Před tváří Amonovou

Před tváří Amonovou https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84361/bmid_pred-tvari-amonovou-qgG-84361.jpg 4 111 20

Amerotke série

1. díl >

Faraon Tuthmose II. se vrací domů z válečného tažení. Konečně se znovu shledává se svou královskou manželkou Hatusu (což není nikdo jiný než legendární Hatšepsovet) a za nadšeného jásotu davů opět stane před sochou nejvyššího z bohů Amona. Přímo před jeho tváří však náhle v křečích umírá... Fámy se začínají šířit rychlostí blesku, sídelní město je zachváceno panikou. Byl snad faraon zavražděn? Další neblahé události tomu bohužel nasvědčují, zvlášť když jednoho z vojevůdců smrtelně uštkne had a do hodovní síně je coby dar doručena - uříznutá hlava! Faraonova mladá vdova musí jednat. O to rychleji, že klika vedená velkým vezírem se ji snaží vyštvat z paláce a od hranic se do Egypta valí nebezpečí v podobě zuřivých válečníků sousední říše. S pomocí nejvyššího soudce, ctihodného Amerotkea, muže s odvážným srdcem a bystrou hlavou, se vydává na cestu, na jejímž konci možná čeká slavné vítězství a posvátná koruna faraonů - ale možná že také smrt... 2. vydání... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Mask of Ra , 1998


více info...

Přidat komentář

666Jitka
11.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Poslední dobou jsem dost zanedbávala četbu o mém oblíbeném starověkém Egyptě a proto jsem sáhla po prvním dílu této série, který nás prostřednictvím nejvyššího soudce Amerotkea zavede do období počátku vlády slavného faraona - ženy Hatšepsut, jež vládla v 15.století před Kristem. Kniha čtivě popisuje mocenský boj po úmrtí panovníka Thutmose II., který byl zároveň nevlastním bratrem i manželem Hatšepsut. Velmi dobře jsou popsány vztahy a život u dvora faraonů, životy kněží, vojáků a dalších obyvatel této prastaré říše. Dočteme se o prvním slavném vítězství této velké královny na válečném poli, kterým si zajistila titul faraona a získala si všeobecný respekt a úctu. Autor se zabývá také otázkou víry v celou škálu bohů a jejich uctívání, které ke starému Egyptu neodmyslitelně patří. Jediné, co mi v knize vadí kromě menších nesrovnalostí, je fakt, že autor Cheopsovu pyramidu umístil do Sakkáry, kam rozhodně nepatří, na rozdíl od nejstarší Džoserovy stupňovité pyramidy, dalších sedmi pyramid a jedné mastaby. Příběh je však, až na tyto nesrovnalosti, čtivý a je třeba hledět na to, že je to historický román a ne literatura faktu. Přenesla jsem se díky němu opět o tisíce let zpět do dávné minulosti a zapomněla na všední starosti této uspěchané doby.

1871
02.08.2023 3 z 5

Historická detektivka, ale u tak závažného tématu zápletky bych čekal více filozofického náhledu. Ohrožení polyteismu, které vyvrcholí vraždou boha na zemi?


Racek213
26.05.2023 4 z 5

No jo, dostal jsem se k tomu až teď a nějak jsem se nemohl začíst. Přišel druhý den a já se nemohl zastavit. Dobré to bylo. Takže už čtu díl 5 a pořád to baví.
Pár drobností bych asi našel, některé věci, potraviny i techniky asi Egypťané neznali, ale to jsou jen drobné vady na kráse.
Samozřejmě, četl jsem i Soudce Ti a je to trošku jiné. Soudce Ti přece jen vychází z čínské tradice a písemných záznamů i dobové literatury (byla to skutečná postava) a je tam proto zahrnuty tradiční fantasktní prvky (skvělý seriál o jeho žákovi najdete na youtube Strange Tales of Tang Dynasty , škoda že se nepřekládá u nás mnoho čínské kvalitní beletrie, pořád jen samý disent a emigranti atd. ) .. tady nic takového neuvidíte. Takže, oba autoři jsou už moji oblíbení...

špulo
13.03.2023 4 z 5

Náhodný objav v antikvariáte. V týchto dňoch príjemný výlet do teplého Egypta s celkom fajn príbehom, aj postavami. Opisov tak akurát, aby navodili atmosféru vekov pradávnych. Chcelo to však buď pridať na historickej linke alebo pridať na tej detektívvnej. Chýbali detajly pre lepší obraz. Pôsobilo to celé ako výhľad do krajiny z kolotoča. Dal som najskôr len 3*, ale zmenil na 4. Knihe totiž dosť ublížil slovenský preklad. Je kostrbatý ako štíty Tatier, bohužiaľ nie tak majestátny. Chýba mu vtip a šarm, ktoré (a to sa dá vycítiť) si myslím, že v originále sú. Skúsim ešte pokračovanie v preklade od bratří ;))

DzordanoChruno
03.10.2022 2 z 5

Vadili mi nekonečné a zbytočné opisy, do každej situácie autor vložil spústu balastu, ktorý som musel preskakovať, aby som knihu neodložil nedočítanú. Pomerne jednoduché čítanie, autor na základe pár faktov, ktoré si našiel v knižnici, vytvoril dosť obšírnu knihu plnú vaty, v ktorej sa žiaľ dokopy nič nedeje.

jaroiva
02.04.2022 3 z 5

Takový slabší a egyptský soudce Ti. Do dalších dílů se už pouštět nebudu, moc mi nesedl použitý styl psaní.

Naias
21.01.2022

Príjemná historická detektívka s hlavným hrdinom, ktorý mi trochu pripomínal sudcu Ti. Obaja si ctili pravdu a obom autori prisúdili nechuť k nutnosti byť svedkami vykonania trestu smrti. Žiaľ, vyzerá to tak, že Paul Doherty si históriu prispôsobil, ako sa mu hodilo, ani sa to neobťažoval v doslove uviesť na správnu mieru, ale šľak to traf, aj tak si prečítam ďalšie diely.
Len škoda, že preklad nie je práve vydarený, mnohé vety sú čudne sformulované, prekladateľ sa zrejme pridŕžal stavby anglických viet.

ErikaKej
05.01.2022 4 z 5

Super román,má všetko čo som očakávala -niečo z histórie, detektívna zápletka, sympatickí hlavní hrdinovia. Paul Doherty má viacero zaujimavých kníh a vidno že si svoju domácu úlohu urobil a prostredie naštudoval. Za mňa odporúčam.

princeznaaura
27.08.2021 5 z 5

takto si představuji pěkné napsané knihy, sem tam se člověk něco dozví, je to lehkou formou a ne jak z hodin dějepisu, detektivní námět z historie. Je smutné jak VIRA dokáže lidi oblbnout, na jedné straně vychcánci, kteří víru využívají ve svůj prospěch, na druhé pak tupé ovce, kteří uctívají nesmysly.

Venny345
25.01.2020 4 z 5

Neurazila ani nenadchla. Já vím, není to relevantní komentář na Databázi knih, ale momentálně mě nic jiného nenapadá. Do dalšího dílu se pravděpodobně pouštět nebudu.

hossek
08.12.2019 3 z 5

Čekala jsem trochu víc. Nenadchne ani neurazí.

Babo
08.08.2018 4 z 5

Tato kniha mi příjde jako základní objektiv ,který vyfotí makro i krajinu ,ale ani jedno skvěle. Tato kniha prostě není ani historický román ani detektivka .
Zločiny , které řeší Amerotke jsou výsledkem intrik ,které jistě byly součástí jakéhokoliv vládnoucího dvora .
Ale kniha se četla dobře, takže nenadchne,ale určitě neurazí . Pokud tedy někdo nečeká literaturu faktu .

Nelíísek
21.04.2018 5 z 5

Miluji Egypt, miluji detektivky prostě miluji tu to sérii.

K těmto knihám jsem se už dostala před nějakou dobou, začala jsem od 6 dílu až bych si to uvědomila (Ne nenechte mě pohřbít zaživa v poušti!).

HODNOCENÍ: Z každé stránky cítíte starověký Egypt se vším všudy vraždy, intriky, brutální tresty.. nemám co víc dodat, tak jdu číst 2 díl. Hodnotím na 5*

Romžiry
10.07.2017 5 z 5

Mám ráda detektivky a mám ráda starý Egypt. Obě tyto záliby v jednom ... prostě super. Doporučuji.

ufounek17
14.12.2016 5 z 5

Jedním dechem...luxus

FerryTaz
03.10.2016 5 z 5

Skvělá oddechovka

renefer
13.09.2016 4 z 5

Až na neslaného nemastného soudce Amerotkea celkem povedená historická krimi z mého oblíbeného Egypta.
Historickou relevantnost neřeším, vždyť ani knihovna pod velkou pyramidou neexistuje, je to prostě román čili fikce.

braunerova
26.07.2014 2 z 5

Musím říct, že po přečtení recenzí na detektivky Paula Dohertyho jsem čekal podstatně více, něco jako další Lindsey Davisovou. Tohle je první kniha, kterou od něj čtu, a dost mi vadilo, jak autor nakládá s historickými fakty. O královně Hatsepšut všechny prameny uvádějí, že nevedla žádné války a za celou dobu svého panování poslala jen jednu malou vojenskou výpravu na hranice s Núbií. Mitannský král Tušratta vládl o víc jak 100 let později a provdal svou dceru za faraóna Amenhotepa III. Pokud si autor vyfantazíruje celou válečnou výpravu, měl by to také v prologu knihy uvést.

Thanyss
17.06.2013 4 z 5

Historický román, který čerpá ze záhadného úmrtí Thutmose II., který se po vítězném návratu skácí mrtvý k zemi přímo v Amonově chrámu. Příběh nám ukazuje mocenský boj mezi budoucí faraonkou Hatšepsut a velkovezírem. Doherty píše rozhodně poutavě, ale občas postrádám nějakou situaci, která by mi vyrazila dech.

nefertiti91
23.08.2012 5 z 5

je pravda že tyhle knihy, když ,mi je mamka před lety přinesla z knihovny, tak sem sice pár stránek přečetla, ale nedočetla protože to nebylo nic pro mě (mám raději buď fakta o starověkém Egyptě anebo romány taktéž ze st. Egypta)..Ale oslavila jsem letos narozeniny a co od tatky nedostanu -knížku o soudci Amerotkea (Vraždící Anubis):) a tak sem se začetla že sem ji přečetla během dne přečetla..

Před tváří Amonovou KNIHA půjčená z knihovny a ještě tentýž den přečtená :))