Altán s vůní čokolády
Hilmin život se točí především kolem práce ve stockholmské PR agentuře. Jenže neustálý příval požadavků od klientů i nadřízených ji čím dál víc unavuje a výsledky jí přestávají dávat smysl. Jednoho dne se rozhodne, že chce něco jiného. Spontánně podá výpověď, a když v jednom časopise zahlédne inzerát s nabídkou práce ve sněhem zapadlé horské kavárničce, z náhlého popudu ji vezme. Nikdy se nechtěla přestěhovat na sever, ale rozzářený altán v zimní krajině ji z nějakého zvláštního důvodu přitahuje. Po příjezdu zjišťuje, že kavárna je zároveň i výrobnou čokoládových pralinek, zima je třeskutější, než čekala, hlavním dopravní prostředkem jsou v téhle oblasti sáně a vlastně nic není tak, jak předpokládala. Ale možná bude tenhle pobyt začátkem něčeho nového? Zachumlejte se do hřejivé deky a spolu s šálkem horké čokolády si vychutnejte dojemný příběh o přátelství a lásce, o sounáležitosti a smyslu života.... celý text
Originální název: Lusthuset vid tjärnen, 2023
Komentáře knihy Altán s vůní čokolády
Proč je na obalu dort? Proč ne ta bábovka? A vedlejší příběh chlapce mě vůbec nebavil, byl divný. Kniha má spousty omáčky a toho hlavního je málo. Ale chuť na horkou čokoládu jsem při čtení měla, to nemohu popřít.
Tohle mě bavilo a přečetla jsem jí za den, což se mi u knihy nestává.
Při tom to byl jednoduchý příběh o obyčejných věcech.
Altán s vůní čokolády od Nakladatelství METAFORA Nakladatelský dům GRADA byl pro mě příjemné pohodové čtení.
Hilma pracuje ve stockholmské PR agentuře, ale její život jí unavuje a tak dá jednoho dne spontánně výpověď. Když v jednom z časopisů pak zahlédne inzerát, kde hledají pomoc, neváhá a odpoví.
Nikdy se nechtěla přestěhovat na sever, ale rozzářený altán v zimní krajině jí přitahuje. Po příjezdu zjistí, že kavárna je i výrobnou pralinek a nic, o čem si myslela, že bude dělat, vlastně není.
Co když i tak jí tenhle pobyt změní život?
Já se do ní začetla a prostě jsme četla a četla, až jsem byla na konci. Možná k tomu pomohl i fakt, že jsem opravdu po dlouhé době byla doma úplně sama v klidu. Nikde žádné rušivé zvuky navíc. Nikdo po mě nic nechtěl...
Příběh byl sám o sobě chvílemi obyčejný a Hilma se svými rozhodnutí poněkud ztřeštěná, ale na pozadí se tu odehrávalo i jiné dobrodružství. Osudy vedlejších postav vyplouvali na povrch a já je měla o to víc ráda a fandila konci, který nakonec dopadl nad očekávání.
Pro někoho možná nudná knížka, ale mě se vážně líbila pro její prosté linky.
Úžasný příběh – námět sice není příliš originální, ale to vůbec nevadí. Hlavní hrdinka utíká za štěstím do jiného města, ve kterém narazí na mnoho výjimečných lidí. Předností příběhu jsou právě postavy: jejich osudy jsou provázané a i když o tom jednotlivci netuší, v těžkých chvílích v sobě nacházejí nečekanou oporu... V minulosti i v současnosti! Až si knihu přečtete, pochopíte!
Kniha Hanny Blixt, Altán s vůní čokolády, je pohlcující čtení pro každého, kdo si přeje na chvíli utéct z všedního dne. Je to příběh o hledání nového začátku a o tom, jak se vymanit z uspěchaného života, to vše zasazené do krásné přírody.
V hlavní postavě Hilmě by se určitě vidělo spoustu čtenářů. Cítí se unavená z práce a z nekonečného koloběhu povinností. Její rozhodnutí opustit práci a jít dělat do malé kavárny v horách je velmi osvobozující. Kdo by si nepřál takovou změnu?
Celá kniha působí nadějně a povzbudivě. Sledujeme Hilminu proměnu, jak se učí žít v novém prostředí a jak se vypořádává s nečekanými situacemi. Vůně čokolády, jak název napovídá zajišťuje příjemnou a hřejivou atmosféru celému příběhu.
Celkově vzato, Altán s vůní čokolády je skvělá volba pro ty, kteří hledají odpočinkovou nenáročnou knihu s pozitivním poselstvím. Je napsaná příjemným, lehkým a snadno srozumitelným stylem, což z ní dělá příjemného společníka pro chvíle pohody. Její děj, i když možná s některými očekávanými prvky, inspiruje k přemýšlení o vlastních životních volbách a o tom, mít odvahu vykročit ze stereotypu.
Oddechové čtení na jeden večer - o sounáležitosti, o víře, o dobru a o tom, že má člověk rozdávat teplo a radost svým blízkým. A snažit se rozdávat naději...
Milá a pohodová knížka, která určitě mohla být delší, aby se příběhy trochu víc postupně rozvinuly. Četlo se to hezky, ale bylo to takové rychlé mi přišlo. Příběh se záchranou altánu byl opravdu krátký, jedna akce a pak najednou bylo vše vyřešeno a vlastně o tom nebyla ani zmínka. Zápletka mezi Maggie a Akem byla zajímavá, ale opět úplně nerozvinutá... souvislost mezi dárkovým košem a jimi mi sice hned došla, ale opravdu by se to dalo popsat mnohem více.
Jinak ale prostředí a Dalarna byli popsány dostatečně, městečko i okolí si člověk dokázal představit, stejně tak jako místo kde Hilma bydlela.
Každopádně knížka byla příjemná a přečtená byla za dvě a půl odpoledne :-)
Přesně to, co jsem čekala - milá oddechovka s příchutí čokolády. Jednohubka na odpoledne, která by si ale zasloužila rozvinout, tam je témat k řešení, to by bylo teprve čtení.
Hilma je sympatická hrdinka a její rozhodnutí změnit život je rozhodně dobrý nápad. Autorka vymyslela vlastně poměrně jednoduchý oddechový příběh, který nepřináší nic moc originálního, ale zaujme svým prostředím a atmosférou. Hezky popsané, chvilkama mi běham mrát po zádech, brr. Samozřejmě mi to připomnělo Horké vafle a ledové koupele.
Překvapily mě dvě časové linky - přítomnost s Hilmou a minulost s trochu záhadným chlapcem (až v průběhu mi docházelo, kdo by to mohl asi být). V závěru hezky vše zapadne na své místo.
Celkově postavy přirostou k srdci a nejde jim nefandit. Romantická linka není výrazná, Hilma je sice jistým mužem okouzlená na první pohled, ale nějaké joo sbližování se nekoná. Myslím, že by nebylo na škodu, kdyby měla kniha více stran, poslední třetina se mi zdála docela uspěchaná.
Za mě 3,5/5*. Je to hezký příběh, ale potenciál měl větší.
Ještě si neodpustím jednu poznámku. Obálka je sice hezká, ale k příběhu se tedy příliš nehodí. Laděná do zimy by slušela více, ostatně jak je i v originále.
(SPOILER)
Veľmi milý príbeh, v ktorom bolo toľko čokolády, že jej človek veľmi ťažko odolal.
Páčil sa mi príbeh Hilmy /zvláštne meno, trvalo mi, kým som si naňho zvykla/.
Hilma odchádza do neznáma s tým, že prijíma ponuku. Vie od koho? Ani náhodou... Viem, kam ide? Ani náhodou.... A prekvapí ju tam niečo? Veru áno. Už len jej pracovná náplň je pre ňu prekvapením. Pani majiteľka je jedna úžasná osoba a spolu toto miesto premenia na niečo kúzelné.
A naozaj je to tým prostredím, tým altánom alebo tou čokoládou, že aj samotná Hilma sa tam začína cítiť ako doma?
Krásny príbeh plný čokolády, ľudského tepla a teda aj krásnych a nezabudnuteľných zážitkov.
Určite kniha stála za prečítanie :)
Nebylo to špatné čtení. Na konci knihy se objevuje recept, lze zařadit do letošní čtenářské výzvy.
Konec trochu překotný, ale jinak se mi to líbilo. Jako bonus jsem se něco dozvěděla o severním Švédsku.
Obálka je mírně zavádějící, protože je na ní čokoládový dort, ale po celou dobu se v knize píše jen o čokoládě, čokoládových pralinkách, horké čokoládě a bábovce. Takže jsem nepochopila tuto volbu. Ani vlastně koncept samotného altánu, který funguje jako kavárna. Co tam vlastně nabízeli?
Kniha je strašně jednoduchá, děj tisíckrát ohraný. Jediný moment v životě otevře Hilmě oči a ona se rozhodně svůj život změnit se vším všudy. Změní bydliště i práci a začne znovu. Samozřejmě má štěstí, protože ihned na první pokus narazí na spoustu milých lidí, jejích budoucích přátel, a na muže, ze kterého se jí divže nepodlamují nohy.
Což by nebyl až takový problém, člověk tohle dostává v příbězích naservírováno poměrně často, takže je jasné, že celá linka je silně předvídatelná a předem jasná. Nicméně to obvykle zachraňuje autor tím, čím dokáže text ozvláštnit. Přidat jiskru, nějaké napětí, trošku dramatu, prostě něco, co knize dodá šmrnc. A tady mi to zoufale chybělo.
Bylo to hodně jednoduché, obyčejné, předem prokouknutelné až naivní. Za mě zbytečné. Což mi bohužel nestačilo...
Krátké, milé, ale i hřejivé čtení, které se mi zalíbilo až u svého konce, kde všechno do sebe krásně zapadlo. I krátký příběh osamělého chlapce. Příběhů s podobným dějem vychází spousta, ale každý z nich má jiné kouzlo, jinou atmosféru. Toto je čtení jednoduché, nenáročné, pro chvíle pohody. Zavítejte i vy do zasněžené švédské vesničky a dejte si horkou čokoládu s pralinkou či lahodný dortík z přebalu knihy. Snad vám bude chutnat!
Tohle byla romantická jednohubka, která Vás zavede na sever Švédska.
Hlavní hrdinka Hilma, potřebuje na chvilku vypadnout a tak se rozhodne, že odpoví na inzerát. To co jí nejvíc láká je fotografie altánu, která se jí na první pohled natolik zalíbila, že neváhala ani minutu a odepsala.
Jenže si ho nepřečetla správně a místo kavárny, kde by se prodávaly chlebíčky a vafle narazí na kavárnu/čokoládovnu, kde se především vyrábí čokoládové pokušení ve formě horké čokolády a vlastních čokoládových pralinek.
Nezní to skvěle? Mě se sbíhaly sliny už když jsem si přečetla prvních pár kapitol .
Jsou tu 2 úhly pohledu. Jeden je z pohledu Hilmy, která se snaží zapadnout na novém místě a zároveň pomáhá Maggie - která jí zaměstnala v kavárně a druhý je trochu tajemný. Až na konci zjistíte, kdo to je a proč to tak je.
Byl to krásný příběh o nové šanci na život, splněných přání, konání dobrých skutků, poznání nových lidí, sounáležitosti a přátelství. Příběh protkaný osudy lidí, tragedií a romantickou linkou.
Pokud hledáte nějakou zimní oddechovku, která se udává v předvánočním čase, tak Vás tahle kniha nesmí minout. Příjemný příběh u kterého můžete vypnout a zasnít se. Rozhodně nečekejte žádné spisy scény ale lehkou romantiku, prostředí Švédska, altán a u něj kavárna s horkou čokoládou…no co víc si přát.
Feel-good román, u kterého budete chtít pít horkou čokoládu a pojídat pralinky.
Hlavní hrdinku Hilmu už nebaví její práce ve stockholmské PR agentuře, tak se rozhodne, že dá výpověď. V časopise zahlédne inzerát s nabídkou práce a odpoví na něj, protože jí upoutá fotka altánu, kde se kavárna nachází. Po příjezdu do malého městečka Dalarna se ubytuje v chatce, kterou pronajímá trochu podivný Björn. V Altánu se seznamuje se sympatickou majitelkou Maggie, ta jí ukáže výrobu pralinek a naučí jí to. Jenže Altán se chystají bourat, chtějí tam postavit bytové domy. Podaří se ho zachránit?
Kromě Hilmina pohledu je tady ještě jedna linka z minulosti s příběhem chlapce a jeho života. Propojí se nějak minulost a přítomnost?
Hodně vtipné bylo, jak si Hilma poradila s lakomým Björnem, jehož knír svým sklonem i tvarem připomínal dva padlé vánoční stromky. Dokonalý popis kníru, to mě opravdu rozesmálo :o) Líbil se mi proces výroby pralinek a na konci knihy je recept na bábovku od Hilminy babičky. Objevuje se tady i malinká romantická linka Hilmy a Joela. Oblíbila jsem si i další postavy, Akeho, Antona a fenku retrívra Ellie.
Moc krásný příběh, klidně bych uvítala i více stránek, byla to taková lehce napsaná a čtivá jednohubka. Městečko Dalarna a jeho obyvatele jsem si zamilovala, proto doufám, že u nás vyjdou i další autorčiny knihy.
Hanna Blixt zasadila dej knihy do veľmi zaujímavého prostredia a hlavnú postavu obklopila neveľkým množstvom postáv so zaujímavými životnými príbehmi, ktoré sa pretnú až v závere knihy. Spočiatku sa mi dej knihy zdal byť málo prehľadný, no malo to svoje opodstatnenie. Hľadala som aj ďalšie knihy od tejto autorky (sú uvedené v závere knihy), ale ani v češtine a ani v slovenčine som inú nenanašla. Škoda, pretože ide o príjemné dielko. Mne sa páčilo.
Knihu jsem si opravdu užila. Byl to krásný příběh zasazený do krajiny Švédska. Tento tip knih miluju a ani tato kniha mě nezklamala. Byla to krásná oddechovka na jeden den čtení. Kniha se odehrává v období zimy, Vánoc a je o záchraně altánu, přátelství, lásce, výrobě čokolády a horké čokoládě, kterou bych si hned dala. Plusové body má tato kniha za kapitoly, které se odehrávaly v minulosti a vyprávěli tak další krásný příběh. Miluju knihy, kde se protíná minulost s přítomností. Za mě krásná povedená oddechová kniha.

86 %
74 %
Altán s vůní čokolády
Příjemné "feel-good" čtení, i když kniha začíná trošku nevesele. Hlavní hrdinka Hilma se účastní pohřbu své kolegyně z práce. Ve vzpomínkách se vrací i k pohřbu své babičky a tak nějak přemýšlí, jestli by někomu chyběla, kdyby ležela v rakvi ona sama.
Cítí, že takhke to dál nejde. V práci dá výpověď a pak v jednom časopise ve vlaku narazí na fotku altánu, která ji ve vzpomínkách přenese do dětství. Fotka je součástí nabídky práce. Bez rozmyslu se na inzerát rozhodne odpovědět a najednou je na cestě do Leksandu, malého městečka v kraji Dalarna. Vlastně to ani není město, ale obec. A Altán není kavárna, jak si myslela, ale vyrábí se zde čokoláda a o tom Hilma přece nic neví. Neudělala největší chybu svého života?
V knize se objevují dvě dějové linky. Kromě Hilmy sledujeme ještě "záhadného" chlapce/muže v několika různých časových oknech. Na konci se obě linky spojí.
I když byl děj velmi předvídatelný, tak mě čtení moc bavilo a zrovna přesně něco takového jsem potřebovala, abych si odpočinula od všech těch nervy drásajících thrillerů.
Doporučuji třeba jako (před)vánoční čtení.