Stíny

Stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380450/bmid_stiny-iTb-380450.jpg 4 63 17

Stína Moona právě pustili z vězení – jen proto, aby zjistil, že je jeho žena mrtvá. Bez práce a bez budoucnosti přijímá nabídku záhadného pana Středy, jenž si ho najme jako svého ochránce, a pomalu ho vtahuje do smrtícího nadpřirozeného světa. Stín se ocitá uprostřed války mezi novými a starými bohy. Legendární kniha Neila Gaimana inspirovala nejen úspěšný televizní seriál, ale i luxusní komiksovou řadu!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

American Gods: Shadows , 2017


více info...

Přidat komentář

LordSnape
31.07.2022 4 z 5

Komiksové zpracování mě překvapilo, jak je kvalitní. Pokud se vám nelíbil seriál, jděte do toho, protože tohle není vyumělkované pozlátko. Je tam přesně to, co tam má být a postavy bohů vám nelezou na nervy.

kaffa
25.11.2021 5 z 5

tak tohle mi chutnalo :-) při četbě sem se kolikrát tak začetla, že sem přestala vnímat okolí a málem přejela stanici :D tohle mě fakt baví a gaiman v komixu to umí vždy dokonale.... o to je mi stále větší záhadou, proč mi tak nesedí prózy od něj.... možná může za kus tohoto úspěchu pan russell, kdo ví.... každopádně sem natěšená na pokračování :-)

ještě musím vychválit krásné a propracované obálky kapitol, jak ty vybrané, tak ty vzadu jako přílohy, je to pastva pro oči, jako vždy :-))))


Kate18
28.06.2021 5 z 5

Stína pustí z vězení a zjistí, že je jeho manželka mrtvá. Vydá se na její pohřeb, ale cestou potká záhadného pana Středu, který ho najme do svých služeb, zvláštních služeb. Setká se s různými bohy, starými i novými a přihlíží jejich válce.

evickakyticka
23.04.2021 3 z 5

Super a zároveň hodně zvláštní. Už nevím, kdy jsem četla knihu jako originál. Ale určité pasáže tam byly...asi bych si měla osvěžit paměť. Jinak kresba úžasná, hlavně na začátku kapitol. Postavy se střídaly a byly různé. Gaimanova fantazie mě nepřestává udivovat.

vlkcz
08.03.2021 5 z 5

Když jsem četl Gaimanovu knihu, tak v mých představách některé postavy vypadaly poněkud jinak, taky některé části příběhu jsem si pamatoval odlišně a až kontrola s textem ukázala, že komiks se drží předlohy velice přesně. Takže nelze hodnotit jinak než originál.

Mydlivoj
12.12.2020 5 z 5

Naprosto geniální,snové,šílené...

Knizectvi
26.09.2020 5 z 5

Vždycky mě fascinovala severská, slovanská a keltská mytologie. Taky mě fascinuje jak jsou lidé fascinováni mytologií a jak každého táhne jiná. Myslím si, že to jakou mytologii máte rádi, prozrazuje dost o vás jako o člověku. O vaší povaze a sklonech :)
Tenhle komiks, vychází z knihy Američtí bohové od Neala Gaimana, kterého naprosto zbožňuju. A mísí se v něm nejrůznější světové mytologie. V podstatě jde o to, že bohové jsou silní pokud v ně někdo věří a uctívá je. Jak lidé přicházeli do Ameriky, přinášeli se s sebou svá božstva a mytické bytosti, ti pak začali upadat v zapomnění a slábnout. Nezmizeli však úplně, žijí mezi běžnými lidmi a někteří se snaží získat svou sílu zpět. Do toho se musí potýkat s novými ,, božstvy,, nebo personifikovanými věcmi, které uctívá moderní společnost, jako je internet či televize. Celkově je příběh dechberoucí a nedá vám vydechnout. Kresba je úžasná, nabitá emocemi a občas stejně jako příběh, šílená. Je tu pár explicitních a erotických scén, které celý komiks dost okoření, stejně jako ostřejší jazyk. Celek je jednoduše geniální a ja se hned pouštím do druhého dílu a po dočtení chci určitě vidět i seriál, i když po tomhle čtení budu z jiného zpracovaní určitě zklamaný.
Pokud máte rádi mytologii, nevadí vám trochu peprnější příběh a né úplně korektní a uhlazené kresby a styl psaní. Tak se do toho určitě pusťte, stojí to za to.

trudoš
12.09.2020 4 z 5

Asi nejlepší adaptace Gaimanovy tvorby, jaká se mi prozatím dostala do rukou. Je otázkou, zda za to může rozsah, jenž není omezen menším počtem stran, nebo volba výtvarníka Scotta Hamptona, který dokáže autorovu imaginaci přenést na papír střízlivě a srozumitelně. Nebo je to možná tím, že už si Americké bohy příliš nepamatuji, a tak pro mě Russellovo převyprávění bylo jako čtení originálu, okořeněné spoustou detailů navíc. Co přitom bravurně funguje, jsou scény zachycující snové kouzlo okamžiku, jež třebaže častokrát zažíváme, s citem jej popsat umí pouze Neil Gaiman.
Jde ovšem čistě o úvod. A přestože tvůrci do prvního alba natřískali devět sešitů, vlastně toho moc nerozjeli. Potkáváme se pouze s množstvím různorodých postav, božských i lidských, které následně vedou řeči o víře, životě, vesmíru a jiných podivnostech. Ale bavil jsem se, což je dost s podivem, vzhledem k tomu, že se pořádně nic nerozehraje. Jindy bych nad tím hořekoval, tentokrát však pomalou gradaci kvituji s povděkem.

Eillen
12.09.2020 4 z 5

Do čtení jsem se dala jen se znalostí seriálu, takže nemohu srovnávat s knihou. Zpracování se mi ale líbilo a díky seriálu jsem při čtení slyšela hlasy určitých postav. Rozhodně si hodlám sehnat i zbývající části a poté i románovou verzi.

B4LU
07.05.2020 3 z 5

Bylo to takové... v pohodě. Zajímavý nápad, ale nemůžu se zbavit pocitu, že ten komiksový formát tomu spíš ubližuje než naopak - ne proto, že by to bylo kreslené nekvalitně, ale připadá mi, že se spousta detailů takříkajíc ztratila v překladu.
Nejspíš se poohlédnu po normální textové verzi.

jarynek
24.01.2020 4 z 5

Nečetl jsem původní knihu, neviděl jsem seriál. Takže má očekávání se odvíjela spíše od znalosti Gaimanova stylu psaní. První kniha má pomalejší tempo, s mnohými odbočkami do historie a kromě příběhu hlavních protagonistů je zde spousta postav, které se zatím jen mihly dějem. Vyprávění má atmosféru, ale zatím je to spíše rozehrání určité hry, u níž dosud nebyla plně vysvětlena pravidla a nebyli představeni všichni hráči, tak uvidíme, co přinese pokračování.

malazluta
20.08.2019 5 z 5

Moje milovaná kniha v novém komiksovém kabátě, který jí rozhodně sluší.

davidurban1973
01.01.2019 4 z 5

Povedená adaptace.

Nelíísek
03.11.2018 4 z 5

Opravdu zajímavý komiks, kresba mě ze začátku vůbec nesedla, jsem zvyklá na detailnější a propracovanější tvorbu, a některé ty obličeje mě připadali jak hozený přes filtr v photoshopu. Nic to ale nemění na tom že děj je velmi propracovaný i když chvilkami děsivý a úchylný, hlavně úchylný, ale propracovaný a do jisté míry i zajímavý.

Kortexo
04.08.2018 5 z 5

Komiks, který skvělé knize, dodává nový rozměr a zvýrazňuje její jedinečnost...
PS: Doufám, že si najdu čas i na seriál podle knihy.

DennisMoore
01.07.2018 5 z 5

Knihu jsem (zatím) nečetl a z komiksu jsem nadšený nejspíš i díky tomu. Zaujaly mě hlavně skvělé postavy vykreslené s pečlivostí výborného spisovatele, jakým Neil Gaiman je, a stejně tak i celý ten nápad s americkou mytologií a božstvy, která se snaží přežít v konkurenci model moderního světa. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

fvalek
29.06.2018 5 z 5

Komiksová verze je oproti té knižní, kterou jsem také četl, ozvláštněna hlavně tou kresbou (no kdo by to byl řekl). Na tu se mi zpočátku těžko zvykalo, ale postupně jsem jí přišel na chuť. Obzvláště celostránkové obrázky před každou novou kapitolou jsou doopravdy skvělé. Kresba dokonce ani není tak divoká, jak jsem čekal, když jsem do ní před čtením náhodně nahlédl, dá se v ní slušně vyznat. Postavy jsou vyvedené dobře, přesně tak, jak jsem o nich přemýšlel a jak jsou popsané v knize (dokonce se docela slušně shodují s postavami v seriálu, což je jen takový drobný pocit "starých známých"). Psanou knihu jsem četl sice dávno, tak nevím jestli tam je něco jinak, ale podle mě se to dějově drží, ale přesto to není typický "grafický román". Ačkoliv každá z kapitol je taková poměrně krátká, celkově komiks obsáhl velkou část knihy, celkově myslím, že budou tři, tak to se i při té ceně dá snést. Téma Amerických bohů je takové nové, sympatické a líbilo se mi. Postavy jsou dobře utvořené, dají se sledovat jejich záměry, i když jsou celkově takové tajemné, jen mě trošku zaráží ta Stínova ignorace a apatie, co se týče nadpřirozena, nevím jestli by se tak choval běžný člověk, ale tak knižní postava si to může dovolit. :D

Celkově se mi tedy komiksová verze moc líbila, jak dějově, tím, že to je tedy přístupnější pro lidi, co čtou komiksy a ne knihy, tak hlavně kresbou, která je zajímavá, dá se na ní zvyknout a pro prostředí Amerických bohů je taková správně decentní a tajemná. Podle mě rozhodně dobře pojato a jako grafická verze existující knihy vydařené. :)