Al Capone

Al Capone https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20870/bmid_al-capone-OPU-20870.jpg 4 29 2

Řečený "Zjizvená tvář" Životní příběh Al Capona - jednoho z největších gangsterů všech dob. Autor v knize vypráví o zločinecké kariéře Al Capona od jejích počátků v ulicích New Yorku. Jeho "rádcem" a "učitelem" se stává Johny Torrio, který kraloval síti heren, sázkových kanceláří, barů a nevěstinců. Za ním přesídlil roku 1920 do Chicaga, které je charakterizováno jako město, v němž vládne korupce a organizovaný zločin. Tam mu mladý gangster pomáhal budovat jeho zločineckou organizaci. Šéfem této organizace se Al Capone stává roku 1925. Za žádnou z vražd, v jejichž pozadí stál, nebyl nikdy odsouzen. Na počátku třicátých let snahu federálních vyšetřovatelů výrazně podpořil i starosta města Antonín Čermák. Jejich trpělivá a snaživá práce nakonec přivedla konečně Al Capona za mříže.... celý text

Přidat komentář

Jack93
20.03.2016 5 z 5

Snad každý někdy slyšel jméno Al Capone. Před čtením jsem ale o něm věděl jen to, že působil v Chicagu v době prohibice, a že skončil ve vězení kvůli neplacení daní. Díky knize Ivana Brože jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí o nejslavnějším gangsterovi všech dob. Například to, že část svého trestu si odpykal v jednom z nejproslulejších vězení na světě - Alcatrazu. Ještě důležitější poznatek je jméno muže, který Al Caponovi otevřel dveře do reálného světa podsvětí - Johnny Torrio.

Při čtení mi pravidelně vyvstávaly na mysl scény z filmů Podraz a Někdo to rád horké (podle mého jedny z nejlepších filmů všech dob) a postavy jako Charlie Párátko, Psí dečka nebo Malý Bonaparte. "Přátelé italský opery, je to už deset let, co jsem se zvolil šéfem týhle organizace. A můžu snad říct sám, že jste zvolili dobře."

Jinak pana Brože považuju za velmi kvalitního autora, jehož díla náležející do literatury faktu (např. Husajn kontra Chomejní, Detektiv Pinkerton nebo Roosevelt) se výborně čtou a poskytnou čtenáři ucelený přehled o dané problematice a době.

saphe
02.04.2015 4 z 5

Velmi pěkně a zajímavě napsaná kniha! Vše o Al Caponovi, co jsem chtěla vědět. :)