato kniha je něco zcela nového jak stylem psaní tak obálkou. Doporučuji starším čtenářům a všem, kdo chtějí do své hlavy vpustit nový pohled na nebeské tvory :)

Hels-is-unicorn
21.11.2020 2 z 5

Vždycky jsem všude četla, že Nix je novým králem fantasy. Po tomhle ani nemám chuť číst jeho další díla.
Příběh byl úplně o ničem. Šííííííííleně dlouhý a zmatený rozjezd a akce pár stránek před koncem (a to ještě ani ne úplně vydařená). Začala bych asi u postav. Naprosto ploché nezáživné charaktery, se kterými se vůbec nedalo sžít. Obvykle se mi podaří sympatizovat alespoň se záporákem, když už ne s hlavními hrdiny, ale tady nešlo dokonce ani to. Navíc na prvních 200 stran bylo asi tak 1000 jmen a ještě ke všemu všechna na jedno brdo. Chápu, že autor chtěl vyjádřit co největší sounáležitost s Dumasem a inspiroval se jmény ze Tří mušketýrů, ale kruci, nemůžou všechna jména začínat na D, fakt ne. Pak je v tom prostě jen bordel. Spousta rozsáhlejších fantasy má v závěru přehled jmen se stručnými vysvětlivkami. Proč to tahle kniha neměla? Když už ne jména postav, tak minimálně jména a působnosti andělů bych opravdu ocenila.
A když už jsme u andělů, pojďme se rovnou vrhnout na zákonitosti fikčního světa. Vcelku se mi líbilo, že mapka vycházela plus mínus z Evropy, i země vlastně působily podobným dojmem, jako to známe dnes či z historie. Navíc tu ta mapka byla, takže aspoň tam se člověk mohl v těch jménech lehce orientovat :-) Ale to je asi tak všechno pozitivní, co můžu říct. Ruku na srdce, dovede si někdo představit, že kdyby lidstvo navázalo kontakt s anděly, využívali by je například k propíchnutí puchýřů, utírání nádobí a leštění bot? Sorry, ale to je fakt moc. Navíc jsem nepřišla na to, kdo vlastně andělský mág není (vyjma popíračů). Myslela jsem, že se bude jednat o nějakou elitní, klidně i utajenou, skupinu, možná dokonce klidně zápornou, když jsme jako prvního mága v podstatě poznali Liliath. Ale do prčic, on to uměl úplně každý, i kdyby to byl jen nějaký menší andílek, který opravdu umí jen zamést verandu a nic dalšího. A pak si před královnu nakráčí albská lady a tvrdí, že neumí vyvolat jediného anděla, a všichni jí to sežerou i s navijákem?
Vcelku se mi líbil efekt stárnutí v souvislosti s využitím andělů. Jasně, dává to smysl, proč ne. Co ale potom vážně nedává smysl, je to, že když se mi zrovna nebude chtít hrabat listí na zahradě nebo umývat záchod, tak si prostě sáhnu na obrázek, oberu se o kus života a nechám andílka, aby to udělal za mě.
Hvězdičky dávám za naprosto parádní obálku. Bez ní bych rovnou dala odpad.

AdyKody
21.10.2020

Super. Stejně jako série Kliče od království. Nemohla jsem se odtrhnout.