Andělé mezi námi

Andělé mezi námi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44975/bmid_andele-mezi-nami-44975.jpg 5 28 3

Drama o třech jednáních a epilogu. Příběh lékaře je pro myslitele humanity Langera podkladem k nadčasovému zahloubání se do problematiky eutanázie. Nad touto vrstvou se ovšem klene ještě druhá, jíž je podobenství o andělech, kteří vydávajíce se za lidi plní na Zemi různé úkoly (a to i zdánlivě nesmyslně protikladné), jejichž plněním se snaží naučit lidstvo být za sebe zodpovědno. Proniká sem tedy celoživotní Langerovo téma.... celý text

NessaLuna
NessaLuna
08.07.2022 5 z 5

Nechápu, proč jsem se s tou knihou mohla setkat až při studiu bohemistiky. Nevím, jak to mají ostatní školy, ale u nás jméno Františka Langera nějak vyšumělo a bohužel ani v seznamu povinné četby jsem na něj nenarazila. A přitom je to neuvěřitelná síla. Pro mě je Čapek jeden z vrcholů literární a filozofické geniality a Langer se mu v tomto díle stoprocentně vyrovnal.
Kniha mi vyrazila dech. Téma bylo zajímavé, hlavní myšlenka ještě lepší.
Já zde knihy často nehodnotím 5*. A tahle si to stoprocentně zaslouží.

pawla.sevcikova
pawla.sevcikova
23.10.2016 5 z 5

Úžasná kniha, nadčasová, hluboká...

PAVLA: A co značí vaše jméno?
MISE: Smrt. Jsem smrt. Jsem zde proto, dceruško, abych, když nikdo vám nemůže pomoci a zbavit vás vašeho trápení, nuže, abych vás vzal za ruku a převedl ze života do smrti.


Stammel
Stammel
30.11.-0001 5 z 5

Nedlouhá hra o dvou dějstvích a jednom prologu. S prostým příběhem, ale přitom nesmírně nabitá. Jednak je ten příběh přes všechnu prostotu díky Langerovu mistrovství velmi silný, jednak je tato síla podložena silným humanistickým sdělením, jednak je dobře vystavěna na důležitém a tudíž nosném etickém problému.

Více než o ústřední téma lékaře ilegálně poskytujícího euthanasii jde o metaforické zamyšlení nad podstatou růstu lidství a humanity. Andělé jsou totiž roztroušeni v lidské společnosti právě proto, aby jako agenti v přestrojení učili lidstvo se o sebe dobře starat. Je to metafora těžko popsatelná v komentáři. Prožít si ji v Langerově krásném textu ale stojí za to. Je to naprosto čistá divadelní ilustrace toho, co je lidskost.