Amelia Earhartová

Amelia Earhartová https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41775/bmid_amelia-earhartova-xno-41775.jpg 4 23 9

První žena, která zdolala Atlantik. Statečná, krásná a cílevědomá Amelia Earhartová byla první ženou, která přeletěla Atlantický oceán. Tři roky nato zdolala Pacifik. Letectví bylo teprve v plenkách, technické závady na denním pořádku, nic z toho jí ale nezabránilo lámat rekordy. Provdala se za schopného manažera George Putnama, který z ní udělal ikonu moderní doby. Vzhlížela k ní celá Amerika. Když se jí novináři ptali, proč vlastně létá, odpovídala: Protože mě to baví. V roce 1937 se Amelia vydala na leteckou cestu kolem světa. Netušila, že je to její poslední let. Nedaleko cíle letadlo beze stopy zmizelo. Tehdejší americký prezident Roosevelt spustil záchrannou akci do té doby nevídaných rozměrů. Po ztracené pilotce pátralo 3 000 lidí, 66 letadel a 4 lodě. Bez úspěchu. Zmizení Amelie Earhartové nad Tichým oceánem se dodnes nepodařilo objasnit.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Amelia Earhart


více info...

Přidat komentář

klukztesina
08.02.2020 5 z 5

Skvěle prožitý i když krátký život.

terimila
13.11.2019 5 z 5

Amelia Earhart je ženou, kterou obdivuju už dlouhé roky a asi už se to nikdy nezmění. Odjakživa mám slabost pro dívky a ženy, které se zažerou do zcela neženského odvětví, získají si v něm respekt a nakonec se i v mužské konkurenci prosadí. A Amelia je snad nejjasnějším prototypem takové ženy. To, jak si dokázala jít za svým, dělala to, co milovala, nevzdávala se, makala na sobě, kašlala na konvence a "co by žena měla", snažila se inspirovat ostatní a dělat jim radost... to jsou věci, kterých si na lidech vážím snad nejvíc. A vždycky o takových lidech ráda čtu, takže jsem sáhla i po téhle biografii.
Knížka je čtivá, líčí celý Ameliin život a její hlavní úspěchy, a končí samozřejmě tou velkou záhadou. Líbí se mi, že se kloní k té nejpravděpodobnější (i když relativně "obyčejné") variantě, nespekuluje o únosech Japonci a podobných praštěnostech... ale i ten obyčejný konec a jeho možný průběh nastírá velice sugestivně a skoro až děsivě. Dosti bych věřila, že to tak nějak mohlo být. Uf. Tak odpočívej v pokoji, Amelie, budiž Ti vzduch lehký a dík za nás všechny, které jsi inspirovala.


Nikkaa
29.05.2019 3 z 5

Občas si přečtu nějaký životopis nebo zpověď silných významných žen... Mezi ně patří i Amelia...

Doubravka1975
04.05.2019 4 z 5

Zajímavá jednohubka o životě zajímavé a odvážné ženy Amelie Earhartové, přezdívané Lady Lindy. Vůbec jsem neznala, ale kniha mi byla doporučena kamarádkou a ta mi říkala, že určitě trochu znám, ve filmu Noc v muzeu ožívá její vosková figurína....

dubakm
08.04.2019 4 z 5

,,Jak se rodí hrdinové? Kdysi z Jupiterova stehna, dnes z televízní obrazovky. Před sto lety musel člověk vykonat něco velkého, nového, nebezpečného. Mít dost štěstí, aby z toho vyšel živý a užil si slávy. A nenarodit se jako žena "
Amelia Earhartová měla život plný výzev, které ji táhly k výšinám. Chtěla tak uniknout předem nalinkované existenci lidí připoutaných k zemi. Své poslední tajemství ale svěřila mořským hlubinám.

soukroma
10.03.2018 4 z 5

Stručné, krátké a přitom výstižné - Flying for Fun: vždy, za všech okolností, nic jiného pro ni nemělo smysl. Zajímavý pohled na její dětství a mládí a setkání s letectvím a přeměnu v americkou hvězdu (když byla ještě jen pasažérkou).
V druhé půli se trochu opustil chronologický ráz popisu životaběhu A.E., autorka se podívala na zoubek jejímu muži, a pak už se nevyhnutelně schylovalo k závěru. Let kolem světa byl velmi barvitě a důkladně popsán, až k samotným pátracím akcím.
Dojetí ale přijde až u kratičkého, zcela fiktivního epilogu...Nebylo jí ani 40.

kilometr
10.07.2017 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha,od které se nedalo téměř odtrhnout.Přečteno za necelý den.85%.

zuzi1162
25.11.2014 3 z 5

Hezky napsaný životopis. Místy mi to přišlo ale moc rozvláčné.

3nitka
14.07.2014 4 z 5

Stručný a dynamický dej. Môžem len obdivovať jej odvahu a dobrodružnú povahu. Podľa seriálu Star Trek Voyager A.E. žije v Delta kvadrante. Ak je to pravda, závidím.

Štítky knihy

životopisné, biografické romány

Autorovy knížky

Jennifer Lesieur
francouzská, 1978
2010  79%Amelia Earhartová

Kniha Amelia Earhartová je v

Přečtených28x
Doporučených2x
Knihotéce17x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x