Anděl života z Osvětimi

Anděl života z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470163/bmid_andel-zivota-z-osvetimi-4Q3-470163.jpg 4 30 7

Šokující vzpomínky porodní asistentky a žen, které prošly peklem Osvětimi Osvětim měla nejen svého Anděla smrti, nebezpečného a nevyzpytatelného lékaře Josefa Mengeleho, ale také Anděla života, porodní asistentku Stanisławu Leszczynskou, která se mu dokázala postavit. Drobná a křehká žena, která i přes jeho rozkaz, aby děti okamžitě po narození usmrcovala, jednala podle svého svědomí a snažila se pro každého novorozence vykonat maximum na jeho záchranu. Do osvětimského koncentračního tábora se dostala v roce 1943. Nejenže neztratila víru a naději, ale dokázala svoje uvěznění vnímat jako misi. Vedla porody bez jakéhokoliv lékařského vybavení, léků a mnohokrát i bez dostatečného množství vody. Vězeňkyním byla v jejich těžkých chvílích oporou, proto ji mnohé oslovovaly „matičko“. Nelze popsat, čím byla válka, holocaust, Osvětim, Březinka, tábory smrti. Neexistují slova, která by vyjádřila strach, bolest a zoufalství těch, kteří tímto peklem prošli, ztratili své blízké, důstojnost a naději. Osvětim měla mnoho tváří, ale tou nejhorší a nejtragičtější byl osud dětí, které tam přicházely na svět. Nesmíme zapomenout na ty, kteří v táboře přišli na svět a kterým bylo dáno žít pouze chvíli, ani na bolest jejich matek, které pocítily nejhorší ztrátu. Zoufalství je poznamenalo na zbytek jejich života. Kniha Anděl života z Osvětimi je doplněna autentickými svědectvími žen, bývalých vězeňkyň. V Polsku vzbudila velký ohlas a na dvou knižních internetových portálech zvítězila v kategorii nejlepší historický román roku 2020.... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Víkend
Originální název:

Anioł życia z Auschwitz. Historia inspirowana życiem Położnej z Auschwitz , 2020


více info...

Přidat komentář

Noisette73
28.02.2024 2 z 5

Taková hodnotná kniha to mohla být, ale vysvětlivky pod čarou stažené z Wikipedie, to je opravdu ostuda, sem to nepatří. Takže za mě zklamání.

JancaMia
15.09.2023 5 z 5

Vzpomínky žen, které rodily anebo pomáhaly s porody v Osvětimi. Z jejich vzpomínek až jímá hrůza a ježí se chlupy na těle (topení novorozeňat v sudu, všudypřítomné krysy (ve velikosti dobře živené kočky , které se lidí přestaly bát)) které miminka ohlodávaly a i vyčerpané maminky bez mléka, všudypřítomná špína ..) .Kniha ve mě bude ještě dlouho rezonovat. Půjčeno z knihovny.


Lena79
08.01.2023 4 z 5

Poutavé a hrůzné svědectví o táborových hrůzách z úst několika žen. Ke konci knihy jsem už ale byla přehlcena stále opakujícími se událostmi. Přesto musím s pokorou smeknout pomyslný klobouk před bývalými vězeňkyněmi, protože dokázaly o tom všem ještě mluvit. Autorce dávám palec nahoru za neskutečnou práci s hledáním podkladů ke knize.

rilajaan
30.04.2022 5 z 5

Velmi zajímavé skutečné příběhy.

dana8437
16.02.2022 5 z 5

Velmi dobře a poutavě napsaný příběh, který neobsahuje jen “holá” fakta, ale má to děj, od kterého se nedá odpoutat, čtení náročné na psychiku, ale i tak určitě stojí za přečtení. Těžko se této literatuře dá říct hezká, ale je opravdu čtivá.

josska
03.11.2021 5 z 5

Moje druhá kniha autorky,a je opet poutavě,lidsky napsaná,husí kuže,slzy,strach,bezmoc,těhotné ženy,děti,příšerné hygienické podmínky,zima,vlhko,no to se prostě nedá pochopit,,poznámky pod čarou,výpovědí vezenkyn i stastné konce,ale myslím,že jich bylo málo,bohužel,,

veverka@ořech
09.04.2021 4 z 5

Kniha Anděl života přiblížuje příběh porodní asistentky Stanisławy Leszczyńské.
Stanisława Leszcyńská se spolu se svou rodinou aktivně účastnila odboje, proto jednoho dne do jejich domu vtrhlo gestapo a všechny přítomné zatklo. Stanisława spolu se svou dcerou Sylwií byla následně převezena do tábora Osvětim-Březinka. Vzhledem k tomu, že měla lékařské vzdělání, bylo jí umožněno pracovat v táborové nemocnici. Vězňům, kteří dovedli vykonávat určité specializované profese (např. zdravotníci, holiči, fotografové aj.), se zvyšovala šance na získání lepší práce v táboře a tím i šance na přežití. Stanisława v táboře pomáhala těhotným ženám rodit, následně pečovala jak o šestinedělky, tak i o děti, všestranně se snažila zlepšit jejich tíživou situaci.
Kromě Stanisławina příběhu sledujeme mladou dvojici Magdu a Maćka, kteří se do tábora dostanou v průběhu léta 1944, kdy jsou zatčeni během pouliční razie v Lodži. Magda je těhotná a v táboře se seznamuje se Stanisławou. Na příkladě Magdy autorka líčí postavení těhotných žen v táboře, nejedná se pouze o popis prostředí, nedostatečných hygienických podmínek, ale rovněž o emocionální rovinu. Autorka nechává Magdu promlouvat, vyjadřovat svůj strach a vnitřní pocity. Magdiny vnitřní monology přibližují čtenářům táborové prostředí, fyzické a psychické změny, kterými procházela každá vězeňkyně během svého pobytu, kdy se musela vypořádávat se svou situací, ale zároveň udržet si naději, že přese všechny těžkosti nemusí být nutně bezvýchodná a konečná.
Majewska-Brown v kapitolách střídavě vypráví Stanisławin a Magdin příběh, až se oba nakonec protnou, zároveň naraci prokládá mnoha digresemi, v nichž se snaží čtenářům přiblížit prostředí koncentračního tábora, okolnosti jeho vzniku, fungování táborové nemocnice nebo informace týkající se porodů a narozených dětí. Některé tyto odbočky vkládá přímo do textu, jiné do barevně odlišených rámečků. Kromě toho řadu vysvětlivek přináší v poznámkovém aparátu. Nutno podotknout, že mnohé informace jsou skutečně zajímavé a vhodně doplňují celý příběh, jiné však naopak působí rušivě a nadbytečně.
Přínosným počinem je, že autorka vyhledala v archivu Státního muzea Osvětim-Březinka svědectví přeživších vězenkyň, které se osobně ocitly v obdobné situaci jako hrdinka Magda. Úryvky z jejich svědectví přináší v druhé části knihy. Autorka cituje výňatky 30 svědectví bývalých vězenkyň. Některé z nich se dostaly do tábora jako těhotné a tam také porodily své děti.