Anděl v podsvětí

Anděl v podsvětí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467547/bmid_anjel-v-podsveti-esc-467547.png 5 412 121

Sedmá kniha z řady historických detektivek o kapitánu Steinovi a notáři Barbaričovi. V Praze zuří mor a císař Rudolf II. se s celým dvorem přestěhoval do Plzně. Pověst tohoto mravopočestného, panovníkovi oddaného města však ohrožuje série zločinů. Nejprve se záhadně ztratil synovec ruského velvyslance Vlasjeva, který přijel vyjednávat jménem cara Godunova. Kvůli hrozícímu skandálu pověří radnice hejtmana Leopolda Steina, aby mladíka našel. Případ je ale složitější a stopy vedou k osobám vysoce postaveným, a tak hejtman požádá o pomoc svého bratra, proslulého vyšetřovatele Joachima Steina. Kapitán se v Plzni objeví se seržantem Jarošem po boku. Čekají tu na ně ale příšerné zprávy a rozbíhá se nebezpečné pátrání, ve kterém nescházejí umučení andělé, tajné bratrstvo zhýralých kacířů, alchymisté dvou tváří, vražední špióni a démon, jenž loví duše v labyrintu podzemních chodeb pod královskou Plzní.... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Literatura slovenská , Historické romány

Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Anjel v podsvetí , 2020


více info...

Přidat komentář

janka84
15.02.2024 5 z 5

Výborná kniha! Zajímavý a napínavý příběh bez hluchých míst, sympatické hlavní postavy. Doporučuji!

annes
14.02.2024 3 z 5

Tohle byl pro mě asi nejslabší díl z celé série. Začátek, než se dorazilo do města byl fajn. Rozuzlení s Jarošem na konci taky ;-)
Zápletka zneužívaní mladíků mi vůbec nesedla a byť mě rozuzlení překvapilo, nenadchlo mě natolik, aby si díl zpravil reputaci.
Samozřejmě se těším na další díly i další knihy autora, jen tenhle si podruhé vážně nepřečtu.


Čmeláček
13.02.2024 5 z 5

Teda to zase byla jízda! Stein a ostatní musí nutně najít synovce ruského velvyslance. A tak vyšetřují v Plzni, rodném to Steinově městě. Nebudu se tady vypisovat, co jako se tam všechno stane, ale fakt jsem si skvěle početl. Takže asi tak a howgh! :)))

kuruteku
08.02.2024 5 z 5

Konečně duchařina jak má být. Žádné nadpřirozené jevy, jen lidská pomatenost, vychytralost, nabubřelost. A Stein s Jarošem, který neví, že za část jeho pokání může i obyčejná choroba. A nakonec i Barbarič, který zjistí, kde jsou hranice jeho poživačnosti (a páv do ní ještě patří). Co na tom, že v podzemí, kde je poprvé v životě (tolik jsem jsem do Plzně jezdil, ale podzemí nenavštívil - důvod tam někdy zajet), pozná vchod do sklepa Leopolda Kotorského. Že by tam dole měli cedulky? Vlastně to končí jako všechny příběhy této série - zlo je, aspoň částečně, potrestáno, Stein pohoršen, luterán Barbarič prokáže svou statečnost. A nám, čtenářům, zbývá si zjistit, jaký byl osud Maxmiliana Habsburského, kdo byli rádcové císaře Rudolfa a jak dlouho byl v Plzni na útěku před morem.
Měl bych tu tip pro všechny Vondrušky, Češky, Niedly, možná i Červenáky (další historizující autory zatím neznám) - pořádnou divočinou bylo vzájemné soupeření Boleslava III., Jaromíra a Oldřicha. Až zas budete chtít nějaké to historické bahno věrolomnosti, nenávisti a špíny, tam je toho dost.

bleekemolen
18.12.2023 3 z 5

V noci po pokoření Anděla jsem měl sen. Za naším domem se otevřel jasně zářící portál ze kterého nejprve vyběhlo stádečko neškodných dinosaurů následováno několika Australopitéky ve vánočních svetrech. Po nějaké chvilce se objevila kosmická princezna v upnutém koženém oblečku a chtěla mě vyslíchat pro jakýsi mezigalaktický zločin.

Tento sen perfektně ilustruje můj dojem z knihy. Spousta zbytečných postav a vedlejších linek, které nikam nevedou. Logika chování postav a vlastně celý motiv hlavního viníka se ukázal být značně rozporuplným. Zatím suveréně nejslabší Barbaričovka

Johny_H.
29.10.2023 5 z 5

Napínavé od začátku do konce. Opravdu povedený díl který je místy až moc pro některé lidi krvavý než díly předchozí mě jako otrlému to ovšem nevadilo a celé jsem si to moc užil a nemohu jinak než dát 5/5. PS: Mě tato knihy vyšla na dovolenou a pokud nejste rychlí čtenáři doporučuji si na ní udělat čas jelikož ji budete chtít dočíst co nejdříve.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
S lucernou vešli do podzemí, tmu přece rozetne světlo. Stál tam anděl, nahý, zmučený, celý od krve a s přišitými křídly.
Ona je mozek, on svaly......
Bravo pane Červenáku.

mataj
27.09.2023 5 z 5

Juraj Červená píše velice poutavým stylem, příběhy mají správnou dávku napětí, dobrodružství i jakéhosi nadpřirozena. Tentokrát se Stein s Jarošem a později i Barbaričem snaží odhalit pozadí zmizení mladých mužů v Plzni a při svém pátraní se zaměří na podzemí města, kde se patrně dějí podezřelé věci.

Reat
15.08.2023 5 z 5

Nebál bych se napsat slovo "geniální" ! Kdybych měl použít přirovnání s ostatními autory píšící historické detektivky (zasvěcení vědí), tak Červenák prostě píše hollywoodské trháky s tím nejlepším obsazením a režisérem, zatímco ostatní něco jako televizní seriály. Což o to, k chuti přijde oboje a nepohrdnu ani jimi, ale tady mám prostě dojem z naprosté špičky. Jojo....kdyby všechny činnosti v životě byly tak milé a povznášející jako čtení příběhů Steina, Barbariče a Jaroše, to by se to žilo......
PS: setkání Steina a Jaroše s císařem Rudolfem je TOP!!!

martin8550
09.07.2023 4 z 5

Souběžně s touto knihou jsme četl knihu Olivera Potzsche - Katova dcera a je tam spousta paralel, obojí čtivé, sympatičtí hlavní hrdinové, podzemí labyrint, postava kata akční scény, násilí. Dokonce u obou najdeme tajné večírky v maskách se zvrhlou sexuální zábavou. Červeňák je malinko brutálnější, ale má zas spoustu jalových stránek, které se dají přeskočit. To mi na té knize vadilo vlastně nejvíce, je sice počtem stran objemnější, než předchozí příběhy, ale forma vyprávění by možná potřebovala trochu doladit tak, aby příběh hladce plynul. Ale jinak fajn prázdninové čtivo. Nejvíce mě bavily pasáže s otcem kapitána Steina a jeho psem Zoubkem. Samotný kapitán mi přijde ze všech postav nejméně zábavný, je přímočarý a předvídatelný. Scény s Barbaričem nebo Jarošem mají tak nějak větší šťávu.

Dandulka
22.06.2023 5 z 5

Opět skvěle napsané. Mám tuhle sérii moc ráda.

tlllk
07.06.2023 5 z 5

Pre mňa zatiaľ najllepší diel série, bolo tam všetko atmosféra, napätie, akcie, zvraty, jednotlivé postavy mali svoj charakter a príbeh pointu.

marci8
12.05.2023 5 z 5

Kniha je vynikající, stejně jako ostatní knihy tohoto autora. Napětí je sice o něco nižší, než v ostatních dílech, ale i tak je kniha propracovaná, napínavá, charaktery postav rozmanité Kniha dokáže vtáhnout do rudolfínské doby, že si připadáme, jako bychom cestovali v čase a byli pozorovateli příběhu.

m_martina
08.05.2023 5 z 5

Stein, Jaroš a Barbarič se vydávají do Plzně, rodného to Steinova města. Kniha je to vynikající, čtivá a jako historická detektivka dobře napsaná. Doporučuji celou tuto řadu.

Timkim
27.04.2023 5 z 5

Páni, to bylo zase něco. Příběh mě vtáhl do děje natolik, že jsem to viděl úplně před sebou. Ty ponuré uličky Plzně, podzemí, sněhové vánice i hromadu polen za kterými se Stein ukrýval. Díky bohu měl na své straně mocného spojence, jinak by byl v místech, kam slunce nesvítí....už mám připravený další díl, tak uvidíme, kam nás tentokrát zavede...že by do Prahy???

J0hn
14.04.2023 5 z 5

Zatím třetí audiokniha ze série co jsem poslouchal. A opět musím dát plný počet. Navíc se odehrává v Plzni, za to bych dal i hvězdu navíc kdyby to šlo.

renne
09.03.2023 5 z 5

Tak to bylo něco. Četla jsem jako první knížku ze série, ale ničemu to nevadilo, do vztahových linií se člověk rychle dostal. Rozhodně celou sérii musím přečíst a možná si ještě jednou poslechnu jako audioknihu, tak mě to nadchlo. Jo prostě stala se ze mě "fanynka" trojice vyšetřovatelů. Jen doufám, že Jaroš i nadále zůstane v knihách a budeme moc sledovat jeho osud.

PitoR
27.02.2023 5 z 5

Valak!
Pokračujem s Jurajom Červenákom a jeho trojicou vyšetrovateľov - SBJ - Stien, Barbarič a Jaroš. Po Banskej Štiavnici, Prahe, Prešporku, Viedni, Sitne a Trutnove sa dej tentokrát odohráva v Plzni.

Po predchádzajúcich dvoch častiach, keď bol vyšetrovací tím takpovediac ochudobnený o niektorého z členov, sa naša trojica konečne zišla v kompletnom zložení a príbehu to iba prospelo. Opäť sú tu slovné prekáračky medzi kapitánom Steinom a notárom Barbaričom, ktorí si nič nedarujú a ja sa z chuti zasmejem.

„Pijatika zadarmo otvára srdcia, ústa, náruče a občas aj stehná...“

Plzeň je rodiskom kapitána Steina, ktorý sa do mesta vracia po mnohých rokoch na pozvanie svojho brata Leopolda, aby mu pomohol vyriešiť zmiznutie synovca ruského vyslanca, nakoľko mesto je v tom čase sídlom cisára Rudolfa II., ktorý sa tam presťahoval s celým dvorom kvôli strachu z morovej nákazy, ktorá zachvátila Prahu a okolie. Prípad je však oveľa zamotanejší a vyšetrovanie našu trojicu zavedie aj do podzemných chodieb pod mestom a nielen tam…

„Príbehy o duchoch a čertoch len odvádzajú pozornosť od skutočného páchateľa. Tým je vždy človek.“

Veľmi zaujímavý a zamotaný príbeh. Spolu s prvým dielom (Mŕtvy na Pekelnom vrchu) by som si ho trúfol ohodnotiť ako jeden z najlepších z tejto historickej detektívnej série. A teším sa na ôsmu knihu.

hanap
26.02.2023 4 z 5

Poslouchám jako audio četbu, moc pěkné. Vyhledám si předchozí díly, těším se na kapitána Steina.

TomHr
09.01.2023 5 z 5

Další případ přivádí Steina do rodné Plzně, kam tou obou přesídlil císařský dvůr kvůli obavám z morové nákazy. Po klidnějším, politikou protkaném úvodu se rychle rozjede na plné obrátky napínavý příběh, ve kterém nechybí vraždy, souboje, mučení, obscénní divadlo, ale ani humor. Autor velmi dobře dávkuje napětí, umí vypointovat příběh a atmosféru tajemna, ostatně jak jsme zvyklí z předchozích Steinových případů. Z Barbariče se pomalu stává neohrožený hrdina, kapitán Stein je opět k zulíbání, jenom Jaroš to má nahnuté. Setkáme se také s oblíbenými záporáky Wolfgangem Rumpfem a Paulem Sixtem Trautsonem. Celkově autor neopouští zavedené koleje, ale možná je to tak dobře – kniha je prostě zábavná, a o to tady jde především.