Devátý spolek

Devátý spolek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449844/bmid_devaty-spolek-Owb-449844.jpg 4 415 123

Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V čem je háček? Během studia musí monitorovat podivnou činnost yaleovských tajných spolků, z nichž vzešli nejvlivnější lidé světa. Jenže brzy se ukáže, že jejich okultní aktivity jsou trochu silná káva i pro ty nejotrlejší…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Fantasy

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Ninth House , 2019


více info...

JaneKatty
JaneKatty
07.03.2024 5 z 5

Po knize jsem sáhla hlavně z důvodu, že jsem dříve propadla autorčiným dřívějším knihám (zejména Šesti vranám). Od knihy jsem proto měla velká očekávání a trochu jsem se bála, že mi je nenaplní. Ale bála jsem se zbytečně. Kniha mě vtáhla do děje téměř hned a mě bavilo rozkrývat její tajemství. Galaxy "Alex" Sternová je podle mě perfektní. Snaží se udržet na Yale, ale zároveň v sobě nezapře tu problémovou holku jíž bývala. Bavilo mě i střídání pohledů do minulosti a současnosti. To zejména kvůli Darligtonovi. Nejvíce jsem si ale stejně užívala interakce Alex s Turnerem, který do knihy vnášel jiný pohled na věc.
Samotné pojetí magie zde je velice nápadité a originální. Sice by mi nevadilo kdyby jí am bylo o trošičku více, ale to je jen detail.
Líbil se mi i konec knihy. Ačkoli samotného vraha jsem tušila zhruba od poslední třetiny knihy, o jeho motivech jsem neměla tušení. No a ten zbytek? Překvapení až do samého konce.

Emilie.Black
Emilie.Black
05.03.2024 5 z 5

Čítané druhý krát pred Bránou pekla a musím povedať že sa mi to zdalo lepšie ako keď som to čítala prvý krát. Neviem čím to bolo ale tentoraz som tomuto príbehu úplne prepadla, milujem tieto temné knihy, ktoré ma tak vtiahnu do deje, že nevnímam okolie. Alex je pre mňa TOP hrdinka, zo všetkými jej vlastnosťami a minulosťou, humorom, sarkazmom, proste si ma získala a celý čas som jej fandila. Momentálne čítam druhý diel a je to dokonalé!!!
Určite to nie je čítanie pre mladšie ročníky, keď to porovnám s Grišou a Vranami. Deviaty spolok je pre mňa zatiaľ TOP čo som od autorky prečítala a verím že aj ďalšie diely budú rovnako dobré :)


Charmedka
Charmedka
03.03.2024 3 z 5

Pro mě byl příběh velkým překvapením, četla jsem pouze anotaci, ze které jsem čekala vlastně příběh z vejšky s nějakou detektivní zápletkou a vlastně jsem i váhala, zda kniha nebude cílit spíše na mladé a studenty a zda mě bude bavit. Po pár stránkách jsem byla překvapená duchy a úplně jiným příběhem, než jsem čekala a bylo to milé zjištění.

Příběh je to dost rozvětvený a určitě se nejedná o čtení pro mládež. Některé scény jsou dost drsné, syrové, krvavé a autorka se nebojí popsat ani znásilnění, takže oproti ostatním jejím knihám tahle opravdu cílí na dospělé publikum.
Mně se tahle syrovost líbila, moc oceňuji téma duchů, ale...kniha je zbytečně dlouhá, téměř pět set stran je na podobný příběh moc a úplně v klidu by se ta omáčka kolem, kde se nic nedělo, dala osekat.

BarkaS
BarkaS
02.03.2024 4 z 5

Ale jo. Vrány a Král mě bavily asi o trochu víc, ale Bardugo umí každou hru rozehrát velmi slušně. Trvalo mi, než jsem se začetla, zorientovala se a smířila se s hlavní hrdinkou - smažkou. A nakonec jsem nelitovala. Galaxy jsem si nakonec celkem oblíbila, byť mi všichni ostatní dělali větší radost.

hv3zdopravce
hv3zdopravce
26.02.2024 4 z 5

Tohle potřebovalo čas. Bardugo totiž hodí čtenáře rovnou doprostřed semestru, zahrne ho všemožným názvoslovím a spolky, z nichž každý má svou specifickou magii. Postupně ale rozkrývá karty a vy se v ději začínáte víc a víc orientovat. Čímž se neodvratně dostáváte pod kůži i jednotlivým postavám. Přibližně za půlkou jste zaháčkovaní tak, že už knížku jenom stěží odložíte. A poslední věta je přímo ukázkovým příkladem cliffhangeru, který vaše srdce rozpumpuje až k hranici arytmie. Takhle se to dělá.

natalie.carsen
natalie.carsen
21.02.2024 3 z 5

Do knihy jsem se chvíli nemohla začíst, moc jsem nechápala co se tam vlastně děje, ale nechtěla jsem ji odložit :). Nakonec jsem to po docela dlouhé době dočetla a jdu na druhý díl. Nebylo to nic co by mě nenechalo jít spát, ale příjemně se mi to četlo.

Ivka14
Ivka14
13.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Tato kniha mě opravdu bavila, ale asi až od poloviny. Byla to temná a fascinující fantazie o moci, pomstě, oběti a odolnosti.

Devátý spolek sleduje Alexe, nováčka na Yale s temnou minulostí, který má na starosti péči o Yaleovy tajné společnosti. Alex zjistí, že společnosti používají zakázanou magii a vyřeší vraždu, která je jádrem temných aktivit tajných společností. Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy dostal, ale jakmile jsem to udělala, byla jsem zcela ponořen do této temné a zajímavé svět. Postavy byly velmi zajímavé a každá si prošla svými výzvami a musela překonat situace ze své minulosti.

Moc se mi líbil tajemný aspekt knihy. Bylo tam několik dějových zvratů, které jsem nečekala. Autorčin text byl popisný a snadno sledovatelný. Líbilo se mi, že autorka oddělovala kapitoly do minulosti a současnosti, byl to zajímavý způsob, jak vysvětlit příběhy postav i pozadí tajných společností. Konec byl napínavý! Doufám, že se k další knize dostanu brzo.

3.5*

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

Od autorky som už čítala sériu Griša, ktorá ma až tak veľmi nenadchla, takže ani od tejto knihy som nemala až také vysoké očakávania. Ale prekvapila ma. V dobrom. Kebyže to neviem, tak naozaj by som nikdy nepovedala, že tie dve série písala tá istá autorka. Ale aj tak sa nejaké muchy našli. Striedanie minulosti s prítomnosťou sa mi veľmi páčilo, až na to, že občas som sa v tom dosť zamotala. A aj striedanie pohľadov bolo fajn, aj keď sa striedali iba dva - ten Alex a potom Darlingtona, jej spolkového učiteľa. Celé to bolo spočiatku celkom čtivé, ale neskôr som mala pocit, že príbeh už trochu stráca dych a zdalo sa mi to rozťahané. Samotný príbeh sa mi ale páčil, hlavne postava Alex, jej uveriteľná minulosť a aj jej odhodlanie vraždu vyriešiť, tá detektívna linka ma bavila najviac. Mágia mi prišla zaujímavá, aj keď až do konca knihy som mala pocit, že jej fungovaniu som neporozumela. Určite ma kniha príjemne prekvapila a dúfam, že pokračovania sa dočkáme čo najskôr, pretože aj keď je vražda vyriešená, tak záver je otvorený.

Any26
Any26
24.01.2024 4 z 5

Bylo docela těžký proniknout do tohohle světa-prostředí, který nám vytvořila autorka. Složitý a spletitý systém spolků, ale jakmile se do toho dostanete je to jízda. Děj je tak nepředvídatelný, že do poslední chvíle nevíte, co je pravda, a co jsou jen domněnky. Je to kniha nasáklá spoustou temné magie a musí se nechat, že od autorky to bylo vše bravurně vykreslené. Já si jdu hned sehnat druhý díl.

AnotherSheep
AnotherSheep
21.01.2024 4 z 5

Ze začátku jsem nevěděla o co tam jde. Bylo tam mnoho věcí a nedokázala jsem si prvně představit, jak to jako je, jak to funguje atd. Ale postupně jsem se do toho dostávala a najednou jsem knihu nemohla spustit z ruky. Bylo to překvapivě zajímavý a už na mě čeká druhý díl.
Chyběly mi více popsanější vedlejší postavy, které tam snad byly jen dány, aby se něco vyřešilo. Ale jinak za mě zajimává hlavní postava nebo aspoň její background.
Možná konec byl trochu ukvapen, ale to může být jen můj pocit.

AnnaNešporová
AnnaNešporová
07.01.2024 4 z 5

Co to sakra bylo? Nevím, jestli to miluju a nebo nesnáším. Ale ne, bylo to dobré a druhý díl si určitě přečtu. Jen mi celou dobu při čtení běželo hlavou, zda vůbec chápu o co tam jde.

LittleK
LittleK
28.12.2023 4 z 5

Tato série je z jiného těsta, takže pokud čekáte obdobu Griši, budete zklamaní. Děj je zasazen do současnosti Yaleovy univerzity mezi tajemné spolky, nafrněné elitáře a holku, která nikam nezapadá. Neměla v životě štěstí, naopak si spíš zatlouká hřebík do vlastní rakve, ale rozhodně nečekejte, že to bude jen obyčejná smolařka. Ona totiž vidí víc než běžný smrtelník a nezalekne se ani skrytého světa magie s démony, klamem a smrti v patách, do nějž byla zatažena.
Kniha se místy obtížněji čte - dělalo mi potíže orientovat se, v jaké době se právě nacházím, někdy se příběh příliš táhl a jednotlivá fakta se odkrývala zbytečně dlouho. O některých postavách se mluvilo jen k dotvoření děje, takže když byly dál v příběhu znovu zmíněné, už jsem nevěděla, o koho jde. Hlavní záporáci byli jasní v podstatě od začátku, ale i tak jejich odhalení doprovázel prvek překvapení. Rozhodně jsem zvědavá na druhý díl.

Betulefetule
Betulefetule
17.11.2023 5 z 5

Tak tohle je podle mě jedna z nejlepších knih Leigh Bardugo. Skvěle propracované příběhy všech postav, míst a spolků. Velmi, velmi doporučuji :)

Kaduri
Kaduri
12.11.2023 5 z 5

Priznávam, že sériu "Griša" som nedočítala. Nebavilo ma to. Preto som k ďalšej knižke od Bardugo pristupovala s opatrným očakávaním, čo sa z toho vykľuje.
A autorka sa s čitateľom nemazná. Hneď v úvode pobehujeme po Yale, skáčeme udalosťami v čase a popritom zisťujeme, aký magický svet autorka vlastne vykonštruovala.
Ku podivu, to celé akosi funguje. Alex, "zlé" dievča, ktoré sa podivnou hrou osudu ocitne na Yale. A potom je tu Darlington, zlatý chlapec Léthé, ktorý jedného dňa zmizne, a my celú knihu pátrame, čo sa vlastne stalo. Okrem iného:).
Svet mágie je skvelo vystavaný.
Spolky študentov, ktoré vykonávajú strašidelné rituály. A deviaty spolok - Léthé, ktorý je "pastierom" / kontrolórom ich činnosti.
Knižku som prečítala jedným dychom a bola to parádna jazda.
Teším sa na druhý diel.

„Takže je to kouzelný kýbl?“
Ta malá neznabožka. „Já bych to tak neřekl, ale ano.“
„A je to celý zlatý?“
„Než tě napadne sebrat tyglík a utéct, uvědom si, že je asi tak dvakrát těžší než ty a že celý dům je střežený proti krádežím.“
„Když říkáš.“
Při jeho smůle Alex objeví způsob, jak tyglík skutálet ze schodů, naložit do náklaďáku a nechat roztavit na náušnice.

Joymg
Joymg
10.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Za posledních šest měsíců jsem četla vesměs jenom Maas, chtěla jsem obě její série prozkoumat najednou, abych si na to udělala jasný názor. Bardugo jsem delší dobu nečetla, ale hodně jsem ji s Maas při čtení srovnávala. A musím říct, že to je nesrovnatelné. Bardugo je moje naprostá číslo jedna.
Vždy píše zajímavé postavy, které se pomalu, ale zřetelně vykreslují až do poslední stránky. Jejich popisy jsou vtahující, neotřelé, stojí na příbězích a vzpomínkách, na činech, na názorech dalších postav. Přímého popisu se používá velmi málo (ve srovnání s jinými autory). To je pro mě jako trocha čerstvého vzduchu. Velmi inspirující.
Záhady jsou stavěné podobně jako u série Šesti vran - naskakujete do rozjetého vlaku, kostky jsou dávno vrženy; prvních pár kapitol nevíte vůbec nic a s každou další se odkrývá jen malinký střípek; záhady se překrývají natolik, že nevíte, kde jedna končí a druhá začíná, načež zjišťujete, že jsou to vlastně záhady čtyři, ale nakonec jedna a pak zas dvě...ale autorka vás u toho drží pevně za ruku, takže nemáte pocit chaosu.
Moc jsem si také užila prostředí starých budov univerzity, ale i vykreslení amerického městečka tak nějak upřímně, kriticky.
Za co strhávám hvězdičku je pouze to, že jsem se u knihy nebavila tolik, jako u ostatních autorčiných knih. Přijde mi, že v tom hraje roli nepoměr objemu a obsahu. Stránek to má skoro 500, ale ten obsah mi k tomu nepasoval. Bylo ho málo. Sice to pomohlo krásně vykreslit atmosféru místa, vybarvily se tím nejrůznější vedlejší postavy, propletly se čtyři časové roviny, ale kupředu, k cíli a k jádru pudla jsme se prostě šinuli hrozně pomalu.
Druhý díl začínám číst hned zítra a velmi doufám, že to chytne jiný spád, že se brzy setkáme s Darlingtonem, že bude víc akce, že bude víc magie.

miskaseverliska
miskaseverliska
05.11.2023 2 z 5

Totální propadák od autorky. Jde vidět, že Grishaverse psát umí na 100%, ale ať se do ničeho jiného nepouští. Ostatní knihy od autorky miluji, ale o této budu dělat jakože neexistuje

Ronnieve
Ronnieve
29.10.2023 4 z 5

Tak abych byla úplně upřímná tak tahle kniha mi dala zabrat. Rozhodně ne počtem stran ale stylem jakým byla psaná. Knihu jsem začala číst asi před třičtvrtě rokem, střídavě jsem se k ni vracela a zase ji odkládala. Teď jsem se hecla a řekla jsem si, že ji prostě už dočtu. Začetla jsem se asi až tak v polovině. Nemohla jsem si totiž zvyknout na střídání dějových linek. Někdy mi to přišlo trochu chaotické.

Musím podotknout, že autorka to měla vše výborně zpracované. Máme zde téma tajných spolků a prostředí univerzity. Také se zde objevují vraždy, duchové, rituály a mnoho dalšího.

Jedná se o mou první knihu od této autorky, ještě mám v knihovně jednu ale k té jsem se ještě nedostala. Líbí se mi jak autorka dokáže vše krásně popsat ať už charakteristiku postav tak samotné prostředí.

Ačkoliv mě kniha ze začátku moc nechytla tak ve výsledku mě bavila, je potřeba u ní opravdu zapřemýšlet a pospojovat si to vše dohromady, jakmile vám to ale začne dávat smysl tak je to výborné čtení. Určitě si nenechám ujít druhý díl Brána do pekel.

marianna7090
marianna7090
08.10.2023 5 z 5

To bolo neskutočné. Nečítavam ani horory a ani detektívky, ale toto stálo naozaj zato. Zvraty a napätie do poslednej kapitoly. Milujem to.
Plus, odporúčam čítať na jeseň. Má to svoje čaro.

Jane2016
Jane2016
07.10.2023 4 z 5

Devátý spolek, kniha od Leigh Bardugo, autorky světově známé fantasy Šest vran, která sklízí pozitivní recenze už celé roky. Bohužel, samotnou mě Šest vran vůbec nechytlo, ale věděla jsem, že autorka je talentovaná a zakořenilo se ve mně rozhodnutí, že si od ní rozhodně v budoucnu musím ještě něco přečíst!

A Devátý spolek byl skvělý. Napínavý, nevšední a skvěle se četl. Prostředí univerzity mě neskutečně bavilo a stejně tak hlavní postavy v příběhu, Alex se mi okamžitě dostala pod kůži a myslím, že tam zůstane ještě velmi dlouho. Opravdu se jedná o nevšední knihu, kterou doporučuji všem milovníkům fantasy. Sama přemýšlím, že si zkusím znovu přečíst Šest vran, protože myslím, že k Bardugo si pomalu ale jistě nacházím cestičku.

Na pokračování, tedy Bránu pekel jsem neskutečně zvědavá a doufám, že bude stejně tak skvělé jako Devátý spolek! Do čtení se pustím co nejdříve čili se můžete brzy těšit na recenzi!

SilvieB
SilvieB
05.10.2023 3 z 5

Od přečtení Šesti vran miluju Bardugo , miluju její styl psaní a to jak dokáže napsat postavy. Každá je vždy jedinečná a úplně vás pohltí tím jak jsou její postavy uvěřitelné a je jedno jestli to je hlavní postava, vedlejší postava nebo úplně bezvýznamná postava, která se v knize objeví třeba jen jednou. Její postavy jsou dokonale tím jak nejsou dokonalé, každá z nich má nejakou chybu na kráse nebo na charakteru a jednoduše vám přirostou k srdci.
U Devátého spolku to tak bohužel není a i když se mi nápad celkové líbil, jsem strašně zklamaná. Děj je vyprávěn dost chaoticky a je to trošku drsnější. Na někoho to může být too much (vraždy, krvavé rituály), za mě ok.
Alex Sternova se stane Dantem a musí dohlížet nad činostmi tajných spolků v Yale. Systém fungování magických spolků a dohled nad nimi autorka vysvětluje vlastně během celé knihy a popravdě pořád to moc nechápu. Až někdy v polovině knihy se začne pořádně něco dít. Alex se víc otevře a dozvíme se víc o jejím životě a o tom jak ji ovlivnilo to že vidí Šedé. Tyto pasáže kdy vzpomínala na své dětství se mi moc líbily a díky tomu jsem si k ní našla cestu a kniha mě začala trochu víc bavit. Potom společně s detektivem Turnerem vyšetřují vraždu mladé dívky a snaží se zjistit jestli to souvisí se spolky nebo ne a tahle "pátrací" část byla skvělá. A díky naprosto skvělému a nečekanému konci věřím, že druhý díl bude lepší.