Paní kamene

Paní kamene https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379446/bmid_amulet-U3n-379446.jpg 4 130 23

Amulet série

1. díl >

Po rodinné tragédii se Emily, Navin a jejich maminka stěhují do tajemného domu po pradědečkovi. Hned první noc unesou maminku chapadlovitá stvoření a sourozenci jsou vtažení do skrytého světa, kde existují nadpřirozená stvoření i mluvící zvířata, létající lodě i roboti, chodící domy i temní elfové. A kde naštěstí čekají noví přátelé a hrdinové. Aby toho nebylo málo, Emily se stává nositelkou mocného amuletu, který jí může propůjčit velkou sílu a usnadnit její cestu. Ale za jakou cenu? Velkolepá fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem komiksové tvorby pro děti a mládež. Čerpá ze všeho, co měl její autor sám jako mladý nejraději – Star Wars, Pán prstenů, Alenka v říší divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí Kibuishi ilustroval.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Amulet: The Stonekeeper , 2008


více info...

Přidat komentář

Atlantis
30.01.2024 4 z 5

S hodnocením hodně váhám. První Amulet je naprosto v pohodě komiks s povedenými nápady (finální odchod domu). Ale zároveň nenabízí vůbec nic nového, vše je hodně ohrané a stokrát viděné jinde. A možná i lépe. Přechod do alternativního světa byl doslova jenom "projdeme se chodbou a jsme tam", ztráta rodiče už je taky takový trademark, stejně jako malý otravný bráška. Jenže přese všechny tyhle nedostatky jsem se nenudil. Děj je plný akce, titulní Amulet ještě bude zajímavý a hlavní hrdinka mi nijak nevadí. Uvidíme, co bude dál, odraz je tak akorát.

Abukšákul
09.10.2023 5 z 5

Syn byl z knihy nadšen, přečetl během jednoho dne ve škole o přestávkách =) Nutně potřebuje další díly, takže asi dobré čtivo =D


fvalek
05.03.2023 4 z 5

No, anotace o sérii píše jako o novém vrcholu fantasy jako třeba Narnie, Harry Potter nebo dokonce Star Wars. Já tam až takový vrchol tvorby nevidím, ale věřím tomu, že si sága své fanoušky najde. Pro mě to bylo už více dětské čtení, které není ani moc milé, ani moc úchvatné, ale má velký potenciál se vypracovat. Postavy jsem si zrovna moc nezamiloval, a to jsme už v půlce druhého dílu. Spousta zápletek je takových zrychlených, zběsile nahozených, ne úplně dobře uvedených. Existence kouzelného světa je sice fajn, ale opět, ne moc dobře uvedeno a rozpracováno. Co se týče amuletu, schválně tam zůstávají mezery, které je ještě třeba upravit, ale zatím na mě tedy působí docela zle, což nevím, jestli by měl. No zkrátka - beru tuhle sérii s velkou rezervou, pár dílů přečtu, uvidím jestli všechny, ale určitě si to nedám do knihovny kvalitního fantasy... :D

mataaskorice
25.10.2022 4 z 5

Povedené ilustrace, akční sled obrázků. Děj knížky končí v tom nejnapínavéjším, takže nezbývá než sáhnout po druhém dílu. Líbilo se nám - mně i jedenáctileté dceři.

spencer
10.07.2022 4 z 5

Na můj vkus byl první díl až trochu moc urychlený, ale jinak se mi rozjezd této série líbil. Ilustrace jsou povedené a celé je to mnohem temnější, než jsem původně čekala. Hned se jdu pustit do pokračování! :)

Shaxx
15.11.2021 4 z 5

Vypadá to jako slibný rozjezd série. Nemá to nijak originální start, ale nějak se děcka do kouzelného světa dostat musí, že?
Kresba je zajímavá, někdy je krásně detailní a někdy působí tak prostě a jednoduše. Neskutečně mě štvalo, jak je nakreslená máma hlavních hrdinů. Proč má sakra tak placatou, šišatou a protáhlou hlavu?! :D Zdá se, že by Amulet, ačkoli je to komiks pro mladší čtenáře, mohl mít padoušskou stránku hezky temnou, žádné bububu na oko a to oceňuju.

Radoľa
07.05.2021 4 z 5

Otec rodiny umiera pri nešťastnej, ním nezapríčinenej autonehode. Protiidúce auto ho osvetlí a ten sa i s autom zrúti do svahu. Mamička s dcérou vyviaznu bez zranení. Ocka však nedokážu vytiahnuť z auta. To sa následne zrúti do priepasti. O nejaký čas neskôr sa vdova aj s dvoma malými deťmi sťahuje do rodinného domu po predkovi. Nedlho po presťahovaní sa dovtedajší realisticko-pochmúrny dej s náznakom mystéria mení na čistokrvný fantasy príbeh o krajine za stenou. Žijú tam prapodivné tvory. Deti medzi nimi nájdu priateľov, nepriateľov i nezaraditeľné ambivalentné bytosti. Vyzerá to, že v ďalších dieloch bude čo odhaľovať. Kresba vydarená, príbeh v prvej polovici tiež, ku koncu umelo naťahované v štýle, ako doriešime ten mamin únos. Inak ok.

EmaKnizkova
02.03.2021 5 z 5

Komiks mě bavil!!!
Do komiksů se vždycky začtu a přečtu je hned!
Ale vždycky to stojí za to.

Hadati
08.01.2021 5 z 5

První čtyři díly jsem přečetl prakticky na jeden zátah, takže zpětně nedokážu moc odlišit, co v kterém díle přesně bylo. Každopádně musím říct, že je to po dlouhé době komiks, který mě nadchl jako klasická fantasy série.
Začátek není nijak originální. Přišlo mi to jako kombinace Zámku a klíče, Narnie a Abhorsenky. Matka se svou dcerou a mladším synkem se po traumatizujícím zážitku přestěhují na staré sídlo své rodiny, aby se vzpamatovali. Děti pak zjistí, že se v tomto sídle děje cosi podivného. Nakonec jim nezbyde nic jiného, než se vydat do jiného světa, aby zachránili svou matku, kde pak zjistí, že každý z nich má nějakou vlastnost, která jim v tomto světě v jejich úkolu pomůže.
Kromě této menší výtky za neoriginální začátek (ale řekněme si, dá se v dnešní době vymyslet ještě nějaký origiální způsob, jak přenést hrdiny z našeho světa do toho magického?) však mám dále už jen slova chvály.
Přestože jsou hlavní hrdinové děti, tak jsou inteligentní a nedělají žádné nesmyslné chyby. A to je podle mě výjimečné, protože mě napadá jen další podobná dětská postava, a to je Lyra z Jeho temných esencí.
Magický svět je pak různorodý. Jsou tu zajímaví obyvatelé i zajímavé netradiční nestvůry. Fantasy jako jsou lidé proměnění kletbou do humanodních zvířat, tu doplňují roboti, ať už se jedná o ty malé doprovázející hlavní hrdiny, nebo ty velké, ve kterých hrdinové cestují. Protředí se také neustále mění, jak hlavní postavy putují za splněním svých cílů, a i cíle se víceméně mění, jak příběh pokračuje.
Velmi mi také vyhovuje kresba, na kterou je radost se podívat. Kresby jsou detailní a nádherně kolorované, a při kresbách zobrazujících města z dálky se až tají dech, jak si kreslíř dal práci s detaily. Není zde ani nešvar mnohých kolorovaných komiksů, že u kreseb, které se odehrávají v temnotě, nevidíte, co se tam děje.
Pro mě po dlouhé době komiksová série, u které přemýšlím, že bych si ji pořídil celou do své knihovny.

viola5163
20.12.2020 5 z 5

Zábavný komix pro děti co se ke čtení knih teprve dostávají. Zažijí mnoho dobrodružství, emocí a prozkoumají místa která se běžně ve fantasy neobjevují.

robin9739
25.11.2020 5 z 5

Amulet je na první pohled krásný počin. Komiks je v pevné vazbě a stránky jsou z velmi kvalitního papíru, ilustrace na nich vypadají úžasně. Nejvíce se mi líbí kresby, které zabírají větší části obzoru nebo jsou z velké dálky. Jsou nádherné a mystické, krásně nám dokreslují celkový vzhled magického světa. Moc povedené jsou také ilustrace různých monster a bytostí. Jsou propracované, docela temné a strašidelné. Celkově zapadají do stylizace komiksu. Velkou roli hraje i barevnost, použití barev je rozmanité podle potřeby děje. Navozuje to tu správnou atmosféru. Mám jenom jednu výtku, a to že oproti všem kresbám máme docela jednoduchý vzhled dvou hlavních postav. Ale je to maličkost a nijak to nenarušuje celkový koncept komiksu, jehož vizuální stránka je velmi osobitá a pěkná.
Příběh je dobrý, hned od první události nás vtáhne do děje a nutí číst a objevovat magický svět, spolu s hrdiny.
Svět, jenž objevil jejich pradědeček, o kterém si mysleli, že dávno umřel ale není tomu tak. Praděd žije na magickém místě, který čeká právě na ně. Až jim odhalí všechna svá tajemství.
V komiksu by mohlo být o trochu více textu, ale kresby doplňují chybějící informace a o tom komiks je. Už se těšíme na další díly, kde se dozvíme, jak pokračuje objevování nejen nového světa ale i nových schopností. Naši malý hrdinové mají před sebou spoustu dobrodružství a náročných úkolů.
Mně se komiks líbil hlavně pro svoji atmosféru a velkou fantazii autora. Dostáváme do rukou nový krásný svět a jsem zvědavý co nám přinese dál.

salamandrina
14.02.2020 2 z 5

No nevím. Mám pocit, že ani jako dítě by mě to nebavilo. Možná se to v dalších dílech rozjede jak příběhově, tak výtvarně, ale asi nemám potřebu to zkoumat.

Kate18
01.02.2020 5 z 5

Emily a Navin s maminkou se přstěhují do starého domu po pradědečkovi. První noc, kdy usínají u svíček zaslechnou nějaký zvuk ze sklepa. Maminka se tam jde podívat a unese je divné chapadlovité stvoření. Děti se vydají maminku zachránit. A jejich jediná pomoc je zvláštní amulet, který má Emily z půdy. Dostanou se na zvláštní místo, které je plné různých bytostí, ale která z nich jsou hodná a která ne?

MagdaFish
07.11.2019 5 z 5

Tuhle knížku jsem doslova zhltala během asi tak hodiny. Krásnej a napínavej příběh, roztomilé kresby, uvěřitelní dětští hrdinové. Srovnatelné a možná i lepší než moje milovaná Raina Telgeimerová. Už sahám po dalším dílu.

FireOfFilth
27.07.2019 5 z 5

Nakladatelství Paseka vydává komiksy zvláště pro mladší čtenáře (na této knize je psáno, že je určena pro bytosti od 8 let). Ale musím říct, že jsem si ji krásně užil i já.
Jedná se o skvělý dobrodružnou výpravu do jakéhosi světa. Máme tu plno magie mluvících zvířátek a robotů.
Příběh jede o sto šest, nemá žádné hluché místa. První část působí hodně tajemně až hororově. Ve druhé nastoupí tempo dobrodružné jízdy. Kniha končí zajímavým cliffhangerem, který opravdu navnadí na další díly.
Kresba je taková dětsky roztomilá, jednoduchá a přitom velmi dobře čitelná a tak nějak celkově hodící se k tomu.
Takovéhle osvěžení jsem potřeboval. Člověk už je přehlcen klasickými superhrdinskými či různými vážnými komiksy. Tohle byla úžasná oddechovka. Doporučuji všemi deseti!
Celkové hodnocení 95%

Alex.Barunka
18.06.2019 4 z 5

Opravdu přenádherné ilustrace, ale i když je příběh směřován mladším čtenářům, pořád byl dost přímý a omezený jen na hlavní dějovou linku. A to je velká škoda, protože i přesto že je jádro krásné, ta omáčka tomu chybí.

Sabča92
20.05.2019 5 z 5

Komiksy vyhledávám čím dál častěji. Amulet je příběh pro mladší čtenáře ale rozhodně neurazí ani starší čtenáře. Já sama už dávno nepatří do dětské kategorie a přesto mě příběh neskutečně nadchl a já se nemůžu dočkat dalších dílů. Amulet je skvělý dobrodružný příběh, který zároveň pobaví ale může i rozplakat. Moc doporučuji :-)

Kapis
17.05.2019 4 z 5

Vyhrál jsem dva díly této série a po přečtení pár oslavných glos jsem to tak trochu vnutil dcerce ke čtení - ta už jede třetí díl, tak jsem si řekl, že je třeba se vlastně na to podívat, co ji to předkládám ke čtení.
Jak jednou napsal jeden člověk, mnohem chytřejší než já, všechny příběhy světa už byly napsány - ano, všechno, co je v této knížce jsem už někde viděl, ale dohromady to tvoří harmonický, nápaditý celek, který je docela napínavý, kresba je jednoduchá, není ji třeba sáhodlouze studovat a tak čtení docela odsýpá. Celostránkové obrazy jsou pak jako třešnička na dortu, akorát ten lettering je takový rozvrkočený.
Jo, pro tu moji prvňačku už to je, jsem usoudil, mě to baví taky. Jsem zvědavý jak to bude pokračovat, autor má rozhodně bohatou fantazii, kterou se mu daří přenést na stránky.

jarynek
24.04.2019 4 z 5

Komiks především pro děti, ale pobaví i dospělé. Pěkná kresba, kupa příšer a podivných tvorů, roboti, nějaká ta kouzla, dobrodružné putování. Takové ty očekávané složky příběhu, ale vše v množství, které nepřebije ostatní části vyprávění. Snad jen síla amuletu je příliš velká a všechno se jím vyřeší, ale asi to nebude zadarmo.

JajaCZ
19.01.2019 5 z 5

Komiks ma bavil. Kresba je príjemná, komiks nabitý akciou odohrávajúcou sa vo fantastickom svete :) Teším sa na ďalší diel :)