Anansiho chlapci

Anansiho chlapci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392568/bmid_anansiho-chlapci-yC9-392568.jpg 4 490 49

Američtí bohové série

< 2. díl

Bůh je mrtev. Ať žijí jeho děti. Když dá otec Tlustého Charlieho někomu jméno, žádná síla mu ho neodlepí. Jako když pojmenoval Tlustého Charlieho ‚Tlustý Charlie´. Dokonce ani teď, po dvaceti letech, se nemůže Charlie Nancy zbavit svého přídomku, jednoho z mnoha zahanbujících ‚darů´, kterých se mu dostalo od jeho otce ještě předtím, než padl mrtvý k zemi na pódiu při karaoke a úplně tak zničil Charliemu život. Pan Nancy zanechal Tlustému Charliemu také různá překvapení – jako například když u jeho dveří jednoho dne zazvonil vysoký pohledný cizinec, který je podle všeho jeho bratr. Ačkoliv se od Tlustého Charlieho liší jako den od noci, ukáže mu, jak si užít nějakou tu legraci, přesně ve stylu jejich draho zesnulého starouška táty. A život začne být pro Tlustého Charlieho najednou velice zajímavý. Protože víte, Charlieho otec nebyl jen tak obyčejný taťka. Byl to Anansi, šejdířský pavoučí bůh. Anansi je duchem vzpoury – dokáže zvrátit sociální řád, vytvořit bohatství jen tak z ničeho, nebo úplně zblbnout ďábla. Někteří říkají, že by dokázal přechytračit i samotnou Smrt. Kniha, ve které se dozvíte, odkud pocházejí bohové, a jak přežít vlastní rodinu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Anansi Boys , 2005


více info...

Přidat komentář

ludek.n
01.03.2024 4 z 5

Starý Anansi zemřel a jeho dva synové stojí na prahu poznání, kdože to vlastně byl jejich otec, a také kdo jsou oni sami. Poznání bolestná a strastiplná, ale také nad očekávání zábavná a tajuplná. Aby také ne, když Anansiho rod je rodem pavoučích bohů. Neil Gaiman utkal příběh, který se nebere příliš vážně, je doslova jankovitý, zábavný a veselý až k popukání od začátku do konce. Celý je napsán lehkou rukou a dokážu si živě představit, že se při jeho psaní autor bavil stejně dobře, jako se baví čtenář při jeho čtení. Je to prostě královská taškařice, v níž je zamotán kdejaký bláznivý (ale i méně bláznivý) nápad - od starověkých bájí a mýtů, přes kriminální zápletku, pohádkové prvky, filozofii a alegorii, až po božskou komedii. Všechno setřepané do jednoho pytle, aniž by to působilo křečovitě, těžce, nepřehledně nebo hloupě. Stačí si nasadit zelenou fedoru, pustit všechny starosti z hlavy a odvázat se. Strasti a slasti Tlustého Charlieho s otcem, bratrem i životem vám budou průvodcem po světě, který možná čeká za dalším rohem. A pokud ne, je možné si ho vyzpívat...

patch
02.01.2024 5 z 5

Přečteno na základě zadání z čtenářského klubu KKV. Bylo to výborné! Místy jsem se smála i nahlas. Trochu jako Pratchett a příběhy jako El-hrér-ran. Doporučuji.


Laféeverte
04.03.2023 5 z 5

Anansi a jeho příběhy... Tak jako Anansimu patří všechny příběhy, patří mu i tento a je to příběh plný všeho, co dělá příběhy africké mytologie tak osobitými. Umí být trochu krutý a sebestředný, napínavý, ale je i plný legrace a ten, kdo si ze sebe umí vystřelit, nebere se tak smrtelné vážně jako Tygr, nakonec vyhraje. Jinak je to příběh o hledání části svého ztraceného já, o překonání strachu a o smíření. Je to tak trochu na pomezí realit... Prostě stačí se jen podívat směrem, který dřív neexistoval, projít tenkou vrstvou mezi světy a už jste tam...

maja8148
04.09.2022 5 z 5

Velká část knihy se odehrává ve snech, díky čemuž mi neskutečně připomíná Sandmana. Lidé se spolu ve snech potkávají, uzavírají dohody a dokonce se i (skoro) vzájemně zabíjí a ubližují si. A i přesto je to jiné. Kniha mě neskutečně bavila i když tlustý Charlie mě místy strašně štval a občas bych ho propleskla.

helusa2
13.07.2022 5 z 5

Z nějakých důvodů jsem ke knížce přistupovala s lehkou nedůvěrou (kvůli Americe?) - ovšem zcela zbytečně!!! Opět jedna z nejlepších knih, které jsem “četla ušima” (skvěle namluveno!!!). Já prostě toho Gaimana miluji :-) Knížka, jejíž hrdinové, humor, plynutí… mi teď po doposlouchání bude fakt chybět :-)

Taťka Hraboš
31.05.2022 5 z 5

Zdánlivě pokračování Amerických bohů, s jedničkou však tahle kniha nemá moc společného (kromě božského původu některých hrdinů). První díl je postaven na jakémsi tajemnu hlavního hrdiny a božské komunity, druhý především na humoru. Doporučuji hlavně všem teenagerům s jejich obavami z trapnosti své a svých rodičů. Autor krásně osvětlil rozdíl mezi trapností a legrací - záleží na sebevědomí a postoji aktéra (jinými slovy – když se chce, z jakéhokoli trapasu se dá udělat pěkná sranda). Jinak je to zase výborná kniha téměř bez slabých míst, mírně rozporuplné pocity jsem měl pouze z nasazení ztuhlíků. Gaiman má zřejmě slabost pro postavy na rozhraní obou světů ;-) .

arcs
23.02.2022 4 z 5

Slabší Američtí bohové.

Besa
29.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Táto kniha je klenot. To nie je sarkazmus, myslím to vážne. Šialená jazda vo svete ľudí i bohov, život jedného normálneho dobrého chalana a jeho božského brata, ktorý mu doslova prevráti svet hore nohami. Do toho seriózna, trochu nudná snúbenica, jej mama, ktorá aspiruje na najhoršiu svokru vesmíru, 4 staré babky čarodejnice za oceánom, ktoré sa kamosili s jeho tatkom, ktorý je mimochodom boh. A napokon odporný šéf, finančný defraudant a pekná policajta, ktorej to sakra páli. Charlieho tatko je totiž boh. A nie hocijaký boh ale pavuci boh Ainsi. Je to prefíkaný chlapík, ktorý myslí len na zábavu jedlo a vlastný profit. Trochu mi evokuje Lokiho. Charlie s nim veľmi nevychádza, má pocit, že ho stále úmyselne strapnuje a je celkom rad, ze žije v Anglicku a tatko v Amerike. Po jeho smrti sa dozvie aj o tom, že ma údajne brata. Privolať ho môže tak, že osloví pavúka. A potom sa spustí lavína udalostí.

Rowana
10.01.2022 3 z 5

Já a tento příběh jsme se úplně nesetkaly a nepadly si do noty. Nebyl špatný, ale přistupovala jsem k němu se zcela jinými očekáváními, než jakého děje se mi pak dostalo. Z velké míry je to jistě moje chyba, neznamená to, že by byla kniha špatná. Jen mi úplně nesedla. Posloucháno v audio verzi.

Netorack
19.08.2021 5 z 5

Od Neila Gaimana já osobně čekám tu naprostou samozřejmost, se kterou propojuje náš svět s jinými, paralelními, a subtilní humor. Obojího jsem se dočkal a byl jsem spokojen. Co však tuto knihu vystřeluje úplně na orbit, je její audioknihová podoba namluvená Michalem Isteníkem. Interpret všem těm nějakým třem desítkám postav, které v knize mluví, přidělil vlastní přízvuk a dikci, podle kterých je ihned poznáte, a předvádí naprosto bravurní výkon. Po poslechu této audioknihy působí všechny ostatní, které jsou "prostě jen přečtené", tak nějak ploše :) Limetu i pro tetu!

kap66
16.08.2021 5 z 5

Zvláštní série-nesérie. Díly odlišné atmosférou, vyzněním i čtivostí. U toho prvního jsem zažívala občasné výpadky pozornosti, a byť jsem ho nakonec ohvězdičkovala maximálně, protože jsem si pro sebe pojmenovala jeho kvalitu (propojení formy s obsahem), s druhým dílem jsem váhala tři roky. Bezdůvodně; Anansiho chlapci, to je příběh s trochu mamlasovským hrdinou (jaké mám ráda), čtivý od samého začátku, tajemný a humorný, logický. A hlavně mile zakončený – a celkově obsahující řekněme vřelost, jež mi v knížkách dost chybí. Paradoxně je tady na DK několikanásobně více hodnocen díl první, možná proto, že nese hlubší poselství. Já jsem ale asi potřebovala spíš souznění s dobrými postavami a lehký úsměv než zatížení hlavy. Spokojenost a pohoda.

Alma-Nacida
01.08.2021 4 z 5

Mám ráda propracované detaily a proplétání příběhu, což autor umí skvěle. Tentokrát to nebylo tak temné, promiň, Tygře, a bavila jsem se o to víc. :)

tlllk
24.05.2021 5 z 5

Toto bolo fajn, príbeh vypointovaný do samého záveru. Audiokniha príjemne prekvapila, nevtieravým, inteligentným príbehom, osobitnými postavami, a tou štipkou tajomna.

Ales.BD
09.05.2021 4 z 5

Lepší než Bohové. A nazývat to druhým dílem je téměř neoprávněné. Oba příběhy spojuje vlastně jenom jeden ztuhlík. V tomto je méně fantaskního chaosu a více vtipu. Další pochvala za audio interpretaci, tentokrát pro Michala Isteníka.

toni-az
11.04.2021 5 z 5

Název i obálka mě trochu odrazovaly, takže jsem se k poslechu trochu odhodlával, nicméně mě na rozdíl od mnoha jiných kniha chytla od prvních stránek. Úplně něco jiného než ostatní Gaimanovy knihy, zejména Američté bohové, nicméně které dvě jeho knihy se vzájemně podobají, že? Jediná věc spojuje snad všechny, a to jisté odtržení od reality předchozího života hlavní postavy.

Každopádně knížka pěkně ubíhala, postavy se vyvíjely a sem tam se objevil i nějaký nečekaný twist. Kromě tedy romantické linky, kde bylo celkem brzo jasno, jak to dopadne. Styl psaní mi neskutečně připomínal Pratchetta, dokonce víc než Dobrá znamení, které psali spolu. Nečekaně vtipné.

Až bude knižní výzva na knihu o limetě, tak si na ni vzpomeňte, je to v ní nejdůležitější předmět.

Praevka
03.04.2021 3 z 5

Byl to Gaiman, ale... ale snad až příliš přímočarý a předvídatelný. Nebo jsem to četla moc brzo po Amerických bozích a někde uvnitř mě bzučel tichý hlásek, že tohle si Anansi nezasloužil. Takže jen tři hvězdy - za čtivost, vtipnost a konzistenci.

Ronnie68
23.03.2021 2 z 5

Zkusila jsem knihu přečíst (nějakým způsobem se mi to povedlo), když měla docela dobré vysoké hodnocení ... bohužel mě tolik nezaujala ...

ElikaS
20.03.2021 5 z 5

Po Amerických bozích jsem se na Anansiho chlapce moc těšila. A hrozně mě překvapilo, že přestože se jedná o stejnou sérii, knížka má úplně jiný charakter. Zatímco Američtí bohové byli drsní, chmurní a temní, u Anansiho chlapců jsem se skvěle pobavila. Příběh měl méně postav ani nebyl tak komplikovaný, ale přesto skvělý. Konec konců tohle mě na Gaimanovi strašně baví - každá jeho kniha je úplně jiná a nikdy nevím, co přesně dostanu. Každopádně vždy ale dostanu parádní příběh, který si moc užiju.

Tlustého Chalieho mi bylo chvílemi opravdu líto, ale vše bylo odlehčeno vtipem, takže knížka nevyznívala nijak závažně. Spider mě bavil, i když jsem chvílemi (především v první polovině knihy) přemýšlela jestli je horší on nebo Graham Coats. A to je další věc, která se mi na Gaimanovi líbí, ta komplexnost postav - málo kdo je buď hodný nebo špatný. A tady to bylo zase skvěle podáno.

Nesmím, ale zapomenout i na vedlejší postavy, které mě moc bavily, ať už se jednalo o staré “čarodějnice” nebo o Maeve Livingstonovou. Ta mě hodně bavila.

Knížku rozhodně doporučuji!

Saj Mon
18.02.2021 5 z 5

Absotivně nejlepší kniha s limetkou.

nirvana91
03.01.2021 4 z 5

Anansiho chlapci ma vtiahli do pavučiny svojich príbehov a bavili ma až do konca. Aj keď nie vždy to bolo len o víne, ženách a speve. Dej nám trošku poprepletali nepredvídateľné situácie a následne sa odhaľovali rôzne tajomstvá. Záver bol trošku predvídateľný, takže v porovnaní s Nikdekoľvek pre mňa trošku slabšie :) Ale jednoznačne dávam na zoznam odporúčaných kníh.