Amerika prezidenta Granta

Amerika prezidenta Granta https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409217/bmid_amerika-prezidenta-granta-Dj1-409217.jpg 5 17 8

Osm let prezidentského období U. S. Granta patřilo k nejbouřlivějším obdobím dějin Spojených států. Znovusjednocení Unie, které bylo výsledkem války Severu proti Jihu, otevřelo cestu k mohutnému ekonomickému rozvoji nesenému přinejmenším zčásti výstavbou železniční sítě. Lokomotiva se stala symbolem technického pokroku, který umožnil vytvoření obrovského trhu pro zemědělské i průmyslové produkty, vyráběné s pomocí řady vynálezů měnících kardinálně život všech vrstev společnosti. Příležitosti se chopily nejen tisíce farmářů, dělníků či inženýrů, ale také politici a podvodníci. „Pozlacený věk“, jak nazývali tuto dobu už současníci, tedy charakterizovala také nebývalá korupce, s níž těžce zápasily úřady, nucené věnovat pozornost i konfliktu indiánských obyvatel země a bílé společnosti, posilované stále proudem přistěhovalců. Autor se věnuje prakticky všem aspektům života v dané době, ať již ve městě, či na venkově. Čtenář se může seznámit například s tehdejšími hygienickými podmínkami, provozem domácnosti i kulturními možnostmi. Text je doprovázen stovkami dobových ilustrací, přibližujících skutečnou podobu Ameriky 70. let 19. století.... celý text

Přidat komentář

Martinmmm
21.08.2023

Komplexný pohľad na Ameriku 70.-tych a 80.-tych rokov 19. storočia..zaujímavé informácie nielen z politických, či hospodárskych dejín, ale aj z bežného života tých čias..

Ellias
01.01.2021 5 z 5

Musím říct, že mne tato kniha mile překvapila. Jsou zde hezky shrnuty snad všechny důležité aspekty života Ameriky od jídla, přes železnici, po indiány.


TomasMar
25.08.2020 5 z 5

Kniha navazuje na Opatrného válku severu proti jihu, kterou jsem četl těsně předtím, proto jsem měl pocit, že úvodních zhruba 40 stran absolvuji znovu něco, co jsem právě četl v předchozí knize. To ale nelze knize vyčítat, pro někoho kdo nečetl obojí je úvod o občanské válce vhodný pro širší souvislosti. V několika základních okruzích je zde představen komplexní život v USA 70. let 19. století, tedy doby, v níž se zrodil pozoruhodný rozmach země za oceánem, která pak během dalších třiceti let předstihla co do objemu průmyslové výroby, ale i do jisté míry co do kvality života svých obyvatel dosavadní velmoci jako Británii a sjednocené německé císařství. Píše se zde o lidech ve městě i na venkově, indiánech, životě kovbojů, rozmachu železnice, nebo o amerických průmyslových a finančních magnátech, jejichž jména jsou známá dodnes. Kniha v novém vydání z nakladatelství Karolinum je hezká i po typografické stránce, je vázaná v modrém plátně, uvnitř se spoustou černobílých reprodukcí z tehdejších tiskovin a barevnou přílohou.

JeKa
11.11.2019 5 z 5

Všeobjímající kniha o Americe 70. let 19. století. Opatrného styl je čtivý a srozumitelný, členění do kapitol a podkapitol přehledné a lze jej využít i pro čtení na přeskáčku dle tematického zájmu čtenáře. Kniha se věnuje všem stránkám americké společnosti od ideových základů, na kterých stála, po každodenní život jednotlivých složek společnosti. Vše doplněno ohromným množstvím nádherných obrázků, vedut, reklam a jiných výjevů. Rozhodně doporučuji každému, kdo se chce o této době, z které vyrůstají některá specifika i dnešní Ameriky, dozvědět něco víc.

Blue
08.08.2019 4 z 5

Sympaticky přehledná kniha doplněná vkusně značným množstvím dobových reprodukcí. Informační přínos stoupá s tím, jak málo čtenář viděl filmových westernů a četl kovbojek. A naopak.

puml
25.07.2019 5 z 5

Velmi dobrá kniha, hlavně co do rozsahu. Ale chybělo mi v knize víc o samotném prezidentování U. S. Granta. Jinak velmi detailní pohled na "pozlacenou dobu", která byla v mnohém základem pro budoucí světovou velmoc. Především ty četné grafické reprodukce jsou úžasné. Vlastně hlavně kvůli nim a celkové úpravě nakladatelství Karolinum jsem si knihu koupil. Doporučuji.

Harold
25.02.2019 4 z 5

Velice zajímavá kniha, pokud Vás zajímá běžný život v mnoha aspektech v dané době v USA.

ondra2
29.12.2017 5 z 5

Kniha z velké části nechává stranou politiku a věnuje se prakticky všem aspektům života v dané době, ať již ve městě, na farmě či u indiánů. Spousta zajímavých informací.