Allanova žena

Allanova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61019/bmid_allanova-zena-Kg2-61019.jpg 5 3 3

Allan Quatermain série

< 3. díl >

Dobrodružství Allana Quatermaina související s jeho sňatkem s kamarádkou z dětství.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Borský a Šulc
Originální název:

Allan's Wife , 1889


více info...

Přidat komentář

braunerova
13.02.2023 5 z 5

Haggard byl výborný spisovatel, navíc v Jižní Africe mezi Búry a Zuly mnoho let žil. Jeho Allan Quatermain není žádný superhrdina, je to člověk tvrdohlavý, který často dělá špatná rozhodnutí. Naštěstí má vedle sebe čaroděje Indabo-Zimbi.

"Byl to podivný muž, tento černošský čaroděj, a v jeho řeči bylo více moudrosti než ve výkladech učených ateistů - těchto duševních ničitelů, kteří ve jménu pokroku a lidskosti loupí lidem naději a učí, že nemáme duše, že není po smrti žádného věčného života."

Luigi1
09.03.2022 4 z 5

Zde hraje hlavní roli sňatek s kamarádkou z dětství.


Arminus
26.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Druhý román quatermainovské serie (2. z hlediska chronologie Quatermainova života), odehrávající se pár let po dobrodružstvích, vylíčených v románu Marie. V úvodu je také stručně popsána historie rodiny Quatermainů před tím, než odcestovali (otec s malým Allanem) do jižní Afriky a došlo na události, líčené v románu Marie. V této knize se pak, po létech, potkává Allan v jižní Africe se svou kamarádkou Stellou z doby dětství v Anglii, kterou si bere za manželku (zajímavost: druhé manželství a opět je uzavřeno jen jaksi neoficiálně v divočině s tím, že později bude oficiálně legalizováno. To později už nikdy nenastane). Ani toto manželství (po nešťastné Marii Maraiseové) nedopadne dobře a o tom je tento krátký román. Jsou zde zase fantastické prvky: domorodý kouzelník, ovládající přírodní síly a vidící budoucnost, který se stane průvodcem Allana Quatermaina na jeho cestách, nebo podivný tvor, jakýsi ženský Tarzan, vyrostlý z dítěte, uneseného a vychovaného paviány (a na rozdíl od Tarzana rozhodně zdegenerovaný). Je zde, v jakémsi zatím nesmělém náznaku, i motiv „ztraceného světa“, který představuje fantastická „farma“ Stellina otce v neznámé oblasti Afriky, kde objevil stavbu neznámé civilizace a kde se usadil. Touto „manželskou epizodou“ Haggard ukončuje romány o Quatermainových láskách a ženách, nyní se už bude Allan moci plně věnovat svému životnímu povolání lovce slonů a hledače ztracených světů, kde přežívají neznámé národy (proto, aby finančně zajistil syna Harryho z tohoto manželství). Jistě ne ke škodě čtenáře, velká fantastická dobrodružství v nejslavnějších románech začínají. To ovšem neznamená, že Allan Quatermain už nenarazí na žádnou „femme fatale“, naopak, budou ještě další: třeba hned v následujícím (do češtiny přeloženém) románu Dcera bouře, potom Aesha, ta která čeká …, ale Allana už žádná nezvábí. Je velká škoda, že česky vyšel jen tento krátký román, v angličtině bývá vydáván pod názvem „Allan´s Wife and Other Tales“ ve sbírce povídek, kam patří ještě „A Tale of Three lions“, „Hunter Quatermain´s Story“ a „Long Odds“, které představují pořadí 4., 6. a 7. v chronologii Allanových dobrodružství, a se kterými se český čtenář nemůže seznámit. Knihu ilustroval neuvedený ilustrátor (obrázky signovány „O. Harlas“). Jde pravděpodobně o Ondřeje Harlase (3.4.1884 v Praze - 6.1.1933 tamtéž), malíře a ilustrátora, žáka pražské Akademie v letech 1902-1910 u prof.Bukovace a Ottenfelda. Byl převážně krajinářem. Dodával i ilustrace pro časopisy Máj, Švandu dudáka, Český svět, je od něho také cyklus Z pravěku českého, vydaný Topičem. Ilustrace v této knize představují bohužel skutečně dávno překonaný styl ilustrování dobrodružné literatury.

Štítky knihy

jižní Afrika

Autorovy další knížky

Henry Rider Haggard
britská, 1856 - 1925
1994  76%Doly krále Šalamouna
1907  73%Ona
1914  73%Děti mlhy
1923  70%Allan Quatermain
2011  72%Nefra - sjednotitelka Egypta

Kniha Allanova žena je v

Přečtených5x
Knihotéce6x
Chci si koupit2x