Alchymisté nebo šarlatáni: John Dee a Edward Kelley

Alchymisté nebo šarlatáni: John Dee a Edward Kelley https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67919/bmid_alchymiste-nebo-sarlatani-john-dee--ViX-67919.jpg 5 10 2

Historická práce o životě a díle dvou slavných anglických alchymistů; John Dee i Edward Kelley jsou v knize nahlíženi především na základě historické skutečnosti. Autorka se věnuje dobovému kontextu, zastavuje se u definice alchymisty a dobové představě o jeho činnosti, rozebírá Kelleyho vlastní dílo, také ale reflektuje majetkovou a finanční stránku Angličanů, věnuje se jejich odkazu apod. Autorka ve své práci využívá zdroje českých ale i anglických archivů a knihoven.... celý text

Přidat komentář

elcapitano
28.09.2021 5 z 5

Zajímavá kniha. Na dva v Čechách nejznámější alchymisty se autorka dívá očima historika. Kniha mapuje jejich život z dostupných historických pramenů. Současně se snaží dívat se na jejich alchymistické dílo "střízlivýma" očima racionálním pohledem. Z historických pramenů se snaží i o přiblížení jejich osobností, majetkových poměrů apod.
Zajímá mne vývoj myšlení a historie vědy a poznání, jehož je alchymie nedílnou součástí, takže knihu jsem si užil.
Nečekejte nějaký rozbor alchymie nebo esoterické a okultní záhady, to v knize opravdu není, samotné alchymii se autorka spíše vyhýbá.

Lucie_1986
16.08.2020 5 z 5

Po dlouhe dobe jsem knizku docetla :-) Mam rada alchymii a vse kolem toho, takze kniha pro mne byla zajimava. Autorka se s tematem myslim velmi dobre vyporadala, verim ze kniha byla narocna na zdroje a i overovani duverohodnosti dat.


Štítky knihy

16. století alchymie monografie Edward Kelley, 1555-1597 cesty a pobyt John Dee, 1527-1609

Autorovy knížky

2010  90%Alchymisté nebo šarlatáni: John Dee a Edward Kelley

Kniha Alchymisté nebo šarlatáni: John Dee a Edward Kelley je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce6x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x