Vyšší moc

Vyšší moc https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43323/alan-gregory-vyssi-moc-lfc-43323.jpg 4 6 1

Alan Gregory série

< 3. díl

Psychologický thriller z Utahu, kde se při vyšetřování několika vražd objeví jejich spojitost s mormonskou církví. Zástupkyně státního návladního Lauren a psycholog Alan, které známe z předcházejících autorových knih, objasňují další případ: Laurenina sestra Teresa chce žalovat váženou soudkyni, členku mormonské církve, za sexuální obtěžování. Problematická žaloba se posléze zkomplikuje několika vraždami. Dvojice, posílená detektivem Samem, má před sebou obtížný úkol, protože případ zasahuje do církevních kruhů mormonské komunity, ovládající prakticky veškerou moc ve státě Utah. I přes nebezpečná úskalí jsou nakonec vraždy "ve jménu boha" vyřešeny. Autorův psychothriller je napínavý a navíc připraví čtenářům mnoho zajímavých a překvapivých poznatků z mormonské věrouky.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Higher authority , 1994


více info...

Přidat komentář

trudoš
02.06.2020 3 z 5

Uznávám, že naskočit do série u třetí knihy není právě ideální způsob, jak se seznámit s autorovou tvorbou, ale nemohl jsem jinak. Na druhou stranu, člověk si ozkouší, jak jednotlivé romány fungují jako samostatný celek, což by pro každou detektivku mělo být alfou i omegou její literární existence.
Vyšší moc pro mne každopádně představovala zajímavý náhled do světa mormonů a minimálně celá první půlka zaujala nečekaným vývojem událostí. Jenže pak jako by Stephenu Whiteovi došly nápady, sklouzne ke všednosti a až do konce nevyrukuje s jediným překvapením. Napětí se vytrácí a gradace přejde k obehrané hře na odpoutání pozornosti. V tomhle ohledu si podle mne závěr zasloužil nějakou inovaci, alespoň bereme-li v potaz tehdejší dobovou konkurenci. Jinak ale slušný průměr, dobře napsaný a se spoustou vztahové psychologie hlavních i vedlejších postav, především pak těch v sukních. Ostatně, hrdinou dramatu není ani tak představitel celé série Alan Gregory, jako spíše jeho partnerka Lauren.

Autorovy další knížky

Stephen White
americká, 1951
2001  76%Lékařské tajemství
2002  73%Vyšší moc
2002  67%Soukromý případ

Kniha Vyšší moc je v

Přečtených7x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x