Anatomie emocí

Anatomie emocí https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185105/anatomie-emoci-185105.jpg 4 10 5

Struktury lidské zkušenosti Kniha je pokusem o propojení anatomie lidského těla s oblastí emocí. Keleman popisuje individuální podobu, tvar lidského těla jako výsledek dynamické interakce geneticky daných tvarů s osobním emočním příběhem člověka, jako pokračující proces, ve kterém jsou zapojeny i emoce, myšlenky, zkušenosti. První část knihy se zabývá vznikem a organizací lidského těla, jehož podoba je pozměňována osobní emoční historií, otisky lásky a zklamání, urážek a útoků, výzev i stresů. Druhá část knihy popisuje čtyři základní modely tělesné reakce na strádání - rigidita, zhuštění, oteklost, zborcení - ukazuje jak fungují a naznačuje možnosti změny. Životní výzvy a individuální odpověď na ně formují tělesný tvar, kterým člověk vyjadřuje pocity vzrušení, potřebu sebeprosazení, lásku, sexualitu, péči¦ Tyto pocity jsou základem mezilidských vztahů a možnosti života v lidské pospolitosti. Výklad doprovází 120 ilustrací.... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Portál
Originální název:

Emotional Anatomy , 1985


více info...

Přidat komentář

Alteriol
26.10.2021 3 z 5

Kniha je dost zvláštně komponovaná. V průběhu čtení se dozvídáte dokola informace z různých úhlů směřující ke čtyřem čistým typům tělesné struktury. Nicméně vše začne dávat větší smysl až po přečtení kapitol obsahujících přesný popis jednotlivých struktur... které jsou zařazeny na konci knihy. Doporučuji tedy číst od konce.

999sunnycat999
01.01.2020 2 z 5

Bohužel mi příjde, že z cca 200 stránek textu by se obsah dal shrnout na 20. Co bych vytáhla, je zajímavý pohled na "anatomii emocí" + typy člověka dle principů tohoto členění. Avšak způsob, jak rozeznávat jednotlivé "stavy" je stále stejný a netřeba jej popisovat tak roztahaně.


Jelitovna
27.09.2019 5 z 5

Tak a teď se vnímám jako trubice s dutinami v trubici. I když někdy spíš jako trubka v trubici s dutinami. :-)
Dávám do doporučených, což dostatečně vystihuje všechny moje dojmy z knihy.
"Nic není zafixováno do stálosti, některé procesy mají blíže ke skupenství ledu nebo jsou jakoby zkostnatělé, jiné jsou více tekuté."

hu_87
27.10.2018 5 z 5

Popravdě moc nerozumím tomu, z jakého důvodu má kniha tak nízké hodnocení. Název přece mluví za vše - autor se zabývá tématem, jak emoce ovlivňují např. držení těla, svalové napětí a tak dále.
Z mé strany není knize co vytknout, splňuje to, o čem pojednává už samotná obálka. Kniha mi pomohla si některé věci uvědomit.

kamibe
31.01.2016 5 z 5

Tohle je úžasná kniha, která je však dosti náročná na přečtení. Vracím se k ní vždycky po nějakém čase a mám ji vlastně permanentně rozečtenou. Pro mne jsou úchvatné ilustrace, které opravdu VELMI názorně ukazují, co se děje v našem těle, když nastoupí určité emoce. A je bezvadné, že je u každé ilustrace velmi vystihující odstavec, který popisuje, jak to v těle probíhá, a když se zároveň díváte na obrázek, úplně si představíte nějakého člověka, který tak působí. Takhle provázaný text s ilustracemi, a hlavně takhle na výsost přesné ilustrace jsem opravdu ještě v žádné jiné knize neviděla.

Autorovy další knížky

Stanley Keleman
1931 - 2018
2005  70%Anatomie emocí
2010  67%Ztělesněná zkušenost - Procesuální práce s tělem

Kniha Anatomie emocí je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst23x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x