Americká idyla

Americká idyla https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38376/bmid_americka-idyla-cyL-38376.jpg 4 131 28

Nathan Zuckerman série

< 6. díl >

Generační román známého amerického spisovatele vypráví příběh židovské rodiny Levovů, kteří paradoxně v 60. letech 20. století prožívají své nejhorší chvíle. Jeden z nejslavnějších autorových románů, za který dostal v 90. letech Pulitzerovu cenu, je především zpovědí milujícího otce, jehož dcera se v 16 letech stala aktivistkou hnutí proti vietnamské válce a zapojila se do aktů politického násilí. Jinými slovy, z Merry se stala teroristka. Její otec se snaží přijít na to, kdy a kde se stala ta změna s jeho milovanou holčičkou? Kdy se z ní stal člověk, který zabije druhého? Teprve po letech přichází dopis, který může do drásavého vztahu vnést trochu světla...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

American Pastoral , 1997


více info...

Saxofonista
Saxofonista
10.12.2023 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se těšil, ale ...
Jak to napsat? No, paralelně s touhle knihou jsem četl "Náboženství a svoboda" a "Velké partnerství" od Jonathana Sackse. A přestože by se zdálo, že by to mělo být naopak, tak větší potěšení jsem měl z toho Sackse a od Rotha jsem přebíhal k Sacksovi. Asi mi na Rothově zpracování té "americké tragédie" vadilo, že připomínalo člověka, který šlápne do hovna a místo aby z něj vystoupil, tak v něm ještě přešlapuje. Chápu, že to je tou inspirací klasickými díly o "americké tragédii", ale já na to asi dnes už nejsem naladěný.

Vilma232
Vilma232
03.08.2022 4 z 5

Kniha se mi nečetla vůbec lehce, docela dlouho jsem s ní zápolila, ale současně velmi oceňuji vytvořené postavy - jejich charaktery, chování - na pozadí kusu amerických dějin.


Forestwalker
Forestwalker
28.06.2022 4 z 5

Autor si dal velkou práci s rešeršemi, informace o výrobě rukavic nebo o průběhu soutěží Miss America odpovídají přesně skutečnosti. Vznik hnutí weathermenů ale posunul o rok, v roce 1968, kdy se zapojila Švédova dcera, hnutí ještě neexistovalo. Stejně tak mně osobně přišla trochu přestřelená jeho údernost a nebezpečnost, Roth o nich píše stylem, jako kdyby šlo o další generaci Frakce Rudé armády.
Z knihy je ale hezky vidět, k čemu vede další vlna nihilismu. Rodiče mají zničené životy, dětem zbyde na útěku promáčená matrace a jediný, kdo si z toho odnese ten svůj pocit moci, jsou různé zvrhlé Rity Cohenové. I když samozřejmě ani starší generace není bez viny, vždy mě fascinovala její naivita, s jakou vysedává u televizních zpráv a čeká, jaké skvělé zprávy se od politiků dozví. To je asi všude stejné, dnes v ČR jako tehdy v Nixonově Americe.

Greenfingers
Greenfingers
09.12.2020 4 z 5

S knihou jsem hodně zápolil, hlavně s těmi souvětími na půl stránky. Přesto jsem ji však dočetl a nelituji toho.
Autorovi se znamenitě podařilo vykreslit charakter a myšlenkové pochody hlavního hrdiny snažícího se pochopit a ospravedlnit činy své dcery -teroristky. V knize hrají nezanedbatelnou roli dobové události (vietnamská válka) a reakce společnosti na ně. Celým dílem se také prolíná otázka židovství a vzájemných vztahů Židů a křesťanů.
Náročné, ale zajímavé čtení, které mnohdy nutilo k hlubšímu zamyšlení.

predseda4u
predseda4u
14.11.2020 4 z 5

Každému mu je asi jasné, že četba této knížky nebude žádná idyla. Pod zdánlivou slupkou amerického snu je něco nezdravého. Připravte se na to, že čtyři sta stránek četby nebude nic pro slabší povahy, ale kniha je určena pro ty z vás, kteří jste zvyklí si do kafe přidávat dvě lžičky kyanidu. Všemožné myšlenkové pochody a kličky autora, nelineárnost děje, to vše přidává na intenzitě náročnosti četby.

InaPražáková
InaPražáková
25.09.2020 4 z 5

Dokonalý Švéd Levov, krásný, úspěšný, pracovitý, slušný, a jeho problémová, zatvrzelá, chaos vyvolávající dcera zosobňují protipóly tradiční a moderní Ameriky. Roth mezi ně navěsil úvahy o duchu doby, stáří, náhodách a míře, do jaké může člověk ovlivnit svůj život. Levov jako osoba musí zažít sérii tvrdých střetů s realitou, aby se ukázalo, že Levov jako typ se přežil a nikomu už se nepodobá.
Pochmurný průvodce měnící se realitou, vyslovující i to, za co se lidi většinou stydí, často až zbytečně mnohomluvný (souhlasím s komentáři níže, Roth tady působí, jako by se rád poslouchal nebo vzpomínal s umanutostí, kterou nezajímá, jestli to ostatní baví), což ze čtení dělá místy zkoušku vůle. Ke konci mi tón autora přišel čím dál zatrpklejší, podobnější Švédovu otci než samotnému Švédovi - ještě o generaci blíž ke staré dobré Americe - ale to nic nemění na zajímavosti výpovědi.

lencin
lencin
19.09.2020

Poutavé a brilantně napsaná kniha. Výborná psychologie postav.
(2010)

timelady
timelady
05.06.2020

Nedocetla jsem. Dala jsem tomu skoro polovinu knihy ale moje vůle se zdá být slabší, jak jsem se domnívala. Možná mi u četby až moc těkaly myšlenky jinam. Každopádně do děje jsem nebyla schopna se ponořit. Možná to dej mít ani nemá, ale chybí mi tam nějakej ten drive, co mě pohltí. Nebo možná jenom neumím ocenit krásnou literaturu. Snad se ke knize časem vrátím a (úspěšně) ji dočtu.

KapitánSmrt
KapitánSmrt
12.04.2020 5 z 5

Čistá literární nádhera. Lze náš život vyložit podle našich zážitků, podle událostí, které formovaly naše charaktery nebo je naše rozhodování spíše dílem nahodilosti a chaosu? Jsou tradice, morálka či povinnost jen přežitky zasloužící posměch zpovykaných liberálů nebo mají své místo i v postmoderním a rychle se měnícím světě?
Hrozivá tragédie, která se stane obyčejné americké rodině, se stává plátnem, na kterém se promítají boje a sváry utvářející charakter celé dnešní americké společnosti.

PS: rozpitvávání i nejmenších detailů vnitřního života hrdinů mi nejednou připomnělo Prousta.

PPS: četl jsem již třetí vydání knihy a těch překlepů, co jsem nalezl! Ostuda. Překlad je jinak ale kvalitní.

Sabina335
Sabina335
07.04.2020 3 z 5

Krásně napsané, i přes velký počet stran jsem vydržela a závěr byl velmi pěkný.

bigben
bigben
07.09.2019 5 z 5

Díky nedávnému úmrtí autora jsem sáhla po téhle knize. A nelituji. Začátek těžký, ne moc čtivý, ale vydržela jsem a udělala dobře. Jen závěr byl pro najednou moc rychlý a chyběly mi odpovědi na některé otázky.

Opatov
Opatov
10.08.2019 5 z 5

Perfektně rozcupovaný americký sen. Skvělé.

decouble
decouble
01.06.2019 3 z 5

Je to dobře napsané a velmi propracované dílo, ale jako kniha to není vyloženě čtivé. Protože místo, aby se postupovalo dopředu, tak Roth (pomocí flashbacků a úvah postav) pomalu odkrývá další a další vrstvy příběhu. Když už máte pocit, že o Švédovi jakožto hlavní postavě a jeho dceři víte vše a myslíte si, že se pohnete dopředu, dostane na třiceti stranách prostor Švédova žena a její vnitřní konflikt. Jsou to vyloženě zpomalující vypravěčské postupy, které z čtení činí docela výzvu. Oproti takové Sartrově Nevolnosti je to ale vyloženě víkendové čtení. Ale pro milovníky tradiční řemeslné výroby kožených rukaviček kniha musí být neskutečné blaho. Mrk mrk.

Crimble
Crimble
24.02.2019 5 z 5

Jsem Rothův velký fanoušek, tak není divu, že jsem nadšen. Tenhle román má speciální dynamiku, kdy vás chvílemi Roth ukolébavá půlstránkovými větami a vyčerpávajícími popisy zdánlivě nedůležitých věcí, aby se o pár stránek dál strhl masivní dějový posun. Téma báječného života krásných úspěšných lidí, jež je brutálně rozmetán na padrť strašným činem jejich milované dívenky. Takže tu samozřejmě máme zpochybnění toho klasického amerického snu o životě v blahobytu a spokojenosti. Na druhou stranu se autor na konci ptá - co je na tom snu proboha tak trestuhodného? - Co vlastně?

jezekk
jezekk
03.01.2019 5 z 5

Co víc? Klasika!

OliP
OliP
24.10.2018 3 z 5

Námět je velice velice dobrý, ze začátku se četlo dobře, děj je vystavěn opravdu zajímavě, ale v druhé půli se jakoby zasekne a vše se točí stále dokola kolem myšlenek hlavního hrdiny, které jsou čím dál tím více... stejné. Do posledních 100 stran jsem se docela nutila a doufala, že přijde nějaký dějový zvrat, bohužel jsem se nedočkala.

Scathia
Scathia
20.10.2018 3 z 5

Tak rozvláčný děj si ta kniha nezasloužila. Velmi dobrý námět, ale s třetinovým rozsahem by dostala ten správný dynamický náboj...

felia
felia
20.06.2018 4 z 5

Skvěle napsaná kniha, ze které mě mrazí. Takových knih dokážu číst tak 10% četby

freejazz
freejazz
03.04.2018 4 z 5

tortúra.
nevedel som sa "rozčítať", nevedel som pri tom obsedieť a dočítať to bolo úplné utrpenie.
je to skvelá kniha, ale asi som nebol v dobrej kondícii. a tak, ako mám Rotha a jeho pitvanie americkej spoločnosti rád (ozaj, prečo sa tomu venujú prevažne americkí židovskí spisovatelia?), toto boli galeje.
nepomohlo ani stanovenie krátkodobého cieľa - po najbližší odsek... pretože odsek mal dve strany:)
ale za prečítanie to stojí.

Jizi
Jizi
08.01.2018 4 z 5

"Nekompromisně obyčejný příběh"
Tahle tři slova, která stojí na přebalu mého vydání zcela vystihují podstatu Rothova románu. Barvité, extrémně hutné vyprávění o osudu posledního člena rukavičkářské židovské rodiny Levovů, je mnohovrstevnaté do té míry, že se z toho může až zatočit hlava.
Na celospolečenské úrovni tu máme obraz mizející živočišného druhu "pracujícího Američana z vyšší střední třídy", jehož rodiče přišli do Spojených států jako Nikdo a svou pílí a vytrvalostí se vypracovali na Někoho. Je to obraz mizejících průmyslových odvětví, odlivu výroby do lacinějšího (a pak ještě víc laciného) zahraničí a definitivní zánik některých oborů pevně spjatých s vrtkavým vkusem společnosti.
Na vrstvě prostřední je tu obraz krize tradiční rodiny. Bratr Jerry, čtyřikrát ženatý a samotný vypravěč, který záhy po začátku knihy mizí a čtenář už neví, zda to, co čte je fikce či skutečnost, jenž naopak žádnou rodinu nezaložil - oba modely ostře konfrontuje touha hlavní postavy po normálnosti, všednosti, po tom, dělat věci tak, jak se dělat mají.
A nakonec je tu vnitřní život hrdiny, jeho zmatek, tápání, bolest, strach. Jeho touhy a (brutálně zklamané) naděje. A naprosté zoufalství nad tím, jak se život vyvinul - jak mohl, když on sám přeci dělal vždycky všechno správně?
Aby toho na čtenáře nebylo málo, vyprávění je plné časových meandrů a obrovského množství ramen, jež se odpojují a zase vracejí k hlavnímu toku a které do sebe zapadají jako perfektně vysoustružené kousky dřevěné skládačky.
Není to příjemné čtení, není to ve své intenzitě ani hezké čtení. Opravdu moc jsem chtěla tu knížku nesnášet a opravdu moc jsem jí chtěla dát nějaké blbé hodnocení, protože mě při čtení strašlivě štvala. Ale to byl asi její účel - zvednout nás, co toužíme po normálnosti, všednosti a dělání věcí tak, jak se mají, ze židle a nakopat nám zadek.
Nekompromisně.
Obyčejně.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura Pulitzerova cena

Autorovy další knížky

Philip Roth
americká, 1933 - 2018
2006  75%Portnoyův komplex
2009  88%Lidská skvrna
2009  86%Americká idyla
2014  67%Pražské orgie
2006  87%Spiknutí proti Americe

Kniha Americká idyla je v

Právě čtených1x
Přečtených154x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených8x
Knihotéce90x
Chystám se číst159x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x