Alma Mahlerová: a vždycky budu muset lhát

Alma Mahlerová: a vždycky budu muset lhát https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206864/bmid_alma-mahlerova-a-vzdycky-budu-muset-4Pn-206864.jpg 4 24 5

Alma Mahlerová, slavná žena slavných mužů: Gustava Mahlera, Waltera Gropiuse, Franze Werfela a milenka a múza mnohých dalších: Gustava Klimta, Alexandra von Zemlinskyho a Oskara Kokoschky, prožila dlouhý život (1879–1964) ve Vídni, Berlíně, New Yorku či Beverly Hills, který z velké části zasvětila vytváření vlastní legendy. Catherine Sauvatová ve své biografi i odvážně demytizuje obraz této jistě neobyčejné ženy, nevyhýbá se přitom ani odhalování temných stránek její povahy (včetně celoživotního sklonu k antisemitsmu), a přináší tak zcela nový portrét „velké vdovy“, jak Almu s lehkým posměchem nazýval Thomas Mann.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Alma Mahler. Et il me faudra toujours mentir , 2012


více info...

Přidat komentář

Toffee
30.12.2016 5 z 5

Páni, ta Alma musela být ženská! Tak obtížná, místy nesnesitelná a přitom fascinující. A celá ta doba ve Vídni byla neopakovatelná. Ještě při čtení jsem si musela najít Kokoschkovy obrazy a na seznam "chci i přečíst", jsem si připsala Franze Werfela.

GreenMagritte
04.04.2016 3 z 5

Co se týče životopisu od Catherine Sauvatové, musím přiznat, že jsem zřejmě očekávala více. Ten, kdo něco o Almě Mahlerové ví, tato kniha nic nového nepřinese. Sauvatová bohužel vůbec nepracuje se sílou doby, v nichž Alma žila, takže kniha jen suše popisuje Alminy avantýry, aniž by se pokoušela mikrokosmos jejích vztahů promítnout do pozoruhodného období evropských dějin. V tomto smyslu musím srovnávat s jinými životopisy, a to s životopisem o Sidonii Nádherné a životopisem o F. Werfelovi, které si nejvyšší hodnocení skutečně zasloužily.


exa
08.09.2014 3 z 5

Po přečtení knihy jsem tak trochu na rozpacích ani ne tak z paní Mahlerové, jako z autorky. Mám z ní pocit, že se snaží hlavní hrdinku vypodobnit jen v těch nejhorších barvách, ačkoliv jak se říká, nic není jen černobílé. Navíc v ději skáče z jedné doby do druhé, což je tak trochu matoucí, a občas sama sobě odporuje. Nevím, jestli se obě dámy znaly, ale jestli ano, mám podezření, jestli manžel paní Sauvat nepatřil do fanklubu paní Almy. To by totiž leccos vysvětlovalo.

Lost Soul
27.08.2014 3 z 5

Na knihu jsem se hodně těšila, ale byla jsem docela zklamaná. Nejen že hlavní hrdinka byla velice nesympatická osoba, ale nelíbil se mi ani ten senzacechtivý styl, jakým byla kniha napsána.

Janamarie
14.07.2014 4 z 5

Knihu jsem si koupila na prázdniny. "Alma Mahlerová je slavná žena slavných mužů"... Mám ráda kulturu, umění, historii a životopisné romány. Knihu si šetřím, čtu po malých částech a užívám si ji. Dobrá volba.

Štítky knihy

životopisy, biografie hudba Rakousko lásky slavných vdovy milenky manželky

Autorovy knížky

Catherine Sauvat
francouzská, 1957
2014  72%Alma Mahlerová: a vždycky budu muset lhát

Kniha Alma Mahlerová: a vždycky budu muset lhát je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x