Ambice v poušti

Ambice v poušti https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393884/bmid_ambice-v-pousti-r5L-393884.jpg 4 13 3

Děj prózy Ambice v poušti (1984), předposledního románu Alberta Cosseryho, se odehrává ve fiktivním malém emirátu, jenž díky naprosté absenci ropných zdrojů stojí na rozdíl od okolních států stranou pozornosti těžebních společností. Tento blahodárný stav je však od jisté doby narušován pravidelnými sériemi bombových útoků, jejichž zfušovaná podoba a mizivý dopad zůstávají záhadou. Hlavní hrdina Samantar, který „vždy děkoval prozřetelnosti za to, že se narodil na chudé půdě, neboť věděl, že bída nikterak neláká hrabivost mocných“, je tímto vývojem znepokojen. Rozhodne se najít pachatele a zabránit tak nebezpečí intervence imperialistických mocností, která by místnímu obyvatelstvu, dosud chráněnému svou chudobou před utrpením moderního světa, přinesla neštěstí. Ambice v poušti je Cosseryho nejpolitičtější román, v němž autor zároveň vizionářsky předjímá válku v Perském zálivu i model destabilizace regionů „revolučními“ silami.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Une ambition dans le désert , 1984


více info...

Přidat komentář

Palivo
02.02.2020 3 z 5

Aloha literární rodino.

Albert Cossery, pravděpodobně nejlínější autor všech dob, se v této papírové centrifuze věnuje bombovým útokům ve smyšleným emirátu. Jak by řekl Ben Cristovao: jede bomby. Hlavní hrdina, pouštní Colombo, se prochází po městě a snaží se vyluštit, kdo za tím je a proč - a zároveň i nějaké ty filozofické otázky - jaký je smysl násilí, proč to lidé dělají, dá se jezdit na velbloudovi i pozadu? Atd atd. Tohle trvá celých 200 stran a je to ubíjející. Mluví totiž pořád s pěti stejnými lidmi a vzhledem k tomu, že čtenář už od první třetiny knihy ví, kdo bomby dělá, moc napínavé to není. Hřebíček do rakve zaklepe poslední kapitola, kdy na všechny otázky, které si člověk během čtení může položit, předloží všeříkající odpověď: \"Ovládnutí celého emirátu nikdy nebude lepší věc než hodinu hladit prdelku mladé dívky.\" No tak to sme si mohli ušetřit dost času, pane autor.

6/10

-Pečivo-
08.10.2019 4 z 5

Cossery je v Pečiho literárních vratech častým hostem. V dnešní turbulentní době častokrát není pořádně čas na to uvařit bramboru, natož pak číst recenzi. Proto nový formát a jen pár poznatků v bodech:

* v knize vůbec není žádný v poušti
* Komunisti lžou
* Děj se odehrává v Egyptě nebo jiný zemi tam nahoře v okolí Egypta
* Prodávají v Egyptě brambory?
* Je v Egyptě Kaufland?
* Tendle formát už mě nebaví

Celkem za 7/10. V knize jsou všichni lenivý jako já právě teď.


puml
28.01.2019 5 z 5

Příjemné setkání s filozofií "lenosti" zaobalenou do příběhu revolučních nálad v bezejmenném chudém emirátu. Ironie v každé druhé větě. Cosseryho přístup k životu se mi líbil, jen je škoda, že v samotném dějišti na Blízkém východě tuto útlou knížku asi nikdo nezná. Samotný román je dosti předvídatelný ve svém vývoji, ale ta filosofie a jednání hlavního protagonisty Samantara mi byl něčím blízký. Jen je škoda, že tento ryzí idealismu asi příliš představitelů oněch "fiktivních" emirátů nesdílí. Doporučuji.

Štítky knihy

egyptská literatura

Autorovy další knížky

Albert Cossery
egyptská, 1913 - 2008
2016  80%Hrdí žebráci
2014  86%Bohem zapomenutí lidé
2018  83%Ambice v poušti
1949  88%Dům jisté smrti

Kniha Ambice v poušti je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x