Alžběta & Margaret: Důvěrný svět královských sester

Alžběta & Margaret: Důvěrný svět královských sester https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506752/bmid_alzbeta-a-margaret-duverny-svet-kra-3Wm-506752.jpg 4 23 14

Slavné královské sestry v biografii, která je plná nečekaných faktů Poutavý životopis bestsellerového autora New York Times sleduje královnu Alžbětu II. a její sestru Margaret, jak se pohybují v záři královských reflektorů. Zabývá se jejich vztahem v průběhu let, od idylického dětství přes skrytý válečný život až po rozdílné cesty, kterými se vydaly po smrti svého otce a nástupu Alžběty na trůn. Alžběta se na výstřelky své mladší sestry vždy dívala se stoickým pobavením, Margaretin boj o místo a postavení v královské rodině byl však často zdrojem napětí. Královna musela zakročit a vysvětlit Margaret, že církev a vláda nebudou souhlasit se svatbou s rozvedeným leteckým kapitánem Peterem Townsendem, a donutit ji, aby si vybrala mezi zachováním svého titulu a královskými příspěvky nebo rozvedeným milencem. Nejnovější biografie Andrewa Mortona zkoumá jeden z nejintenzivnějších, nejbláznivějších vztahů královské rodiny a nabízí jedinečný pohled na tyto dvě drasticky odlišné sestry a na trvalý vliv, který měly na monarchii a na způsoby, jakými se přizpůsobovala měnícím se mravům 20. století.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Elizabeth & Margaret: The Intimate World of the Windsor Sisters , 2021


více info...

Přidat komentář

Madelisi
13.02.2024 3 z 5

Tato kniha je důkazem, že se vždy dá najít nový úhel pohledu na extrémně známé věci. Příběh Margaret a Alžběty (přesně v tomto pořadí) mě bavil. Již jsem měla nějaké povědomí o jejím osudu, zde vše bylo zařazeno do kontextu.
Možná jí autor trochu nadržoval. Přišlo mi velmi kruté, na jakou stranu se postavila královna matka a královna v Margaretiným manželství. Tedy na tomto příkladu ukázal, že královny Alžběty nebyly vůbec dokonalé a pohádkové bytosti.
Trochu mě zamrzeli chyby v českém překladu - z Eatonu se stala univerzita a Londýnskou věží je pravděpodobně míněný londýnský Tower.

VendulaB
23.09.2023 5 z 5

Velmi čtivá a zajímavá kniha (nudnější byl jen začátek popisující podrobně dětství obou sester). Skvělý pohled do zákulisí královské rodiny i na ne tolik známé podrobnosti života princezny Margaret.


jasminecka
18.08.2023 3 z 5

Opet vaham, jak knihu hodnotit. Nebyla vylozene spatna, jak uz nekdo poznamenaval, tak uvod byl velmi ctivy a zajimavy... ale prostredek plny detailu a jmen, skandalu, ... Jako by se autor snazil opravit pohled na kralovske sestry, akorat u nekoho, kdo neni Brit a tohle zatizeni nema, je to nadbytecne a nudne. Doufala jsem, ze se dozvim vic informaci, ale asi z jinych oblasti a mene se opakujicich.
Libily se mi fotky a detaily o Alzbete, skakani v case pri liceni Margaretinych pletek uz mene.

natynka21
08.06.2023 2 z 5

V úvodu se mi kniha hodně líbila a četla se s lehkostí. Jak ale ubíhal čas a děj knihy se přehoupl do šedesátých let, začaly spíše než fakta, převládat Mortonovy osobní pocity a názory a cítila jsem notnou míru snahy "odhalit skandál". Za mě je to škoda, protože ze začátku měl našlápnuto pěkně. Královskou rodinu mám moc ráda, ale knihy o ní člověk musí brát s rezervou, jsou zkreslovány osobními pocity a postoji známých, novinářů apod., kteří se svým "zážitkem" či nějakou pikantností snaží zviditelnit. O Mortonovi a jeho honu za slávou a uznáním, si již od knihy o princezně Dianě, kterou ke svému záměru využil, myslím své. Bylo ale určitě zajímavé přečíst si jeho nejnovější knihu, závěrem ještě dodám, že oceňuji jeho precizní práci se zdroji.

archivářka115
10.05.2023 5 z 5

Zajímavá knížka. Líbil se mi začátek, ale potom mě děj začal vadit. Připadal mi dost rozvleklý. Přečetla jsem jí silou vůle. Musí to zvláštní život. Škoda, že nemáme království.

alnahu
16.04.2023 5 z 5

Pro mě velmi zajímavá kniha o životě sester od jejich dětství až po Margaretinu smrt.Z autorova pera se dozvíme o životě u královského dvora a povinosti plynoucích ,které se zde musí dodržovat.Kniha se čte velmi dobře.

4444913
14.04.2023 2 z 5

ˇvodem.NESNÁŠÍM MORTONA.je to největší lhář mezi autory knih o královské rodině.No,možná Harry a jeho Spare to trumfnou.jestli dole EvikU tvrdí že Diana byla chudák,zacházeli s ní špatně a rodina ji mezi sebe nikdy nepřijala je to krom toho že je to naprostý a totální nesmysl taky Mortonova zásluha.Je špatný jako obvykle-jen není tentokrát tak zainteresovaný na přepisování historie a trochu víc se drží faktů i když pro něj nejsou moc důležitá,hlavní je pokusit se ze všeho udělat senzaci.Alžběta se vzdělávala v politice a historii ,Margaret ne-věnovala se spíš společenským dovednostem,hrála na klavír,zpívala,tančila.pro Mortona úporné potlačení "konkurence ",ve skutečnosti rozumný přístup rodičů-Margaret nebyla studijní typ,politika ji nezajímala (pokud zrovna neměla s nějakým politikem důvěrnější vztah),byla hvězdou společnosti,vyhlášenou krasavicí a rodiče ji do ničeho nenutili s tím že královnou prostě bude Lilibet.Nevím proč je Morton pořád posedlý nějakou konkurencí když k n í ve skutečnosti není žádný důvod.Pořadí je prostě pevně dané nástupnickou linií.Jediné za co bych Mortonovi přiznala nějaký kredit je že téměř na konci knihy přiznal že tisk hodně manipuloval informacemi o Margaret aby ji ukázali jako rozmazlenou,línou a požitkářskou (ačkoli Dianu za totéž velebil) a že k tomu použili i zfalšované statistiky o její práci.Akorát že se ted ynepřiznal že tak postupoval i on sámJe to asi jediné originální v celé knížce,zbytek vyloupl odjinud,pro úvod dokonale vybílil knihu Malé princezny od Marion Crawfordové.

KnihománieN
05.03.2023 5 z 5

Životopisná díla dnes nevládnou tak velkou popularitou jako například fantasy literatura, ale nemění se nic na tom, že jsou psaná podle skutečnosti, podle historie, která nám přináší poznání a ponaučení. Veleúspěšného novináře Andrewa Mortona můžete znát například jako autora knihy Královna Alžběta II. - jedná se o životopis druhé nejdéle vládnoucí panovnice na světě, ale také mnoha dalších. Jeho posledním počinem je příběh královských sester Alžběty a Margaret.
Stává se to skoro tradicí, že jeden z královských sourozenců zastupuje smysl pro povinnost a úctu k tradicím a druhý je veřejností považován za ,,rebela. Například Eduard III. a Jiří VI., princ William a princ Harry, anebo také královna Alžběta II. a princezna Margaret. Právě o poslední sesterské dvojici je řeč. V první z dvanácti kapitol se čtenář seznamuje s dětstvím královských dcer a s událostmi, které daly jejich životům přímý směr. Pevná, náročná, ale především rozdílná výchova a studium je mnohdy překvapující. Každý zde najde něco, co nevěděl. V dalších kapitolách se autor věnuje dospívání, které dívky prožívaly v nelehké době války. Objevují se první lásky a také první neshody. Přes milostné eskapády, korunovaci a rodinné problémy, ale i ty jiného rázu, se dostáváme až do dospělého života královských sester, dokud nejsou rozděleny smrtí.
Ani největší milovník královské rodiny nemůže znát všechna fakta, která tento jedinečný vztah provázela. Nahlédnutí do neznámé historie je to nejzajímavější, co jsem za poslední dobu četla. Mylný dojem, který čtenář mívá při slově životopis je zde zcela nesprávný. Fakta a data jsou lehce zaobalená do záživného textu, že lze snadno nabýt dojmu, že čtete román. A pokud někdy svižnost pokulhává Morton to hravě napraví citacemi z životopisů královských služebníků, guvernantek a milenců. Každá taková osobní zpověď je rozhodně skvělým oživením.
Dejte proto této knize určitě šanci. Já jí přeji co nejvíce spokojených čtenářů.

EvikU.
02.03.2023 5 z 5

Alžběta a Margaret, první, druhá. Myslím, že ani pro jednu to nebylo jednoduché. Kniha se mi četla moc dobře. Spoustu věcí jsem nevěděla. Ráda jsem si četla o jejich dětství, dospělosti i stáří. To jak každá měla svou úlohu ve společnosti. Už od malinka byly vychovávané se skrupulí, aby neudělaly monarchii ostudu. Jedna byla ta zodpovědná, druhá vyhledávala společnost známých osobností. Každá byla svá, přesto se celý život snažily podporovat. Milovaly se.

Margaret neměla moc štěstí na muže, kvůli jejímu postavení jakožto princezny a sestry královny neměla na růžích ustláno. Rozvod nepřichází v potaz. A tak žijí jinak v soukromí, jinak na veřejnosti.

Zajímavá byla i královna matka. I chování k Dianě. Myslím, že tuhle část bych si chtěla ještě doplnit z jiné knihy o Dianě. V téhle knize je to opravdu jen okrajově a velmi ji královská rodina odsoudila a od samého počátku ji mezi sebe nepřijali. Asi to nebylo jednoduché.

Ani si neumím představit být celý život pod drobnohledem lidí. Každé pousmání, každý výrok či chování hned rozebírali média. A jak víme, ne všechno je pravdivé. Hlavně když se povede snímek, něco už k tomu dopíšeme.

Knihu jsem slupla jako malinu hlavně proto, jakým stylem byla psaná a také proto, o kom byla. Myslím, že královna Alžběta je ikona, kterou někdo jen tak nepřekoná.

veruptackova
22.02.2023 5 z 5

Na konci loňského roku mě nadchla Mortonova kniha Královna Alžběta II., takže když vyšla tato biografie zkoumající vztah královských sester, bylo jasné, že si ji budu chtít přečíst. Vždy mě totiž fascinovala princezna Margaret a mrzelo mě, že se jí v knihách o královské rodině nedostává tolik prostoru. Proto jsem do čtení šla s očekáváním, že se o Margaret konečně dozvím něco nového. A to mi bylo splněno. Bavilo mě srovnání odlišných povah dvou sester, které vyrůstaly ve stejném prostředí, a přesto byly naprosto odlišné. Jejich vztah prošel nejednou zkouškou a na některé zlomové okamžiky jejich životů jsem získala úplně jiný pohled než doposud. :-)

Rozhodně musím vyzdvihnout styl psaní Andrewa Mortona. Přestože je kniha opravdu nabitá historickými událostmi, daty a spoustou informací k zapamatování, nechybí ji čtivá forma. Samozřejmě, pokud jste stejně jako já četli knihu Královna Alžběta II., nevyhnete se částem, ve kterých se autor opakuje. Přece jen historii není možné přepsat a autor nemůže ochudit ty čtenáře, kterým se do rukou dostane pouze jedna z knih. Mě osobně taková rekapitulace známého nevadila. Lépe jsem si díky tomu zjištěné informace zafixovala. I tak doporučuji nečíst knihy hned po sobě, ale třeba s několika měsíčním odstupem.

Na závěr musím říct, že se mi kniha líbila snad ještě o chloupek víc než předchozí autorova kniha. A to jsem si myslela, že není možné.

Doporučuji všem fanouškům britské královské rodiny. Rozhodně si myslím, že nadchne i ty z vás, kteří se rádi zajímáte o historii.

Jane2016
18.02.2023 5 z 5

Královská rodina, téma, o kterém bych mohla číst stále dokola a nikdy mě nepřestane bavit.

Od Mortona jsem totiž před nedávnem četla Královnu Alžbětu II., která mě naprosto okouzlila, a ještě dnes jsem ohromená stylem autorova psaní. A samozřejmě stejné pocity mám i po dočtení Alžběty a Margaret.

Tento vztah mezi sestrami je pro mě pořád velmi specifický a jedinečný. Každá sestra byla úplně jiná, což je samozřejmě viditelné i v této knize. Alžběta – konzervativní, klidná, rozvážná a trpělivá. Naopak Margaret – divoká, společenská a veselá. Bylo fascinující vidět, jak se osud obou sester vyvíjel.

Ze všech částí mě nejvíce zaujala a překvapila ta o Margaret. Přeci jen osud královny už asi většina z nás zná, ať už ze seriálu Koruna, či například z jiných biografií. Ale o Margaret moc knih či jiných publikací není. Proto jsem občas tyto kapitoly o Margaretině životě musela číst s otevřenou pusou.

Nejvíc mi asi ulpělo v hlavě chování Margaret vůči Dianě. Toto se řeší až na samotném závěru knihy, ale mě to skutečně velmi překvapilo.

Na závěru autor napsal větu, kterou si nemohu odpustit ani v této recenzi:

„Jedna byla poupě, druhá „růže“, ale obě byly naroubovány ze stejné větve.“

Jde o jedinečnou knihu, kterou si myslím, že ocení nejeden čtenář.

blanka5960
09.02.2023 4 z 5

Alžběta&Margaret: Důvěrný svět královských sester další kniha, kterou napsal Andrew Morton a opět skvělá záležitost
Alžběta a Margaret dvě královské dcery, obě vyrůstaly stejně a přesto od jisté doby velmi odlišně. Jedna je jako led, druhá jako oheň, jedna extrovert, druhá spíš introvert. Jedna je ráda středem pozornosti, tak trochu s hlavou v oblacích. Druhá se cítí nejlépe ve společnosti koní, psů a smysl pro povinnost je jí vlastní.
------------------------------------------------------------
Jejich rodiče jim plánovali obyčejný život, vše se však změnilo abdikací jejich strýce a nástupem jejich otce na trůn. Od té doby se Alžběta stala tou první a Margaret navždy zůstala tou druhou. Přesto všechno se po celý život podporovaly a milovaly.
------------------------------------------------------------
V této knize dostala Margaret větší prostor než Alžběta, za což jsem moc ráda. Diky tomu jsem mohla poznat a pochopit její chování a vystupování. Přestože se jedná o biografii, není to nudné čtení, navíc je opět knížka doplněna o fotografie.
Chystáte se číst Alžbětu a Margaret nebo už máte přečteno
Hodnocení 4,5⭐

Magdalenkačte
05.02.2023 4 z 5

Andrew Morton Alžběta & Margaret
Důvěrný svět královských sester

Obě se narodily 21. den v měsíci, jedna v dubnu, druhá v srpnu. Jedna byla introvertka se smyslem pro povinnost, druhá extrovertka, která se ráda předváděla. I přes rozdílné povahy na sebe nedaly cely život dopustit a jedna druhou chránila.

Je to první kniha od Andrewa Mortona, kterou jsem četla a moc mě bavila.

Harry a Meghan rozhodně nejsou první rebelové v královské rodině. Princezna Margaret ve své době rebelovala hodně a projevovala tak svoji vlastní osobnost.
V této knize se dozvíme, jak to skutečně bylo s koncem vztahu Margot a Petea Townsenda, co znamená windsorský zlostný pohled, jak moc se královské rodiny dotýkají knihy psané jejich členy a zda přístup královny Alžběty II. “Všechno se vyřeší samo” byl skutečně v pořádku.

Ctenar1202
02.02.2023 5 z 5

Alžběta a Margaret. Dvě sestry, které společně vyrůstaly, ale osud měla každá naprosto jiný. V knížce obě sledujeme od dětství. Alžběta se zcela nečekaně stala královnou a její sestra byla od té doby ta druhá. A možná i to se podepsalo na jejím rebelském chování. Věděla, že Alžbeta musí být ta uvědomělá, hodná, s dokonalým vystupováním na veřejnosti. A proto byla Margaret tou rebelkou. Tou, která chodila na večírky, kouřila, pila alkohol a chovala se opravdu naprosto nevhodně ke svému titulu princezny...

Myslím si, že vám nemusím podrobně královskou rodinu představovat, ale jsem ráda, že se mi do rukou dostal právě tento výtisk. Dal veliký prostor právě Margaret za což autorovi děkuji. Poznáváme ji dost detailně a pro někoho to může znamenat i naprostou změnu názoru na princeznu Margaret. Její život byl vlastně těžký. Nesměla skoro nic, musela všechno a ona chtěla žít zcela obyčejný život.

Ač je kniha velice obsáhlá, četla se hezky. V příběhu se neztrácíte, ba naopak díky poutavému vyprávění se těšíte na další informace.