Alimentární infekce

nehodnoceno
Alimentární infekce https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187235/alimentarni-infekce-187235.jpg 0 0 0

Výraz alimentární infekce (angličtina tu má přesnější výraz “foodborne infections”) označuje nemoci, jejichž etiologické agens vstupuje do organismu trávicím ústrojím (obvykle s potravou, případné vodou), bez ohledu na to, ve kterém orgánu či systému se nakonec infekce manifestuje. Ve většině případů se infekce opět manifestuje poruchou funkce trávicího ústrojí, ale v nejširším smyslu sem patří i poliomyelitida, hepatitida A a E, listerióza, břišní tyfus, brucelóza, infekce Helicobacter pylon a mnohé další. Středem pozornosti této příručky jsou tedy stavy jako průjem, nevolnost a zvracení, se kterými se může setkat praktický lékař pro dospělé v podmínkách ČR u průměrného ambulantmho pacienta, tj. u osoby s více či méně normální odolností proti infekcím.... celý text

Přidat komentář

Autorovy knížky

Václav Vacek
česká, 1929 - 2004
2002  0%Alimentární infekce