Dcera bouře

Dcera bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170110/dcera-boure-170110.jpg 5 3 3

Allan Quatermain série

< 6. díl >

Africký dobrodružný román

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Jan Kotík
Originální název:

Child of the Storm , 1913


více info...

Přidat komentář

braunerova
25.07.2023 5 z 5

Skvělé Quatermainské dobrodružství s historickým přesahem, který autor vysvětluje v předmluvě. Doplnil bych, že zulský král Mfolozi Mpande alias Panda měl 23 synů. Princ Mbulazi v roce 1856 odvedl své přívržence k řece Tugelo, celkem asi 30 000 lidí, z čehož bylo 7 000 bojovníků. Než je stačil přes řeku odvést do Natalu napadl ho jeho bratr Cečvajo. Ten po vyhrané bitvě nechal všechny zajatce, ženy i děti povraždit. Bojiště se od té doby nazývá Místo kostí.
Zatímco náčelník Seduka, čarodějka Mamína a trpaslík Zikali jsou postavy fiktivní, John Dunn je historická osobnost. Román je plný lásky, zrady, žárlivosti, nenávisti a báječného humoru, který by si dnes už žádný autor nedovolil napsat:

"Je ztracen ten, jenž byl nejlepším bělochem v celé Jižní Africe, kterého jsem miloval více než svého otce a veškeré své příbuzné.
To můžeš snadno říct ty bastarde, odpověděl Saduko, když nevíš, kdo jest tvým otcem a tvými příbuznými."

Luigi1
09.03.2022 4 z 5

Docela zajímavé.


Arminus
26.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha přestavuje spojovací bod mezi romány quatermainovské serie a romány serie o bojích o královský trůn národa Zulů. V quatermainovské serii (počítám česká vydání!) jde o třetí román v pořadí (následuje po Allanově ženě), v serii o králi Čakovi a jeho následovnících na trůně o druhý (po Černé lilii). Zde do děje Allan Quatermain vstupuje, i když spíše jako postava vedlejší a svědek událostí. Hlavní postavou je černošská krasavice a femme fatal Mamína, která zničí několik mužů a nakonec přispěje k rozhodnutí, které padne v občanské válce Zulů, kdy se o následnictví utkávají v bitvě dva bratři, synové krále Pandy (historická postava, správněji Mpande). Mamína manipuluje svými nápadníky a manžely (udělala nabídku i Allanovi, ten z toho ale prozíravě vycouval), ale je vlastně jen nástrojem v rukách většího zákulisního manipulátora politiky u Zulů, kouzelníka Zikaliho. Tento kaferský trpaslík se chce pomstít a zničit rod prvního krále Zulů, Čaky (což se mu povede). Zikali je pro Haggarda typická postava. Prastarý, naznačeno že několik staletí starý kouzelník (sám ovšem říká: “...my černí lidé nedovedeme tak dobře počítat jako vy...“) , čtoucí pomocí kouzel minulost a ovládající svými kouzly budoucnost. Jde o stejného kouzelníka Zikaliho, který v úvodním románu o Allanu Quatermainovi Marie zachrání Quatermainovi život, neboť ví, že ho v budoucnu bude ještě potřebovat k uskutečnění svých plánů. V románu Marie jde ovšem jen o epizodní postavu, krátce zmíněnou, v Dceři bouře skoro o postavu hlavní. Postav a vztahů mezi nimi, intrik, chtivosti moci, zrady i vraždy je zde tolik, že si to skoro říká o sepsání přehledu kdo je kdo. Kdo se v tom ztratí ale nemusí zoufat: na závěr mu všechno kouzelník Zikali polopaticky ještě jednou vysvětlí. Román vzhledem k fantastickým prvkům patří k literatuře žánru fantasy. Při tom líčené boje o zulský trůn jsou ale historickou skutečností a postavy ze zulského královského rodu jsou postavy historické. V uvedené občanské válce zvítězí Cetawayo (Ketchwayo), který se stal posledním zulským králem a vedl Zuly v anglo-zulské válce (známá bitva u Isandlwany) a po definitivním obsazení království Brity nakonec odešel do exilu. V tomto románu (vyšel poprvé v roce 1913) se už projevuje Haggardova záliba v mysticismu, okultismu a východních naukách - v narážce na indické názory na to, zda vůbec existuje něco, jako „svobodná vůle“.

Štítky knihy

Afrika jižní Afrika

Autorovy další knížky

Henry Rider Haggard
britská, 1856 - 1925
1994  76%Doly krále Šalamouna
1907  73%Ona
1914  73%Děti mlhy
1923  70%Allan Quatermain
2011  72%Nefra - sjednotitelka Egypta

Kniha Dcera bouře je v

Přečtených3x
Chci si koupit1x