Alchymista

Alchymista https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424340/mid_alchymista-hdm-424340.jpg 4 882 127

Nicolas Flamel žil ve 14. století ve Francii a říká se, že objevil tajemství věčného života. Když zemřel, byla jeho hrobka nalezena údajně prázdná. Možná že nalezl recept na elixír života v knize starodávných kouzel a stále žije. Během let se stal ochráncem a strážcem knihy mága Abraháma, která mu nejen propůjčila dlouhověkost, ale také ho hmotně zabezpečila. S její pomocí je schopen vyrábět zlato z obyčejných kovů nebo drahokamy z obyčejných kamenů. Naneštěstí se kniha může stát v nepravých rukou tou nejmocnější zbraní proti lidstvu a celému světu. Přesně tak ji hodlá použít i Dr. John Dee, který knihu ukradne. Jediní, kteří mohou zabránit katastrofě, jsou dvojčata Josh a Sofie. Nevědí ještě, že o jejich osudu bylo rozhodnuto dlouho předtím, než se narodili. Oba totiž, jak bylo předpovězeno, mají moc rozhodnout závěrečnou bitvu dobra se zlem a zachránit nebo zničit řád světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Alchemist , 2007


více info...

Přidat komentář

Hoblinka
25.11.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Bohužel kniha neměla takové promo jako třeba Harry.

Alaglesia
25.07.2023 3 z 5

Knihu jsem četla poprvé asi před 10lety, kdy mi ji zapůjčila dívka, kterou jsem připravovala na přijímačky na střední školu. Už tenkrát se mi líbil motiv dvojčat, vnímání aury, probouzení magických schopností.
Teď když čtu knihu opět, líbí se mi stále. Ale už mi místy připadá překombinovana, akční scény jsou někdy až neuvěřitelné a lze předvídat jejich konec. Za co autorovi tleskám je odkaz na mytologii a mytologické postavy, historii a historické postavy i různá literární díla.
Určitě tato série má zasloužené místo ve Fantasy světě.


konformita
27.01.2023 3 z 5

Já tomu také věřím, že se děj až v dalších dílech rozeběhne. Můj desetiletý syn čte už Válečníka a pořád mě kontroluje, kde zrovna jsem a co se tam děje. Už jen kvůli němu musím dočíst celou sérii.

Zelený_Drak
06.01.2023

Vzdala jsem to po 13 kapitolách (více než 1/4 knihy). Příběh mě nezaujal a postavy také ne. Takových příběhů pro děti je nepřeberně a tomuto chybí "něco navíc", díky čemu by mezi nimi vynikl (třeba v podobě humoru a nadsázky). Naopak, napsáno je to velmi jednoduše a magie funguje jako instantní řešení jakýchkoliv potíží, takže ani jako YAF bych to neoznačila. Knížka je tak pro první stupeň a i tak si myslím, že se najde mnoho lepších knížek pro stejnou cílovou skupinu.

Nepotěšilo mě také toto:

To je Sofie a její dvojče Josh.“
„Dvojčata?“ Dívka přistoupila se zájmem blíž. Prohlédla si zblízka oba dva a řekla: „Nejsou identičtí, ale je vidět určitá podoba.“

Tak samozřejmě, že nejsou identičtí! Na to si je nemusela prohlížet zblízka, vždyť jsou opačného pohlaví, identická dvojčata opačného pohlaví neexistují. Na dětské knížce by si autor měl dát natolik záležet, aby tam neměl takovéhle zbytečné a nesmyslné repliky.

Nale
10.09.2022 3 z 5

Alchymista je takový úvod do světa Nikolase Flamela. Spíše se zaměřuje na seznámení s dvojčaty a Nikolasem, magií aury a nesmrtelnými bytostmi. Hodně mluvení, málo akce.
Těm, kteří sérii čtou poprvé radím - vydržte! Druhý díl už má grády a pak je to teprve jízda.:)

Taťka Hraboš
27.06.2022 4 z 5

Mně osobně kniha moc nesedla. Nevím přesně, čím to je, asi toho bude více dohromady – trochu psychologicky ploché postavy, poněkud schematický, cyklický děj (objeví se nový nepřítel, vznikne nová nebezpečná situace a hrdinové se z ní dostanou), do toho ten ne zcela povedený překlad a odfláknutá práce korektora. Našim klukům se ovšem evidentně kniha líbila (mladší se na mě opakovaně zlobil, že končím četbu v nejnapínavějším okamžiku, ať už to bylo kdykoli); asi se není čemu divit – je plná magie a akce a hlavní postavy mají ten správný věk.

rosta75
20.03.2022

Nechápu některé komentáře,kniha i série je fantastická,je třeba hlavně opustit svět reality,dospělosti,vrátit se do dětství,do světa bez starostí každodenního života.Pak ty knihy člověk vnímá jinak.Čtu to po několika letech znovu,nepamatuji se přesně o čem to je a čtu to s nadšením.

rencovav
30.10.2021 3 z 5

Fajn knížka, možná si i přečtu druhý díl, ale vyloženě nadšená jsem z ní nebyla, což se projevilo i na tom, že jsem ji četla strašně dlouho. Nevím, jestli to bylo podivným překladem a špatnou korekturou, nebo obecně prostě tím, že už jsem na YA moc stará. Nedokážu ani říct, co přesně mi na knize vadilo, ale i "líbila se mi" je trochu přehnané. Spíš jsem ji prostě přečetla a zkrátila jsem si tak ranní cesty metrem do školy. That's all.

Ali71
28.07.2021 5 z 5

Mě se kniha naopak od některých komentářů líbila. Je psaná čtivě, člověk se i něco dozví z historie a hlavně pomůže odreagovat se. Hned jsem se vrhla na druhý díl.

Klivine
22.07.2021 2 z 5

(SPOILER) Tahle kniha je nejspíš ta nejnudnější kniha, co jsem kdy četla.

Ale najdou i nějaká pozitiva. Začátek vypadal dobře: zvláštní muži v černých pláštích atd. jenže to bylo tak všechno.

Já jsem velice náročná na výběr dobré knihy, takže tohle je jen můj názor.

Takže, nejdivnější mi přišel hned na začátku boj o kodex. To jako musí John Dee zaútočit zrovna v den kdy jsou dvojčata ve městě? Anebo, celý život (+-600 let) a povede se mu to tak snadno? Nemyslím.
Vadilo mi zasazení mýtických postav do příběhu a celkové prostředí.

Postavy byly ploché a nezajímavé, prostě meh...

Mě tahle kniha prostě nesedla, ale je to jen můj názor, takže tobě se líbit může. Často ji srovnávám s také alchymistickou knihou Alchymistova šifra, kde se oproti zde přítomnému Nicolasovi můžeme naučit doopravdický recept na střelný prach.

Další díly si s jistotou nepřečtu :-)

HollyUndead
20.07.2021 5 z 5

Úvodní knihu této velice zajímavé fantasy série jsem přečetl již potřetí. I když příběh znám, strašně rád se k němu po pár letech vracím. Spletitost legend, mýtů a bájných bytostí spojených s mytologií téměř všech kultur, navíc dané do souvislosti velice zajímavého a neuvěřitelně poutavého příběhu, dodává knize skutečně zvláštní kouzlo, které mě pokaždé chytne, a dokud celou sérii nedočtu, tak mě ani nepustí. Hltal jsem jednotlivé stránky Alchymisty ještě jako dospívající dítě, ale hltám je i ve věku 25 let, tedy ve věku téměř plně dospělého muže. Pokaždé si z tohoto strhujícího příběhu plného kouzel odnesu skvělý čtenářský zážitek, ale i mnoho zajímavých myšlenek nebo inspirací.

Mabie
21.06.2021 3 z 5

Podle anotace jsem čekala pohádku pro větší děti se spoustou magie, mýtů a legend od Anglie po Egypt. Přestože jsem jednoznačně na tuto knihu stará, je to přesně to, co mám ráda - YA fantasy.
Příběh je sice jednoduchý, ale propojení mytologie a historie se současným přetechnizovaným světem mi připadá chytré. Rozesmála mě představa staré bohyně, závislé na počítačových hrách, vtipná mi přišla i vegetariánská upírka, pobavily libůstky některých božstev. Dokonce po přečtení poznámky autora v závěru knihy jsem zjistila, že Nicolas Flamel byla skutečná postava, což jsem do té doby vůbec netušila. Oceňuji kolik toho autor nastudoval i procestoval, aby věrohodně skloubil reálné historické postavy a události s mytologií. Za velmi podařenou považuji i obálku.
Kniha není nic převratného na poli literatury, je to klasická YA fantasy, ale čte se dobře.

tygřík2
20.05.2021 2 z 5

Druhý Alchymista, který mi přišel do cesty a opět kamarádi nebudeme:-)

nela3812
13.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Před lety jsem již přečetla část této série. A už tehdy jsem z ní byla nadšená, bohužel jsem čekala na další díly a sérii odložila.

Nyní jsem cítila zvláštní potřebu se k sérii vrátit. První díl - Alchymista mi zabral 2 večery.

Děj ubíhá rychle, stále se něco děje a čtenář se nenudí. Autor také přidává krátký komentář, kde celý svůj námět popisuje. V první knize nás seznámí s historií Flamela, jeho Manželky Perenelly a jeho největšího nepřítele dr.Dee. Mimo to poznáváme také dvojčata, jsou to skutečně ta dvojčata, o kterých mluví legenda?

Knize můžeme nahlédnout hned do několika legend z Řecka, Říma, Egypta a vůbec z celého světa. Příběh je skutečně velmi propracovaný a čte se sám.

Mohu jen doporučit a vrhám se okamžitě na další díl

veru1367
04.04.2021 4 z 5

Hezká knížka. I v ději se něco neustále děje. Doporučuji.

Bája89
17.02.2021 5 z 5

Alchymista se mi dokonale trefil do čtenářské chuti. Vyvážená dávka smyšlených a reálných postav, které dohromady tvoří neskutečný příběh plný napětí, barev a vůní. Nemluvě o nepřehlédnutelné obálce. Tohle je série, která má čestné místo v mé knihovně a jednoho dne se k ní opět vrátím.

téravokudlaná
29.01.2021 4 z 5

pěkná knížka se zajímavým dějem. Doporučuji

Usire
26.01.2021 4 z 5

Pro mne to bylo mírné zklamání. Příběh byl dobrý, tempo vyprávění rychlé, ale něco mi nesedlo. Možná to bude tím, že jsem si spojoval NF s HP. Možná, že další díly budou lepší.

Márv1990
13.01.2021 5 z 5

Když jsem si poprvé zakoupil tuto knihu, tak mě to nejspíš lákalo, jen kvůli názvu. Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela. Harry Potter to, ale nebyl. Nicméně jsem byl příjemně překvapen, protože mě příběh neuvěřitelně uchvátil. Už od prvních stran této knihy mě to vtáhlo do děje jako bych byl dvojčaty z věštby a čelil všemu místo nich. Mistrně napsáno. Posléze jsem o pár měsíců náhodně v obchodě narazil na druhý díl a to mě naprosto pohltilo. Během pár dní jsem ho dočetl a nedočkavě jsem čekal než vyjde další a další.... Za mě 7 hvězdiček.

APoirot
04.01.2021 5 z 5

Díky této knize se každý ponoří do tajů alchymie!