Alibi

Alibi https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61139/alibi-mwZ-61139.jpg 3 11 4

Románová groteska, přinášející pronikavou karikaturu světa žižkovské periferie s jejími zlodějíčky, podvodníky a sňatkovými podvodnicemi a jinými postavami z pomezí lumpenproletariátu.

Přidat komentář

borufka
16.01.2024 4 z 5

Podtitul Balada o starém právu občanském a trestním. Jsem z branže, pro mně to je úžasný svět, na jedné straně galerka, na druhé straně chybějící soudci, a ten krásný jazyk, ve kterém je všechno tak důstojné :-), Justýnovo zmítání se mezi dvěma dívkami, dojemná péče jeho maminky, otcovské rady, starý Matula, citace ze zákonů a vyhlášek. Bavila jsem se.

"Vode dneška, pravil, vode dneška si přes dvacet. Vode dneska si v sazbě. V plnej zákonnej sazbě, hochu, a to nejni maličkost..."

Marekh
09.04.2018 3 z 5

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Jako ti druzí i já jsem nejprve pohlédl na obraz a pak i já jsem pronesl ta slova starého obyčeje. A neodvraceje zraku od obrazu, zašeptal jsem: - Jakej byl? - Dobrej! Dobrej byl! A její řasy se skropily slzami. Pokračoval jsem podle obyčeje: - A dyby nebyl? Dyby nebyl dobrej? A opět podle obyčeje Berta odpověděla: - Tak byl dneska taky v talóně. Mlčel jsem, neboť obyčej káže za té chvíle mlčeti, a jenom Berta si zhluboka povzdychla. Potom vrhla se ke mně a plna zvláštní bázně jala se neklidně vypravovati. – Byli už tady… Všichni už tady byli. Nikdo nezapomněl. Každej ho znal. A každej přišel: jakej byl? A některý, Justýne, se vrátili od trestního. Říkají, že je to tam furt horší. Už jich, Justýne, chybí vosum do normálního stavu. Vosum soudců do celkovýho počtu sboru…


milan3144
13.03.2018 2 z 5

Čteno jaksi mimo pořadí, kdy jsem si zapomněl vzít s sebou právě rozečtenou knížku a tak jsem sáhl po téhle, coby krátké a snad vtipné. Nemám rád rozečtených více knih a tak jsem se snažil číst rychle a to u téhle knihy, která je psaná starou češtinou s pražským a občas slangovým ozvláštněním, moc dobré není. No bylo tam pár míst co mě zaujaly a trochu i úsměv vyvolaly, ale celkově mě ta knížka nechytla. Nedokázal jsem se začíst a nějak s těmi postavami sžít. Na druhou si umím představit, kdyby tuto knihu načetl někdo s tou správnou dikcí, která je potřeba k použité češtině, mohlo by to být velmi zajímavé poslouchání. No já jsem nebyl v takovém rozpoložení, abych si to takhle dokázal v duchu skloubit a tak dávám jen dvě hvězdy.

WEIL
20.09.2011

Hodně postav, hodně konfliktů, hodně bojů o lepší život či pouhé přežití.