A pavouk přichází

A pavouk přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84402/a-pavouk-prichazi-84402.jpg 4 360 76

Alex Cross série

1. díl >

Vždycky si přál být slavný. Když unesl dvě děti bohatých, světově proslulých rodičů, psalo se o něm na všech titulních stránkách. Jedno z dětí bylo nalezeno mrtvé a společnost začala šílet. Takový výjimečný případ si vyžadoval lidi nejlepších kvalit - Alexe Crosse, policejního detektiva černé pleti a zároveň doktora psychologie, a Jezzie Flanaganovou, ambiciózní, krásnou agentku tajné služby. I oni ale museli těžce zápasit s monstrem, schopným proměnit se v mžiku z vraždícího šílence v absolutního svatouška. Jde v jeho případě o oběť rozštěpené osobnosti, nebo o geniálního manipulátora? Když sleduje, jak Flanaganová a Cross padají do každé léčky, kterou jim nastražil, je přesvědčen, že to dokázal - má celou hru pod kontrolou a může se rozpřánout k nejhoršímu, zničujícímu úderu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Along came a spider , 1993


více info...

Přidat komentář

iceVS
21.07.2023 5 z 5

Když už nevím, co čtenáři nabídnout, sáhnu po Pattersonovi. Byť jsem doposud nepřečetla jediného. Takže nastal čas ochutnávky.
A i když jsem neomylně sáhla po knize, která je o tom, co bytostně nesnáším (únosy a násilí na dětech), tak přiznávám, že mě knížka náramně bavila. Takže určitě poslední nebyla.
Ale opravdu bych nechtěla být Alenou Zatloukalovou, podepsanou pod redakční úpravou. Parádní ostuda. Hrubky, překlepy, grafické prohřešky. Nechápu.

cantona
25.04.2023 3 z 5

Kniha se četla dobře, ale na víc než tři hvězdičky to bohužel není. Za mě pouze průměrná detektivka a to i přesto, že Alex Cross je sympaťák. Něco tomu příběhu prostě chybělo a to je celkem problém...


Jack Bauer
20.04.2023 4 z 5

Můj první Alex Cross, knihu jsem zapomněl hodnotit, jelikož se mě ztratila nebo jsem ji někomu půjčil a jako obvykle mě ji nevrátil. James Patterson patří k mým oblíbeným spisovatelům, dlouho už jsem ale od něho nic nečetl, kvůli neustálé záplavě nových knih, kdy nevím, kterou dřív číst. Rád se k němu vrátím, líbí se mě od něj vše. Film byl také dobrý. Postavu Alexe Crossa jsem si velmi oblíbil tak jak v té době jsem četl Lincolna Rhyma.

MarianP
25.11.2022 5 z 5

Kvalitne napísaný a vystavaný krimi príbeh, ktorý by sme mohli zaradiť k "drsnej americkej detektívnej škole". Autor touto knihou začal a dlho pokračuje v písaní, škoda, že slovenské vydavateľstvá majú za cieľ niečo iné, ako vydávať aj takéto knihy. Podľa knihy je aj film so skvelým M. Freemanom ako Alexom Crossom.

BaPe895
02.08.2021 5 z 5

Velmi dobře napsaný thriller. Napínavý, čte se jedním dechem. Filmová verze se ale od děje v knize poněkud odklonila.

ArwenAragorn
17.01.2021 3 z 5

60%
"Díky, že jste mi zachránil život. Jednou vás za to, Crossi, zabiju."

Pěkná průměrná detektivka, která mi zpříjemnila volný čas, ale nebylo to nic takového, od čeho bych se nemohla odtrhnout.
V tomto prvním díle jsem se seznámila s detektivem Alexem Crossem, který to nemá jednoduché v práci ani v osobním životě. Trochu mi ovšem vadilo autorovo neustálé zdůrazňování toho, že je černoch. Ráda si přečtu i jeho další případy.
Postava psychopata Garyho je tady velmi dobře vykreslena.

petraj30
29.10.2020 5 z 5

Úžasný psychothriller. Všechno bylo skvěle vymyšlené (tedy doufám) a všechno precizně dotaženo do úplného konce. Čtivá, velice napínavá a promyšlená kniha, kterou jsem nechtěla a ani nemohla odložit, až na úplném konci.
Filmové zpracování jsem ještě neviděla, ale stejně si myslím, že ty důležité okamžiky dokáže správně zachytit ve velké většině případů pouze kniha.
Mně se to moc líbilo, prostě skvělé odstartování série s Alexem Crossem.
Ale na druhou stranu musím takovou četbu prokládat poněkud oddechovější formou, proto po večerech čtu dvojnásobné množství pohádek. Tam se zatím tolik nevraždí:-):-):-)
Skvělé, těším se na pokračování.

Aymira
29.09.2020 3 z 5

Už je to spoustu let, co jsem viděla film, takže jsem si teď při čtení vzpomínala jen na určité detaily a naštěstí jsem netušila, jak to vlastně dopadlo. Pokud mohu srovnat sama za sebe, film byl rozhodně lepší, vadilo mi totiž, jakým stylem je kniha psaná. Spíše to celé působilo jako nějaká reportáž, vše se odehrávalo hrozně rychle, není zde vůbec vybudována jakákoliv atmosféra. Najdou mrtvé dítě a nic. Jede se dál. Úplně bez emocí. Navíc jsem si podle filmu do postavy Alexe projektovala Morgana Freemana a to také nebylo ono. Shrnuto - jako nápad je kniha určitě super, ale nezaujalo mě provedení.

raffi
24.09.2020 2 z 5

Táto kniha je výnimočná... stretla som sa tu s jedným z najhorších prekladov vôbec. Vydanie od Alpressu z roku 2008 (už druhé) a nikde v dohľade žiaden korektor? Nie som ten, čo podtrháva každú chybu v texte, ale nejaký človek predo mnou to urobil (nech mu ruka na niekoľko dní zdrevenie!), dosť to skresľuje vnímanie knihy ako celku.
Len pre predstavu - strana 234 a veta "Nespouštěla ze mne oči.", hneď na protiľahlej strane 235 rovnaká a predsa iná veta " Nespouštěla ze mě oči.". Stále opakovanie rovnakých výrazov, nelogické vety - nájdeme tam všetko.
Už samotný príbeh bol pre mňa utrpením (špatným prekladom násobený), detektívna linka bola zničená milostnou zápletkou hlavného hrdiny. Všetko je to v súčasnom trende amerických detektívok, kde sa na mieste podozrivého objaví každú chvíľu niekto iný vždy po nejakom šokujúcom zvrate.
Alex Cross je pre mňa nevierohodná postava, takého psychológa radšej nikdy nestretnúť – dá sa veriť, že nepozná psychopatickú osobnosť, keď je s ňou v tesnom kontakte takú dobu? Jediná silná a dobre zvládnutá postava v knihe je Gary Soneji, a to je na celú knihu dosť málo.

Ivan Kučera
14.06.2020 3 z 5

Solídny kriminálny psychotriler s kvalitným ústredným hrdinom Alexom Crossom, ktorý sa právom dočkal vlastnej série. Knižný dej je príjemne zamotaný, ale vo filmovom spracovaní mi to dosť vadilo.

o_mega
13.06.2020 4 z 5

Prvá polovica sa dobre číta, druhá už menej.

Risa605
15.05.2020

Zklamání. Nuda. Odpad.

Monika1717
12.05.2020 3 z 5

Dobrá detektivka. Dobrá, proto za 3 hvězdy. Zajímavý námět, první třetina knihy má spád, pak to začne trochu drhnout. Zajímavá osobnost psychopata. Kniha rozhodně není špatná, ale četla jsem od JP i lepší.

kolacky
21.04.2020 4 z 5

Fuj, ten pavouk na obálce, já se jich štítím... (vydání 2008) Ale příběh moc dobrý, úplně jiný než film. (Ten se mi taky líbil, už kvůli nejkrásnějšímu černému klukovi na světě Morganu Freemanovi, ale v knížce bych Alexe viděla spíš jako Idrise Elbu.) Doufám, že se dostanu k dalším dílům... až se otevřou knihovny...

misaprosek
02.01.2020 5 z 5

Nezklame ani toho, kdo si není jist, opravdu dobré

Ava365
12.12.2019 5 z 5

Výborná kniha. Má vše, co se od dobrého thrilleru očekává.

Tabby
21.07.2019 2 z 5

No tak tohle byla upřímně nuda.
Začátek dobrý, zajímavý vyšetřovatelé, vraždy na začátku, únos dětí. No a pak to začalo upadat, vyšetřování se tam moc neřešilo, pomalu jen soukromí život hlavního vyšetřovatele a jen tak mezi to dala spisovatelka pár vět o případu. Tak když se spisovatelka snažila dva roky případu nacpat do celkem tenké knížky, tak se nemůžu ani divit, že to bylo ochuzené, škoda že o tu vyšetřovací část.
Dočteno jen proto, aby jsem to vrátila včas do knihovny. Upřímně ani nevím jestli budu pokračovat se sérií. :)

david5746
16.06.2019 3 z 5

Zkusil jsem první díl série a upřímně moc nevím. Do poloviny to byla docela dobrá detektivka, ikdyž od začátku je zdůrazňováno, že je hlavní krdina černoch (nevadí mi ten fakt, vadí mi, že je to tam jak kolovrátek pořád dokola). Samotné vyšetřování se moc nepitvá a je takové trochu pofidérní. Jak už tu někdo psal, tak fakt, že pánové chodí z práce normálně domů a semtam si vezmou uprostřed případu dovolenou, není pro žánr úplně typický. Ale dokonalý únos a evidentně nadprůměrně inteligentní psychopat to docela držely. V půlce se to trochu zlomí, začne se blbnout s rozdvojenou osobností, krásnou bílou (mnohokrát zdůrazňováno) milenkou, dokonalými a snadnými útěky a tak dále. A knihu jsem měl docela problém dočíst, výsledek byl čím dál jasnější, ale že by mě kniha držela a lákala ať už ji honem honem dočtu, tak to moc ne.

Zkusím ještě díl série, ale kandidát na oblíbenou sérii, kterou musím celou přečíst, to zatím není.

Market = )
25.04.2019 4 z 5

Hmm... Knížka se mi líbila, jen jsem nějak celou dobu nebyla sto pojmout, během jak dlouhého časového úseku se odehrává... Přišlo mi to maximálně jako dva měsíce, ne dva roky... Občas jsem taky trochu bojovala s tím, že se části příběhu málo řešily / neřešily (ať už detaily a jednotlivé věty nebo celé menší dějové linky) a upřímně doufám, že to tak není i v reálu :-D. A konec mi připadal už dost překombinovaný. Ale jako začátek série prima, budu se těšit na další díly :-).

items
18.12.2018 odpad!

Na takéto niečo už zrejme musí existovať nejaký generátor, kde si "autori" vyklikajú, čo sa má v knihe, schválne nechcem napísať "v príbehu", nachádzať. Tento si zaklikol položky: policajt - vdovec; tajná služba; psychopat; únos detí; FBI; hnusný šéf; mŕtve deti; sériové vraždy; krásna milenka; sám proti všetkým; geniálny; zrada; možné pokračovanie; počet strán menší 300...stlačil "generovať" a vyšlo mu toto.
Dočítal som to len preto, že som dúfal, že to nebude až do konca tak nablblé a že Alex začne predvádzať nejakú policajnú prácu. Nesplnilo sa.

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

James Patterson
americká, 1947
1999  89%Sběratel polibků
1996  82%A pavouk přichází
2015  75%První láska
2014  76%Tváří v tvář
2012  67%Čarodějka a čaroděj

Kniha A pavouk přichází je v

Právě čtených4x
Přečtených565x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených25x
Knihotéce215x
Chystám se číst136x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x