Aluminiová královna : rusko-čečenská válka očima žen

Aluminiová královna : rusko-čečenská válka očima žen https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256932/mid_aluminiova-kralovna-rusko-cecenska--iAi-256932.png 4 66 7

Kniha rozhovorů naší přední novinářky se šesti ženami o jejich pohledu na rusko-čečenskou válku.

Přidat komentář

Katka2382
24.12.2023 4 z 5

Válku vždy odnesou nevinní lidé.
Silná kniha.

Nofar197
05.12.2022 4 z 5

Rusko -cecenska válka očima žen se vám dostane pod kůži.


Psaran
01.12.2022 4 z 5

Díky knize si člověk dokáže udělat obraz o prožívání války běžnými ženami. Kniha vnímám určitě pozitivně, jen jsou některé otázky jsou docela abstraktní (O čem sníš?).

Lole
18.06.2022 5 z 5

Občas mě udivuje jak moc je živý odkaz 2 sv. války, zatím co se od té doby dělo tolik tragédii, kterých se nikdo nedotkl. Za mne neuvěřitelně zajímavá svědectví utrpení lidí, který žijí ale podle úplně jiných pravidel než my.

LEGACY
03.09.2021 5 z 5

Petra Procházková je objev a její poselství je do očí bijící. Byť vám tato knížka zabere jen den dva na přečtení, garantuji vám, že její znění se vám z hlavy nevykouří ani kdyby na nás dopadla válka podobného kalibru jako na Kavkaze. Prostřednictvím krátkých rozhovorů začnete více pronikat do propletenosti čečno-ruských vztahů, pochopíte jak moc zásadoví a hrdý národ Čečenci jsou, jaké tradice jimi hýbají, co představuje v jejich kultuře pojem žena a muž a jak se jejich role a důležitost v době války prohodili, no a pozorovat strastiplnou cestu běženců do naší vlasti , to by si už měl přečíst každý volič SPD a dalších xenofóbních stran. Otevřelo mně to v lecčem oči, od Dudajeva až po momentální rádoby obnovu maniaka Kadyrova, z Čečny se stalo bizární polituhodné místo, málokdo si toho tolik vytrpěl, každopádně je zde cítit i menší dávka retardace, která je k místu svazuje. Člověku je do breku, už jen proto, že je to skutečnost. Mě trochu konejší skutečnost, že od doby válek a pobytu Petry v Grozném uplynulo pár let a situace je trochu jiná, každopádně zahojit šrámy na rukách a na srdci už nedokáže nikdo - no a ti, co přežili první válku a náhodou jim nesrazila hřebínek ta druhá, žijí v neustálém strachu, že pro ně ďábel ještě něco přichystal. Jak těžké je číst rozhovor, kde už není naděje a korespondenti bez poslední špetky city vyřknou, že "pro mě už život skončil"

changaj
30.01.2019

Neuvěřitelně tragické příběhy z čečenských válek. Z míst, kde je vidět na dřeň zhoubnost ruského režimu, který ani nerozlišuje mezi likvidací civilistů a vojáků ani mezi likvidací Rusů nebo Čečenců. Vhodná literatura pro všechny obdivovatele Putina.

efka.michalkova
10.11.2013 5 z 5

Silná kniha. Některé z dotazů novinářky se mi zdají hodně příkré, zavádějící, kontroverzní, stereotypní nebo zkrátka položeny až příliš upřímně. Možná to tak hodnotím z pozice sociální pracovnice, kdy bych se člověka zažívajícího válku ptala poněkud citlivěji, ale je nejspíš dobře, že se takto novináři bez obalu ptají a přinášejí naplno odhalená a surová svědectví a dávají nám tak možnost alespoň částečně pochopit situaci ve válečné Čečně. Na druhou stranu, v té době nejspíš už autorka byla více humanitární pracovnicí než novinářkou, proto mi tam některé ty otázky nesedí a zdají se mi necitlivé. Knihu ale rozhodně hodnotím jako výbornou a určitě doporučuji.