Alenčin sen aneb Jak funguje mozek?

Alenčin sen aneb Jak funguje mozek? https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390795/bmid_alencin-sen-aneb-jak-funguje-mozek-o1e-390795.jpg 5 27 6

Když Alenka spí, probouzejí se neurony. Popravdě řečeno, ony nikdy nespí, nanejvýš si někdy potřebují trochu odpočinout. Dnes v noci připravil mozek Alence neobyčejný sen, ve kterém jí bude vyprávět o tom, jak řídí celé tělo. Pojď snít s Alenkou a objevíš tolik úžasných věcí, až se ti bude tajit dech. Zábavná, bohatě ilustrovaná naučná kniha odhaluje dětem tajemství fungování mozku. Přináší spoustu informací, a přesto čtenáře nezahltí. Je názorná, srozumitelně a neobyčejně poutavě napsaná. A navíc je vtipná, takže ji děti (a rozhodně nejen ony!) budou číst jako napínavý dobrodružný příběh. Autor knihy Jerzy Vetulani byl nejen světově uznávaným odborníkem, ale také skvělým vypravěčem, který dokázal jednoduše a zábavně vysvětlit složité vědecké problémy. Alenčin sen je jeho jediná kniha určená dětským čtenářům. Pro děti od šesti let.... celý text

Literatura naučná Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

Sen Alicji, czyli jak działa mózg. , 2017


více info...

Přidat komentář

Shashlick
25.09.2022 5 z 5

Krásně názorné a naučné.

Jarka_rybář
28.04.2022 5 z 5

Nádherná kniha. Autor v ní úžasně lidsky, pochopitelně a zábavně popisuje funkci mozku.


svanta
25.11.2020 5 z 5

To je úžasná kniha pro děti a nejen pro ně. Složité téma zpracované hezky a pochopitelně.

martina.culik
01.11.2020 4 z 5

Kniha je přínosná nejen pro děti. Ztvárnění je zajímavé a hravou formou poskytuje spoustu informací o mozku a jeho fungování.

prazskanaplava
05.04.2020 4 z 5

7/10 Výcuc jednoho náročného vědního oboru povedeně zpracovaný do formy přijatelné pro zvídavé děti. Nakolik tedy můžu soudit, neb už jsem dospělá nějaký ten pátek. Varování na zadní desce sedí - vlastnímu potomkovi bych tuhle knihu strčila do ruky jedině poté, co bych si sama vypracovala náčrtky jednotlivých částí mozku a nejprve z nabytých znalostí samu sebe důkladně přezkoušela (= než by mozek informace zařadil do dlouhodobé paměti). Abych nebyla za blbce. Výtvarné zpracování není můj šálek kávy, zapadá do momentálně populárního stylu infografiky (pastelové barvy, flat design), ale tím taky není nijak výjimečné a zapamatovatelné. Asi jsem z dětství rozmlsaná Bornem, Shepardem, Sempém, Berkovou, Zmatlíkovou aj. Obsahově je ale kniha dobrá volba, a to hlavně pro ty, kdo sami jako malí žrali fascinující animovaný seriál z osmdesátek Byl jednou jeden... život a rádi by podobný zážitek poskytli i svým dětem.

Ukázky z textu: „Vjemy, které zpracováváš, jsou ve většině případů zbytečné, proto je okamžitě zapomínáš. Například když koutkem oka zahlédneš, že se na stromě chvěje list. Co je nám ale po tom? Tyto nedůležité věci se sice do senzorické paměti dostanou, ale vmžiku z ní zase odejdou. Ovšem pokud je vjem důležitý, pak se v příslušné části mozku elektrická spojení změní a uloží se paměťová stopa. Tak vzniká pracovní paměť."

„Na to, jestli existuje Bůh nebo co nás čeká po smrti, věda odpověď nezná. (...) Zato biologové, tedy vědci, kteří zkoumají živé organismy, mohou skálopevně prohlásit, že každý člověk je smrtelný. Jednotlivé orgány stárnou a umírají, ale to, co má šanci přetrvat mnohem déle, tisíce nebo dokonce miliony let, jsou naše geny. Genom je stručně řečeno zakódovaná informace o tom, jak je tvůj organismus utvořen. To v genech spočívá nesmrtelnost. V genech, které zanecháš svým dětem, bude pořád žít kousek tebe; tvoje děti ho předají tvým vnoučatům, pravnoučatům a dalším generacím, se kterými už se ale nesetkáš."

(Host, 2018)

ddkk
24.01.2019 5 z 5

Výtečná kniha (nejen) pro děti, plná zjednodušených a tím i pochopitelných schémat a obrázků. Stručné, ale výstižné popisy umožňují i dětem pochopit fungování mozku. Zvlášť mne zaujalo upozornění, kterému dávám za pravdu: " Varování pro rodiče: přečtěte si tuto knihu dříve, než to udělají vaše děti. Jinak vás ve znalostech neurovědy hravě předčí". Je zřejmé, že autor, polský neurobiolog, psychofarmakolog a biochemik Jerzy Vetulani byl nejen skvělý odborník, ale také didaktik s velkým porozuměním pro děti. Knihu jednoznačně doporučuji.

Autoři knihy

Jerzy Vetulani
polská, 1936 - 2017
Maria Mazurek
polská, 1987

Kniha Alenčin sen aneb Jak funguje mozek? je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených5x
Knihotéce23x
Chystám se číst36x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x