Americký sen

Americký sen https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35160/americky-sen-35160.jpg 4 96 12

Děsivý obraz mravního rozkladu americké "high society" padesátých let. Příběh válečného hrdiny, který se dal na politiku a oženil se nad svou společenskou úroveň s dcerou milionáře. V manželství poznal morální zkaženost své ženy, v divoké hádce ji zabil a poté se pokusil její smrt vydávat za sebevraždu. Autorova pozornost je zaměřena především na znázornění sexuálních vztahů, které jsou zde prezentovány jako páření, zcela zbavené lidských dimenzí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

An American Dream , 1965


více info...

Přidat komentář

lynxir
08.07.2022 4 z 5

Ač v knize není kladná postava, se kterou by se člověk mohl či snad toužil ztotožnit, a snad ani neexistuje neřest či nectnost, která by zde nebyla explicitně zmíněna, přesto je nutno uznat, že Mailer opravdu psát uměl. I překladatel M. Žantovský se zde vytáhl.

freejazz
27.05.2020 3 z 5

začalo to celkom fajn, ale potom už som čítal len do kopca a do kopca. mrviť sa v bahne ľudskej úbohosti mi nejako nesedí. uvidím, či iný Mailer bude lepší, teraz si dávam od neho pauzu.


Crimble
24.12.2018 5 z 5

Byla to síla. Tragické události několika dní popsané přímo od aktéra povětšinou v alkoholovém opojení. Zlo, sex, komplikované vztahy, majetky, chlast, láska, zloba. Posedlost, umanutost, zvraty, odvaha, zbabělost. A tak dále. Špičkové dílo.

TreborDor
17.03.2018 4 z 5

V některých částech velmi těžké "prokousávání se" dlouhými metaforickými popisy "na druhou" a psychedelicko-delirickými stavy (neznamená, že ne brilatně zpracovanými) hlavní postavy. Postupné ponořování se do stylu a příběhu až k uchvácení a nadšení z démonického a dechberoucího závěru. Nevěřím, že by si v současné době někdo troufnul něco takového napsat, nebo spíše vydat : ) Je úžasně "jiný" zážitek.

Holoubek
17.01.2018

Kniha Americký sen je první knihou Normana Mailera, kterou jsem četl. Byl jsem příjemně překvapen živostí postav, velmi podrobnou psychoanalýzou vztahů, která nám je nabízena mužským pohledem autora. Některé naturalistické popisy sexuálních vztahů a vyhrocených dialogů mezi mužem a ženou, rozhodně nejsou na škodu a dávají knize živou opravdovost, pro kterou si Mailera velice cením. Kniha je určena pro dospělé čtenáře především muže, kteří mají vztahy odžité a mohou tedy s autorem názorově polemizovat.

Langosh
09.07.2017 4 z 5

Zajímavá kniha. Osobně se mi nečetla špatně, měl jsem ji přečtenou během. Sice takový zvláštní začátek a hned na začátku takový popis sexu, ale pak už se taková scéna neopakovala. Kniha měla spád.

černejpes
28.01.2017

Stává se mi to zřídka,ale nedočetl jsem,ač nejsem žádný puritán. Ale místy byl ten naturalismus tak příšerný,že to prostě nešlo. Bylo to jako "A bude hůř" Jana Pelce. Také nedočteno.

Eeli
28.05.2016 3 z 5

Zajímavý příběh navenek úspěšného, ale vnitřně nespokojeného člověka, kterého nezvládnutí vlastního "špinavého" světa nutí jednat v rozporu se zákonem, s mravní etikou a svědomím. Autor zde místy dosahuje až naturalistického líčení některých scén, pocity a myšlení hlavního hrdiny jsou popsány tak, že se čtenář sám bude cítit nepříjemně stejně jako postava. Rozhodně se nejedná o oddechové čtení, ale o náročnější knihu, u které budete muset přemýšlet o životě a vlastních prioritách.

Li@
30.04.2016 odpad!

Vzdala jsem v polovine. To mi proste neslo.

myomyo
06.12.2014 1 z 5

Bohužel po strašně dlouhé době knížka do jejíhož čtení jsem se musela nutit a ani ne v půlce jsem - i když nerada - vzdala.. prostě mi nesedla...

fialka voňavá
28.07.2014 3 z 5

(SPOILER) N. Mailer nám představuje hl. hrdinu Stephena, který si vezme dceru amerického boháče Deboru, žije s ní, tak jak bývá zvykem u amer.smetánky tzn. až způsobem zvráceným. Má představu, že musí svou ženu zabít, učiní to a aby zakryl stopy, naaranžuje vše tak, jako by ona spáchala sebevraždu. Vyšetřováním se nic neprozradí a Stephen zažívá románek s jinou ženou, která taky umírá, oprotože se pohybovala v drsném prostředí. Román se mi četl dobře.

svobodeda
17.03.2013 3 z 5

"Zamilovat se je výjimečné, ale věřit, že člověk nemůže v životě najít lepší smysl - to je ještě výjimečnější"

****

"Když chce člověk milovat, nesmí hledat zdravý rozum u jiného. Je to železný zákon lásky: člověk slibuje, že bude statečný..."

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Norman Mailer
americká, 1923 - 2007
1986  84%Nazí a mrtví
1992  82%Katova píseň
1990  73%Americký sen
2005  73%Duch děvky I.
2010  79%Duch děvky

Kniha Americký sen je v

Právě čtených1x
Přečtených145x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce100x
Chystám se číst37x
Chci si koupit3x