Alenka z planety Země

Alenka z planety Země https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30839/alenka-z-planety-zeme-30839.jpg 5 267 52

Alenka z planety Země série

1. díl >

Sci-fi příběh pro děti mladšího školního věku o neobyčejně zvědavém děvčátku žijícím na konci 21. století. Alenka je už od malička trochu jiná než její vrstevníci. Zhruba ve čtyřech letech se u ní začala projevovat schopnost ztrácet se v nejnevhodnější okamžik a docela náhodně dělat objevy, které překračují možnosti i těch nejschopnějších vědců. Alenka se chystá do první třídy, a právě proto, že se od svých spolužáků bude pravděpodobně trochu lišit, rozhodne se její tatínek sepsat některé příhody, které se Alence skutečně staly, a tyto zápisky poslat paní učitelce. Doufá, že by se jí pak s Alenkou mohlo lépe pracovat. Čtenáři se mj. dozvědí, jak byla jeho dcera při narození brontosaura a jak ho pomohla zachránit, jak odhalila záhadu pyramid vymřelé civilizace na Marsu, jak zabránila meziplanetárnímu konfliktu i to, jak se zúčastnila vědecké výpravy do kosmu.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Triton
Originální název:

Девочка с Земли: Фантастические повести (Děvočka s Zemli: Fantastastičeskije povesti) , 1971


více info...

Přidat komentář

Luigi1
12.12.2023 4 z 5

Tato kniha se mi moc líbila už v dětství

Maanna
28.10.2023 3 z 5

Jako dítě mě kniha zaujala. Ani teď to nebylo špatné čtení, ale něco tomu chybí. Bulyčov nebyl úplně dobrý vizionář, takže jeho vize budoucosti vlastně moc technologického pokroku neobsahuje - spíš je to jeho současnost s pohádkovými prvky (jako třeba oživovač). Víc mě bavily různé hravé nápady - indikátor, zrcadlové květy - než celková zápletka, která byla malinko krkolomná. A v neposlední řadě jsem úplně nepobírala rodinné vztahy, v podstatě v tomto světě působila Alenka pohybující se s otcem až trochu patologicky.... Špatné to nebylo, ale také žádný zázrak.


jitka7326
21.05.2023 3 z 5

Nebýt Čtenářské výzvy tak o té knížce nevím, sci -fi není můj šálek kávy. Milá knížka,která potěší malé i velké čtenáře.

AničkaHedb
19.05.2023 5 z 5

Než jsem si knihu přečetla poprvé, nemohla jsem se k ní nějak dostat. Říkala jsem si, že to bude nuda, ale hned po pár stránkách jsem si zamilovala Alenku, Bronťu, i čarodějnici bez videofonu. Ale to byla jen malá předehra k velkému a neskutečně napínavému vesmírnému dobrodružství...

alekis
19.04.2023 5 z 5

Lampárny už asi neexistují, i když někde na dřevěné boudě, chátrající opodál nádražní budovy, ještě určitě visí cedulka. Tak mi nezbyde, než si postěžovat zde na DK. Už druhý týden je to boj! A jaký! Tvrdý! Nepřetržitý! Hrnky čaje... Kašel... Špatné spaní... Občasné nedůstojné pocity slabosti až bezmoci...
No prostě, zmutované viry na mě útočí 24 hodin denně! Moje imunito, kde jsi?!
Takže jsem se pro zlepšení pochmurné nálady vrátila po mnoha letech k Alence :-).
Rozkošné, 100% pohodové čtení pro kluky a holky, klidně už od školky, též od první třídy do pětky... Pro rodiče, prarodiče, pro babky i pro dědky, pro strejdy a pro tetky...

Dalo by se diskutovat nad utopickým 21. stoletím, konkrétně jeho 70. léty, kdy jsou podle autora planeta a celý vesmír takové, jaké ve skutečnosti nikdy nebudou. Ale proč to řešit? Tohle je knížka pro děti!
Knihy pro děti již prakticky nečtu, ale toto je, troufám si tvrdit, Zlatý fond dětské sci-fi! Je bezkonkurečně svižně a zábavně napsaná, a krom sympatických postav na čele s Alenkou, zde nescházejí ani padouši nejhrubšího zrna. Není to zas tak úplně potřeštěně zidealizovaný příběh, kdepak...
Vzhůru za Alenkou do dalšího pokračování! Velký smajlík :-)))!

markyticka
23.04.2022 5 z 5

Alenka z planety země odstartovala moje čtení scifi a fantasy, takové pohádkové čtení o dobrodružství pětileté holčičky v budoucnosti i ve vesmíru. Jako dítě jsem tu knihu četla několikrát, moc mne bavila. A dnes jsem ji přečetla po letech znovu, kvůli výzvě a pořád je to krásný příběh :)

jerisno
04.03.2022 5 z 5

U Kira Bulyčova (nebo pana Možejka, chcete-li) jsem oceňoval, že dokázal stejně kvalitně psát příběhy pro děti (vesmírné příhody Alenky), humornou fantastiku pro dospělé (Mimozemšťané v Guslaru), napínavou a temnou sci-fi klasického střihu (Osada) i populární publikace o historii, záhadách, či divech světa (Sny zmizelých králů, 27 divů světa, Pod pirátskou vlajkou). Vše mělo přitom špičkovou, nebo minimálně velmi dobrou úroveň. Já jsem ho nejprve poznal coby vesmírného šprýmaře, abych posléze ocenil i jeho vážnější tvůrčí tvář. S jeho příběhy pro malé čtenáře (v tomto případě malé Alenky) jsem se potkal úplně nakonec a to při četbě mým dětem. Tato vesmírná alegorie na klasickou Alenku se u nás stala velmi oblíbenou knihou a tak trochu jsem doufal, že moje ratolesti si oblíbí fantastickou literaturu stejně, jako kdysi já. No, povedlo se to jen u nejmladší dcery. Nic to ale neubírá na faktu, že je tahle knížka velmi milá, zábavná a určitě pomáhá nejmenším posluchačům a čtenářům rozvíjet jejich fantazii a tvůrčí myšlení.
Kir Bulyčov (Možejko) byl v rámci literatury v zásadě renesanční autor, rozkročený nad několika žánry a právem patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům.

tomas0851
10.02.2022 5 z 5

Vrátil jsem se ke knize po 35 letech a opět jsem si ji užil. Příjemné kosmické vyprávění, které pobaví i dospělého. Žádné stranické poučky, nic takového. Jen čistě vesmírné dobrodružství.

trudoš
16.05.2021 4 z 5

Druhá část nesoucí název Alenčino putování přináší už plnohodnotné kosmické dobrodružství, se vším, co jen mohla nespoutaná představivost spisovatele Kira Bulyčova nabídnout. Máme tu výpravy na neznámé planety a zkoumání tajuplných mimozemských druhů, takřka detektivní pátrání po ztracených Třech kapitánech a samozřejmě nepřeberné množství vynálezů, ufonů a vesmírných úkazů. Pravdou je, že dlouho trvá, než zápletka nabere konkrétní tvar, ale jakmile události dospějí k planetě v soustavě Medúzy, intenzita nebezpečenství a zvratů nebere konce. Samozřejmě se to celé pořád nese v odlehčené tónině literatury pro děti, takže postavy jsou přirozeně archetypální a odhalit co s čím a jak souvisí, může být zatěžko snad jen čtenářům pod osm let. Nijak tím však netrpí skoro až strašidelná atmosféra, stejně jako bezprostřední hravost při poznávání cizích světů.
Ilustrace Jaroslava Maláka opětovně geniální, a to jak ty celostránkové, tak doprovodné noticky při okrajích. Všechna čest, pane mistře.

trudoš
14.05.2021 4 z 5

Na nějaké obšírnější hodnocení je úvodní část Děvčátko, kterému se nestane nic zlého příliš krátká, člověk má ty povídky za sebou dřív, než se čtením vůbec začne. Ale jinak krása, samostatné příběhy fungují perfektně, pokaždé s nějakou jednoduchou pointou, již ani děti neměli problém pochopit. Ostatně pro ty je kniha také primárně určena, a když člověk odhlédne od budovatelského podtónu, nenapadá mě jiný kousek, který by se nápadem mohl tomuhle vyrovnat. Slohově přitom nejde o nic komplikovaného a té nostalgii po zářné budoucnosti, která nás všechny jistojistě čeká, se takhle s odstupem let se prostě nedá odolat. Užíval jsem si to kdysi jako dítě a užíval jsem si to teď znovu, když jsem to dětem předčítal.
Nesmím ovšem opomenout vyzdvihnout ilustrační doprovod Jaroslava Maláka. Vlastně si ani nedovedu představit, že bych při čtení využíval vlastní fantazii, o všechno se postaraly jeho hravé obrázky. Až je docela otázkou, nakolik bych vyprávění dokázal takhle pozitivně vnímat i bez nich.

Adapa
02.05.2021 5 z 5

Tuto knížku jsem dostal kdysi dávno jako sedmiletý kluk a byl jsem z ní nadšený. Poprvé jsem zjistil, že existuje slovo "století" a záviděl jsem Alence, že ona žije ve 21. století a já jen ve 20. století. Knížku jsem v dětství četl několikrát, rozpadla se a změnila se v salátové vydání. Po 35 letech, kdy jsem ji četl poprvé jsem ji našel ve sklepě u rodičů a odvezl si ji domů a začal po večerech číst osmileté dceři před spaním... Bylo to čtení asi na dva týdny po večerech, kdy jsme se toulali po celém vesmíru a já byl rád, že jsem u ní probudil zájem o knížky. Ještě nikdy ji žádná knížka nebavila tak jak tato Alenka. A já si zavzpomínal na své dětství. Jen Tři kapitáni mi najednou nepřišli tak úžasní a profesor ze ZOO, ten strašně dospělý člověk, je najednou mladší jak já... Je to první knížka v mém seznamu přečtených a hodnocených knih, kterou jsem četl nahlas a fungoval vlastně jak audio přehrávač :)

téravokudlaná
19.03.2021 5 z 5

Od této knížky jsem zprvu moc nečekala, ale musím říct, že jsem názor hned po první stránce změnila. Je to opravdu skvělá a vtipná knížka, Kir Bulyčov dokáže psát vážně vtipně :-) a píše tak úžasně, že nikdy dopředu nezjistíte rozuzlení Alenčiných dobrodružství. Byla jsem napjatá jak to všechno dopadne, protože s každou další stránkou to bylo záhadnější a napínavější . S knížkou jsem rozdhodně spokojená. Můžu vřele doporučit všem věkovým kategoriím :-) , protože Alenka dokáže opravdu pobavit každého :-) .

Renatka11
07.03.2021 5 z 5

Jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství, ke které jsem se ráda a často vracela. Přála jsem si být Alenkou, objevovat jiné planety a zvířata a kamarádit se s mimozemšťany.

Jarka_rybář
01.10.2020 5 z 5

Alenka je tedy číslo. Opravdu mne překvapuje, jak je oblíbená a co všechno jí projde. Na druhou stranu je také zajímavé to, že její pohled dítěte, které nemá tolik znalostí jako dospělí vědci, někdy odhalí velmi důležité skutečnosti.

Greenfingers
06.09.2020 5 z 5

Bulyčov a jeho série s Alenkou prostě nemá chybu. Mám rád sci- fi a pokud je navíc humorná, je to bonus navíc.

Leona333
24.03.2020 5 z 5

Když jsem byla malá holka, toužila jsem, musela jsem prostě být Alenkou!!! Stejně jako další děti z naší třídy. Povídáním si o dobrodružstvích, které Alenka prožívala na dně oceánů, nebo ve vesmíru na vzdálené planetě, nám dětem krátilo čas ve frontách ve školní jídelně na oběd, nebo v družinách, kde jsme čekaly, až si pro nás rodiče přijdou.
Dnes, jakožto dospělá, se někdy marně toužím znovu stát dítětem, stejně jako jsem se tehdy, marně toužila stát Alenkou... : )

zipporah
01.03.2020 5 z 5

Kiežby som toto čítala v dvanástich ešte s mozočkom nepoznačeným potrebou hodnotiť všetko... Ale aj teraz na staršie kolená by som chcela indikátora alebo rozmaznaný krík, ja by som ho kŕmila paradajkovou polievkou, mal by ju rád ako ja:D A troglodyt by za mňa vyšíval vzory, na ktoré nemám voľného času:)

JancaMia
25.01.2020 5 z 5

Setkání po létech, v knihobudce. Tenkrát prima jako neználek a mým dcerkám se také líbí. Ještě že mám i další dva díly. Mám ráda tohle staré vydání ať už kvůli krásným ilustracím a hlavně není osekané jako "novější" od Tritonu.

Tms636
21.11.2019 4 z 5

tenkrát... prima

LiuRa
10.11.2019

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek, když jsem byla dítě. Poprvé jsem ji četla na ZŠ - měla jsem ji zapůjčenou z knihovny a nemohla se s ní rozloučit. Prožívala jsem s Alenkou každé její dobrodružství. Nyní jsem hrdým vlastníkem všech dílů této kouzelné četby a příběhy Alenky čtu mým dětem a i mé děti jsou velikým fanouškem této malé holčičky, která cestuje vesmírem. Mám velice ráda sci-fi a možná je to právě pan Bulyčov, který mě k tomuto žánru přivedl.