Alexander Dubček / Rok dlhší ako storočie

Alexander Dubček / Rok dlhší ako storočie https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365116/bmid_alexander-dubcek-rok-dlhsi-ako-stor-zJF-365116.jpg 5 2 2

Kniha Rok dlhší ako storočie je nielen biografický román o najznámejšom Slovákovi Alexandrovi Dubčekovi od jeho narodenia až po tragickú smrť, ale mapuje aj spoločenskú a politickú atmosféru v Československu šesťdesiatych rokov, najmä udalosti, ktoré viedli k obrodnému procesu, priebeh Pražskej jari, okupáciu vojskami Varšavskej zmluvy a potom nemilosrdné normalizačné roky až k Nežnej revolúcii 1989.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Matica slovenská
Originální název:

Alexander Dubček / Rok dlhší ako storočie , 2015


více info...

Přidat komentář

kozel89
16.01.2024 5 z 5

Poměrně rozsáhlé dílo o jedné ze zásadních postav československé historie. Kniha obsahuje velké množství informací a dát jí na jeden zátah je dost náročné. Ale i přesto se mi kniha líbila. Člověk si doplní znalosti a i přes velké množství stránek je nakonec odměněn spoustou informací, jak to tehdy bylo. Zřejmě nejnáročnější kniha jakou jsem četl, ale rozhodně nelituji jejího přečtení. Ba naopak. Trochu mě mrzí, že zde nebylo více popsáno období v roce 1989, ale to nemění nic na tom, že knihu jednoznačně doporučuji.

Péťa1950
20.11.2019 5 z 5

Rekapitulace života formou dialogu s ošetřujícím primářem, dialogu s mladou naivní sestřičkou
a myšlenky probíhající hlavou Alexandra Dubčeka v době neúspěšného boje o život po tragické dopravní nehodě. Ta nebyla nikdy došetřena, ani zmizení dokumentů, které převážel. Náročné čtení, velké množství informací z doby roku 1968, okupace, normalizace až k vývoji po sametové revoluci.
Praktiky státní bezpečnosti. Zřejmě nám stále nedochází, jaká organizace to byla. Knihu by si měli pečlivě přečíst všichni, kteří jeho život posuzují černobíle .
Velice náročné čtení, vše se mi postupně vybavovalo. Doporučuji všem, které zajímá tato dnes už historie z pohledu jednoho z hlavních aktérů. Bohužel si ho ve světě váží víc, než v našich zemích.


Štítky knihy

politici Alexander Dubček, 1921-1992

Kniha Alexander Dubček / Rok dlhší ako storočie je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x