Alkibiades Veliký

Alkibiades Veliký https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43771/bmid_alkibiades-veliky-niJ-43771.jpg 2 2 1

Román o aténském stratégovi, dramatické a rozporuplné postavě peloponéské války mezi Athénami a Spartou. Odchovanec Periklův a žák Sokratův, vynikající voják a bezohledný politik slouží bulharské autorce, povoláním historičce, ke kritické reflexi motivace lidského jednání a k zkoumání řady lidských charakterů. Román zpřítomňuje historické události poukazem na jevy opakovatelné i dnes.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Alkiviad Veliki


více info...

Přidat komentář

braunerova
05.12.2018 3 z 5

Příběh o životě jednoho z nejpozoruhodnějších herců na jevišti zvaném Dějiny a také o Sokratovi. Autorka se drží historických faktů, i když důležitější než realita je pro ní psychologie lidského chování. Její postavy proto nejsou moc věrohodné. Občas také probublává mezi řádky ono Marxovo vykořisťování člověka člověkem. Nakolik je to přesvědčení autorky a nakolik úlitba komunistickým cenzorům netuším. Můj Alkibiádés žije v Pressfieldově nádherném románu Souboj s Bohy.

"Jediným skutečným statkem člověka zůstává on sám. Člověk je sám sobě měřítkem, polem poznávání i zdokonalování - a také odměnou."

"V mládí jsem se chystal, že omráčím město. Když jsem dospěl, přál jsem si omráčit svět. A v poslední době mě napadla daleko zralejší zábava. Omráčit dějiny."

Štítky knihy

Persie starověké Řecko Sokrates peloponéská válka

Autorovy další knížky

Vera Mutafčieva
bulharská, 1929 - 2009
1974  63%Sultáni a diplomati
1986  40%Alkibiades Veliký
1980  60%Pasiáns pro dva
1986  100%Chán Asparuch

Kniha Alkibiades Veliký je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x