Alfa Centauri

Alfa Centauri https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176248/bmid_alfa-centauri-8fy-176248.jpg 4 33 7

„Asi bych se měl hned na začátku představit,“ otevírá novou prózu Jiřího Kratochvila jeden z vypravěčů, jinoch Jonáš. Vězme, že Jonáš byl jako nemluvně nalezen za průtrže mračen v liduprázdné tramvaji, podobné břichu velryby v rozbouřeném moři. Do jeho osudu po letech vstoupí záhadný bezdomovec Charlie, muž „mnoha řemesel“, ovšem postižený ztrátou paměti. Charlie čím dál čiperněji pečuje o Jonášovu výchovu a vzdělání, jako by ho připravoval na cosi mimořádného. Okolnosti jsou nejasné, avšak oba hrdinové se v brněnských Černých Polích nesetkali náhodou… Kratochvilovo romaneto je další z jeho děl typických košatou imaginací, spletitými příběhy i nečekaným finále.... celý text

Přidat komentář

MartaPear
24.01.2024 5 z 5

Bohapustá fantazie, sci-fi nebo delirium autora, jinak by takovouto knihu nenapsal. Čte se to ale velice dobře a ještě víc jsem se bavila. V podstatě ale uvěřitelný příběh....

Dimas
21.08.2021 4 z 5

Obdivuji autorovu nezměrnou fantazii i umění vyprávět příběhy tak zábavným jazykem…


vlkcz
09.04.2021 4 z 5

Jo bavilo mě to, i když občas mi to jazykově trochu skřípalo. Celou dobu jsem čekal, jestli vyznění bude do sci-fi nebo duchovna, takže konec mě až tak nepřekvapil. Ale k úplnému TOP přeci jen něco chybí.

Dela111
17.11.2020 3 z 5

Alfa Centauri je moje druhá přečtená kniha od Jiřího Kratochvila. Autor je bezesporu vynikající vypravěč, který perfektně kombinuje realitu a fantazii. V tomto příběhu čtenář dlouho netuší kam se bude děj dál ubírat, pointu autor schoval až na poslední strany.
Příběh se čte lehce, ale jak už tu jednou padlo, je to jako na houpačce. Dobré pasáže se střídají se slabšími, něco se mi líbilo víc, něco nezaujalo. Bohužel zpracování konce na mě působilo jako nejslabší část celého příběhu.

IvikaS
02.09.2020 4 z 5

Byla jsem zvědavá o co tam vlastně jde ale ty odbočky od děje nechápu. Čtivé, a rozuzlení bylo originální.

ludek.n
22.04.2018 3 z 5

Přiznávám, že se nedokážu rozhodnout, zda brát romaneto Jiřího Kratochvíla jako frivolní úsměvnou fantazii s motivem zasahujícím oblast sci-fi či jako postkomunistickou sondu do života emigrantské rodiny se závažným historickým pozadím. V prvním případě jsem se bohužel moc nenasmál, v druhém mi styl vyprávění připadá přece jen malinko familiérní a uhýbající od tématu. Ostatně těch úhybných manévrů je v knize více, a některé jsou úplně a dokonale mimo mísu. Rozpolcenost, to je to, co mě napadá s dočtením poslední řádky této knihy. Tematická, slohová i dějová. Pasáže, které proletíte rychlostí šinkanzenu se střídají s kapitolami, které se táhnou jako med. Nadšení, otrava, zábava, překvapení, nuda… jako na houpačce.

gersie
18.01.2018 5 z 5

Pro mne druhá kniha od autora, kterou jsem četl. První jsem odložil a nebyl schopen pokračovat. Ale o to víc jsem byl překvapen touhle. "Četla se sama" hezký nápaditý příběh mne pohltil a vyplivnul až na podivuhodném a nečekaném konci. Po dlouhé době jsem četl každou volnou chvíli , ostatní věci odsouval a při jiných činnostech myslel na četbu. Buď mi to krásně sedlo , a nebo je to fakt dobré.