Amatéři

Amatéři https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468524/bmid_amateri-q3s-468524.jpg 4 158 30

Právnické firmě Finley & Figg na chicagském předměstí se nedaří zrovna nejlíp. Má bídnou a pochybnou klientelu a její stárnoucí majitelé zoufale vyhlížejí ten jeden „velký případ“, na němž zbohatnou, aby mohli odejít do penze. A pak se jim do života doslova vpotácí David Zinc. Mladý a výkonný absolvent Harvardu, který jednoho dne ráno dostane cestou do velké právní firmy, kde dře do úmoru, záchvat úzkosti. Uteče a shodou okolností se octne v kanceláři Finleyho & Figga právě ve chvíli, kdy se Wally Figg rozhodne zažalovat obří farmaceutickou firmu za údajné poškození zdraví jistým lékem. Společně s Davidem se pouštějí do velkého procesu, ač Wally stál před soudcem jen párkrát v životě. A proti nim vyrukuje korporace se zástupy renomovaných obhájců…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Litigators , 2011


více info...

Přidat komentář
SilvaK
SilvaK
05.02.2024 3 z 5

Mám rada Grishamove knihy, ale táto bola z tých slabších. Hlavne začiatok bol pre mňa dosť nudný a veľmi ťažko som sa začítavala.

KáťaM.
KáťaM.
06.11.2023 4 z 5

Další povedená, já tyhle jeho starší příběhy miluju.


Luigi1
Luigi1
12.10.2023 5 z 5

Grisman se pěkně rozepsal dá se číst

Lele61
Lele61
04.05.2023 4 z 5

Povedená sonda do amerického právnického prostředí. Autor sám vystudoval práva, takže moc dobře ví o čem píše. Malá právnická kancelář, ve které pracuje hlavní hrdina David, se pouští do velké právní bitvy. Grisham je výborný vyprávěč, jednotlivé postavy jsou výstižně charakterizovány, děj má spád a vtáhne čtenáře. Určitě doporučuji nejen pro právníky :-)

WildEv
WildEv
03.05.2023 1 z 5

Stydím se! Do knihy jsem se ani po deseti stránkách nebyla schopna začíst. Odložila jsem ji. Nezaujalo.

john_silver
john_silver
21.01.2022 5 z 5

Má jedna z nejoblíbenějších od Grishama. Více odlehčená, úsměvná a méně thrillerová. Příjemné zábavné čtení s dobrou pointou. Na vykreslenými charaktery postav a jejich jednáním se můžete bavit a nemusíte se šklebit odporem nebo kroutit hlavou, ani vám nehrozí nuda jako u novějších autorových děl.

Surikata369
Surikata369
17.01.2021 4 z 5

Moje první kniha od autora a po přečtení jsem si ihned objednala z knihovny (lockdown) další kousek, tak doufám, že to bude stejně poutavě psáno. Zajímavé právnické prostředí mě bavilo.

Jack Bauer
Jack Bauer
07.07.2020 4 z 5

Starý dobrý Grisham, tak jak ho mám rád. Kniha mě chytla hned od prvního odstavce, krásně napsáno, nenudí ani trochu což se o jeho některých současných knihách říct nedá. Dokáže perfektně vystihnout charaktery postav, k Davidovi jsem si hned získal vztah, u některých autorů i kdyby zápletka byla sebezajimavější a román napínavější tak k postavách nemám žádný vztah a je mě mnohdy ukradené, jak to s nimi dopadne. Zde bez akce, napětí a přesto dokáže hned od první stránky zaujmout. Také jsem se u knihy dost nasmál, tentokrát je to psáno humornou formou. Začátečník pokračoval....to mě dostalo:)

luksky
luksky
27.06.2020 2 z 5

Kniha mě většinou vcelku nudila, ale poslendích 100stránek stálo zato :-)

Aliii
Aliii
01.02.2020 3 z 5

Jiné knihy od autora se mu líbily víc, i tak ale přečtení nelituji. Grisham umí vykreslit postavy a přiblížit je čtenáři, navíc v advokacii se vyzná víc než dobře. Ze začátku jsem trochu bojovala s nesympatičností postav, proto dávám 3 hvězdy.

moudivlacek
moudivlacek
09.02.2019 4 z 5

Další velice povedený příběh z právnického prostředí v Americe. Úplně jsem měla před sebou tu situaci - malí právníčci, kteří dělají vše, možné i nemožné, aby se uživili, proti nim velké právnické korporace. Už od začátku bylo jasné, že David je něco jiného než Wally a Oscar, ale mile mě překvapil, že i když mohl včas "uprchnout" od svých partnerů, neudělal to, dokonce se k nim závěru zachoval více než dobře. A líbilo se mi jeho vysvětlení, kdyby je nepotkal, nestal by se z něj právník, který činil to, co činil a co se naučil odchodem z právnického kolosu. Dokonce má David konečně i svůj rodinný život, po jakém on i žena toužili.
Co říci na závěr - my obyčejní lidé se můžeme jen modlit, abychom vždy v případě nutnosti a nouze kápli na právníka typu Davida a ne Oscara a Wallyho.

1amu
1amu
05.04.2018 4 z 5

Úsměvná kniha, inu autor má ty firmičky jako Finley & Figg odkoukané. Bavil jsem se, protože i já jsem kdysi s podobnými lidmi pracoval.
John Grisham umí (když chce a má dost času, netlačen vydavatelem) děj gradovat. Nejdříve se hlavní hrdina psychicky zhroutí (vyčerpán kvantem přesčasů u mamutí firmy). Udělá "dobře" , že z firmy dobrovolně vypadne a ihned zajde do hospody a namaže se. Moudrý majitel mu promluví do duše.
A pak úplně náhodou (při cestě taxíkem) uvidí štít právní firmy, který ho zaujme. Zaklepe na dveře "packalů" a už to frčí.
Je jasné, že brzy bude mezi nimi hvězda. No a autor si na závěr neodpustil onen čtenáři požadovaný happy end.

akdar72
akdar72
12.10.2017 5 z 5

Grisham se stává mým dalším oblíbeným autorem.

tulip131
tulip131
14.08.2017 5 z 5

Kniha byla skvělá, musím říct, že jsem se při představě některých popisů ( milenka Wallyho, Davidův první výkon před porotou ) musela usmívat, bylo to poutavé.

allyce
allyce
19.03.2017 5 z 5

Mám ráda knihy ze soudních síní a Grisham je v této oblasti pro mě jednička. Přečetla jsem většinu jeho knih, všechny mě bavily, ale kniha Amatéři mě navíc rozesmála. Lehký, ironický humor se táhne celým příběhem, ale nedělá z knihy humoresku, byť v jedné pasáži knihy jsem brečela smíchy. Ve chvíli, kdy svědek obžaloby, mluvící ruskou angličtinou, "odborník" na kardiochirurgii, je z křížového výslechu obhajoby tak hotový, že vytáhne z kapsy bílý kapesník a začne s ním mávat. Ta představa mě neskutečně dostala. Knihu doporučuji a panu Grishamovi děkuji :)

Peršanka
Peršanka
19.08.2016 5 z 5

Další bezva zábava s různými pitoreskními postavami. Pěkně vysoustruženo.

zuzi.kovar
zuzi.kovar
05.06.2016 4 z 5

Lehké, zábavné počtení. Od Grishama moje třetí kniha a vždycky mě dostane, jak může být právnický román čtivý.

hanap
hanap
09.01.2016 5 z 5

John Grisham je mým oblíbeným autorem , kniha Amatéři pobaví , líbí se mě ta lehkost s jakou se čte , zajímavý náhled do malé právnické firmy . Doporučuji .

Evik30
Evik30
28.05.2015 3 z 5

Pohodová knížka, která neurazí, ale ani nenadchne. Slabší odvar jeho thrilleru. Četla se docela svižně, bez výrazných pauz. Zaujal svým tématem a také tím, jak to v právnických firmách chodí. Není divu že se člověk po určité době "sesype". Grisham jako právník dokáže "vykouzlit" příběh, který ve vás navozuje příjemný pocit z pohodového čtení.

vorenus
vorenus
12.01.2014 5 z 5

Nechápu, že se autorovi pokaždé podaří vykouzlit, tak vynikající příběh.Člověk by si řekl, že už nemůže přijít s něčím novým.Když většinou píše příběhy z právnického prostředí.Ale mistrovi se to opět povedlo!!Geniální příběh!!A čtenáři nezbývá než hltat každou další stránku a nechat se unášet brilantní atmosférou, kterou nám autor naservíroval.Už se těším až vyjde další chod!!!