Andaluský přítel

Andaluský přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166877/andalusky-pritel-166877.jpg 4 73 22

Brinkmannová série

1. díl >

První díl trilogie s ústřední postavou Sophie Brinkmannové. Život Sophie Brinkmannové je tak trochu monotónní. Pracuje jako zdravotní sestra a po manželově smrti zůstala sama se synem. Jednoho dne se jí však do cesty připlete okouzlující Hector Guzman… Sophii oslní jeho usměvavý šarm, ale brzy zjistí, že pod příjemným zevnějškem se skrývá cosi děsivého. Bude muset sebrat veškerou sílu a odvahu, aby našla cestu ven z tohoto zrádného bludiště podivné morálky, smrtící obsese a zbabělých podrazů… Andaluský přítel je monumentální thriller světového formátu, který čtenáře zavede do prostředí organizovaného zločinu. Příběh nabitý akcí, jemuž nechybí propracovanost a široký záběr. Není pochyb o tom, že Alexander Söderberg představuje vycházející hvězdu mezi autory thrillerů. Vydání knihy se připravuje v celkem třiatřiceti jazycích a v budoucnu se můžeme těšit i na její filmové zpracování, protože práva již koupila hollywoodská studia.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Den andalusiske vännen , 2012


více info...

Přidat komentář

Simstr
17.02.2020 2 z 5

Nešlo se mi začíst a když už jsem se začetla, tak mě to nebavilo. Žádná kladná postava a hodně jmen, dost podobných a když už jsem si myslela, že nemůže přibýt nová postava, tak se tak stalo. Nic moc se nedělo, šlo pořád o jednu věc a točilo se to pořád dokola. Druhý díl si nepřečtu. A jestli někdo přirovnává toto dílo k Larssonovi, tak no hmmm… radši nic. Ještěže je to za mnou :-)

trudoš
01.12.2019 3 z 5

Mafiánská gangsterka, která na pěti stech stranách nenabízí moc zvratů, jež by člověk nečekal. Vyprávění proto sklouzává maličko k nudě, přestože se autor poctivě snaží udržovat dějovou linii při životě. Jenže mu asi nikdo neřekl, že k tomu nestačí pořád dokola rekapitulovat, ale spíš že by bylo vhodné soustředit se na to, aby se zápletka pohnula dál. A tak je krapet nepřehledný, což ještě podtrhuje množství postav, které jsou si vzájemně podobné, přitom ty skutečně podstatné byste spočítali na prstech jedné ruky.
Teď když jsem to celé hezky sepsul, je čas otočit kartu a říct i něco o líci. Alexander Söderberg je spisovatel, který se nehodlá řídit komerčně úspěšnějšími díly, takže jde natruc proti proudu. A to je mi sympatické, stejně jako všechna ta temnota, kterou je román prosáklý. Prakticky nikdo není bez viny a každý dobrý skutek je po zásluze potrestán. Nebýt Sophie Brinkmannová toliko uměle vláčená událostmi, minimálně za tu depresivní atmosféru bych dal ještě o jednu hvězdu víc.


allyce
10.07.2019 3 z 5

Postava Sophie mi nepřijde příliš věrohodná.
Vdova, matka náctiletého kluka, žena, vyznávající morální hodnoty, kterou naplňuje její práce - pomáhat slabým a nemocným, se během pár dnů změní natolik, že nasedne do vlaku zločinu s mafiozní lokomotivou. Je to přece matka, a když už ne dříve, tak jistě ve chvíli, kdy je těžce zraněn její syn, by měla hodit zpátečku a ne dále ohrožovat jeho život pro nějakého andaluského přítele.
Mám z celé knihy rozporuplný pocit, nejsem nadšena, ani zklamána.

Dera
23.03.2018 4 z 5

Švédská gangsterka italského ražení. Samé záporné postavy včetně policistů, snad jen sestřička Sophie je "klaďas". Musím přiznat, že zvraty v příběhu hlavně v závěru jsou opravdu nečekané. Určitě budu číst další pokračování.

Jaruš7
23.08.2017 4 z 5

Svérázně napsaný první díl trilogie příběhu, postavy jsou natolik variabilní co do správně utajovaného cíleného záměru, s tím, že u nich z prožitých akcí, postupně a to nečekaně dochází ke změnám v takříkajíc v hadím stylu, až je to opravdu celkem čtivý thriller.

encyklopedie
13.01.2017 5 z 5

Mistrně napsané. Zdá se, že autor svět zločinu i ochránců práv důvěrně zná.

sagasir
10.12.2016 5 z 5

Jedna z dlouhé řady?

Kam vlastně zařadit tento thriller? Vybočuje nějak z řady severských knižních thrillerů a je tak dobrý aby vlastně mohl vybočovat? Za mě tedy ne. Já toto dílo hodnotím jako průměr.

Nechci tvrdit, že obálka knihy, která čtenářovi slibuje příběh plný napětí a dramatu čtenáře balamutí, ale já osobně bych toho napětí a dramatu klidně uvítal více. Co mně osobně už od začátku knihy docela vadilo, bylo obrovské množství postav. Dle mého kolikrát i naprosto zbytečně zasazených do děje. Jinak mně však postavy přišli vesměs zajímavé a dobře sepsané. Samotný příběh pak chvílemi i vázl a někdy se děj až moc motal kolem jedné určité věci. Také mně vadilo vcelku časté skákání jednoho děje k druhému. Tudíž jste často na jedné stránce tam a tam a náhle zase tady a tady. Párkrát jsem se přistihl, že jsem si dané řádky musel přečíst znovu, abych se v příběhu znovu zorientoval. Co se konce týče, tak ten pak považuju za uspokojivý. Můj verdikt k této knize je pak takový, že ji doporučuju spíše už zarytým čtenářům současných detektivek, jelikož nováčka by toto dílo od tohoto žánru mohlo odradit. Přes to všechno se mně kniha svým jistým způsobem líbila a nebyla úplně špatná dokonce si někdy v budoucnu přečtu nejspíš další díl. Jelikož Andaluský přítel je první díl z knižní série. Za mě 62%.

DriftBooks
15.04.2016 2 z 5

Mno… Poměrně depresivní kniha. Žádný kladný hrdina, žádná naděje, jen zmar, násilí a bezbřehý svět lží a intrik. Prostě jen další z těch „béčkových filmů" či spíše seriálů, neboť se má údajně jednat o trilogii. Však se také autor živí jako scénarista… jenomže televizní, a to tak nějak hovoří za vše. Pokud chcete juknout na standardní akčnák, a nechce se vám moc přemýšlet, klidně to zkuste – řemeslně to vcelku maká, ovšem vskutku jen v mantinelech televizní zábavy.

happy-smile
20.11.2015 3 z 5

V této knížce mi všechno přišlo nějak moc popisné, jakoby se zde ani nic nedělo. Když už přišla nějaká akční scéna, tak byla tak nějak zabitá tím popisným stylem a akční ve výsledku vůbec nebyla... Navíc Sophie se chová docela zvláštně - od spořádané matky přejde na stranu organizovaného zločinu. Přitom z děje knihy ani z jejího chování k tomu neplyne jediný důvod a tak se čtenář jenom diví, jak se to stalo. Její chování tudíž působí naprosto neuvěřitelně, neodůvodněně, nepochopitelně - nevedla ji k tomu ani nuda, prostě nic, najednou se tak ze dne na den ocitla na druhé straně a ani se tomu sama nedivila, nebránila, neuvažovala nad tím, prostě nic. A to vidím u hlavní postavy jako dost zásadní problém.

konicekbily
30.10.2015 3 z 5

Vleklý děj popisující souboj několika mafiánských skupin za dozoru nikým nekontrolované policejní skupinky se točí kolem nevinné zdravotní sestřičky stockholmské nemocnice. Je spolu se svým synem obětí těchto střetů. Některé až vyumělkované scény jsou velmi dobře vykreslené. Doufám v další dobré pokračování trilogie.

Disease
22.04.2015 4 z 5

Ne "klasická" severská krimi, kde problematický detektiv řeší sériové vraždy, které páchá psychopat s traumatem z dětství, což dovede potěšit. Takhle drsná škola má spíš blíž ke Kmotrovi a jako třešnička na dortu relativně netradiční pojetí policajtů.

Gina11
19.02.2015 5 z 5

Výborná kniha...moc se těším na další

bbara155
28.11.2014 4 z 5

Napínavý a čtivý thriller, těším se napokračování!

betyy
09.09.2014

já četla a souhlasím, první skoro polovinu jsem měla chaos v tom kdo je kdoč, ale četal se mi dobře. prostě super kniha. Nevíte jeslti už je další díl (y) ? díky

Eidalon
07.05.2014 3 z 5

Prvotina pana Söderberga zaujala v roce 2011 odbornou veřejnost včetně filmových společností, u nás vyšla v roce 2012 s nálepkou další skvělé severské krimi s tím, že Andaluský přítel je prvním dílem trilogie, která bude jistě čtenáři dávkována přesně v těch správných rozestupech.

Na úvod je třeba říct, že kniha ale není pokračovatelem klasického detektivního thrilleru, ale spadá obecně pod žánr mystery. Nenajdete v ní sériového psychopatického vraha ani „detektiva samotáře“ typu Harryho Boshe, Harryho Holea či Carla Mörcka, tak jak je známe z posledních hitů detektivního žánru. Samotná policie a její představitelé v knize sehrávají spíše negativní roli těch, kterým je dovoleno pod rouškou zákona a moci vše . . .

Nečekejte ani nijak obzvlášť vyfabulované zápletky se spoustou náznaků a falešných stop vedoucí čtenáře k úvahám, kdo je kdo a kam se to všechno bude ubírat. Přestože kniha dává hned na úvod jasné mantinely, čtenář není okraden o akci a řadu dramatických situací, jednou z nich kniha vlastně začíná . . .

Hlavní hrdinka, Sophie Brinkgmannová, krásná a inteligentní žena mezi 30 – 40 lety, vdova a matka patnáctiletého syna, se zcela náhodně dostává z titulu svého povolání (sestra v nemocnici) do soukolí několika mlýnských kamenů, které zde symbolizuje organizovaný zločin a jeho představitelé v podobě dvou znesvářených rodin bojujících o moc ve stejném evropském teritoriu.

„Předmět podnikání“ obou rodin je stejný – distribuce drog, praní špinavých peněz, nelegální obchody s akciemi a informacemi obecně (kdy vydíráním klíčových postav předních firem či celebrit vědí více a dříve, než ostatní investoři), prodej zbraní. Je zřejmé, že při této formě podnikání je na pořadu dne mnoho akce, násilí, mučení a zabíjení s cílem dosáhnout požadovaného a to zcela bez zábran a výčitek.

Autor Vás detailně provede historií obou rodin, jejich představitelů a zakladatelů i toho, jak se dostaly do sváru, který od začátku knihy představuje hlavní dějovou linku. Vše „opepří“ další postavou malého obchodníčka se zbraněmi, který se při svém kšeftu dostane taktéž do soukolí děje, shodou okolností se jedná o člověka s užší vazbou k samotné hrdince.

A policii – tu zde reprezentuje zcela nezávislá skupina – která má naprosto volnou ruku ve svém sledování a konání s heslem – na hrubý pytel hrubá záplata. Používá stejných metod jako její rivalové ze světa organizovaného zločinu s cílem – výsledky budou – na právo kašleme. Když se pak jeden z členů sledovacího komanda „utrhne z řetězu“ dají se události ještě více do pohybu a vy nevíte, komu vlastně máte „fandit“.

Sophie a její syn se tak stávají ústředními postavami, nástrojem vydírání, obětmi - prostě těmi, přes které lze dosáhnout svých cílů a přinutit druhou stranu k dohodě či ke kroku, který chce protistrana vyvolat. A strany zde nejsou dvě, ale hned čtyři. Obě znesvářené rodiny, policie a Jens – onen obchodníček se zbraněmi.

Má Sophie vůbec šanci z této války uniknout? Dostala se do ní nezaviněně, když si ji oblíbil jeden z vůdců znesvářených rodů – Andaluský přítel – a tak se stala slabým článkem, přes který je možno dobrat se k výsledků – alespoň tak si to vyhodnocují protistrany.

Rozbíhá se děj, kde víte kdo je kdo, kdo tahá za nitky, kdo chodí do akce, jaký cíl je sledován a vy jste součástí toho všeho s tím, že kromě Sophie nevíte komu vlastně držet palce.

Kniha má 510 stran a to je jen první díl trilogie, proto Vám mohou jisté pasáže připadat zdlouhavé a příliš popisné až nudné, ale je to asi třeba pro díly další. Výsledkem je to, že se děj dopředu moc neposouvá ani na 300 straně románu a zápletky lze charakterizovat – všichni proti všem, jednou se spojím s tím a podruhé s tamtím. Interní dohody mezi „gorilami – zabijáky“ všech stran jsou na denním pořádku, tu bojují společně, v zápětí proti sobě. Spousty postav a postraních zájmů ale cíl stále stejný – ovládnout trh a protistranu zlikvidovat a nebo přinutit ke spolupráci v područí.

Od prvotiny nikdy nevíte co čekat, předchozí zkušenost s autorem a jeho dílem chybí. Reklama mne nasměrovala trochu jinam, než kam se kniha ubírá, v tomto ohledu mne kniha trochu sklamala. Ale pokud se oprostíte od očekávání, jedná se o dobré, nadprůměrné čtení, u mne na 3,5 hvězdy.

Jelikož lze očekávat pokračování, zůstanu při zemi a dávám hodnocení 60% (tři hvězdičky) ale plně zasloužené.

Andaluský přítel je novodobý pohled do světa organizovaného zločinu s jeho inovacemi a technologiemi, kde zůstávají stejná jen „pravidla boje o moc“ . . . ta se totiž léty téměř nemění.

hadak
12.03.2014 2 z 5

Podle textů na přebalu jsem čekal knihu, od které se mi nepodaří odtrhnout. Bohužel se nenaplnilo takto vyvolané očekávání. Bylo to čtení dobré, ovšem že bych nemohl jít vzrušením z četby spát, to rozhodně ne. Ke konci knihy jsem si uvědomil, že v ní nevystupuje prakticky jediná kladná postava, ke které bych cítil nějaké sympatie.

vysypanel
22.02.2014 4 z 5

Bylo to dost dobré, ale ani náhodou jak se snaží namluvit ,že je to na úrovni Stiega Larssona. Není. Prvních 150 stran dost velký chaos, měl jsem problemy si zapamatovat všechny postavy.potom se to rozjelo - závěr celkem dobrý.

tamila
20.01.2014

Pár dobrých severských detektivek jsem přečetla, k téhle jsem přistupovala s očekáváním.. No splnilo se tak napůl. Na můj vkus příliš mnoho ruských překupníků, nelichotivá pasáž o návštěvě Prahy a nočním životě, který pulsuje v okolí Václaváku.. Na druhé straně pár příjemných postav a očekávání, jak to bude pokračovat. Hlavní záporný hrdina mi přišel tak trochu jako Rhett Butler z Gone with the Wind :-)
Ale celkově převládá spíš pozitivní zážitek

evasamankova
20.12.2013 3 z 5

Tak tento thriller nebyl mým šálkem kávy. Mohla za to především kupa ústředních postav, nevím kolik jich přesně bylo, ale kolem 20 to mohlo být. Na začátku mě z nich bolela hlava, pak jsem je v průběhu zařadila, a i když se všechny nakonec prolnuly, přesto toho bylo zkrátka moc. Obchod se zbraněmi a drogami, střílečky, honičky. Jako cílového spokojeného čtenáře této knihy bych viděla spíše muže.

jendoslav
15.10.2013 4 z 5

Vynikající thriller se v závratném tempu řítí kupředu tak, že ho dočtete, ani nebudete vědět jak. Po zorientování se v poměrně velkém množství postav do sebe všechno postupně začne zapadat, některé postavy odpadat, jiné se jevit ve zcela jiném světle než na začátku, a pak přijde velkolepé finále se skvěle připravenou půdou pro další díl. Jelikož jde o prvotinu, nechávám si ještě rezervu, navíc bodík ubírám za jednu snad až příliš přehnanou scénu v restauraci... Jinak ale velmi solidní prvotina.

Štítky knihy

thrillery švédská literatura severská literatura organizovaný zločin

Autorovy další knížky

Alexander Söderberg
švédská, 1970
2013  80%Andaluský přítel
2015  83%Druhý syn

Kniha Andaluský přítel je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce83x
Chystám se číst50x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x