Aktivní porod

Aktivní porod https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34882/aktivni-porod-34882.jpg 5 21 5

Podtitul: Stručný průvodce přirozeným porodem Příručka určená nastávajícím maminkám připravuje na přirozený porod, při kterém ženy nemají - na straně jedné - přestat věřit lékařům, ale - na straně druhé - mají naslouchat svému tělu a vlastní intuici, přistupovat k porodu beze strachu a se sebedůvěrou a vnímat ho jako jeden z nejkrásnějších okamžiků života. První část knihy ukazuje, jaké změny probíhají v těle ženy během těhotenství a jak je možné se v této době připravit na porod - cvičením vycházejícím z jógy, nácvikem dýchání a masáží. Druhá část je věnována přirozenému porodu, jeho průběhu a možnostem i období krátce po porodu. Kniha je doprovázena mnoha fotografiemi a srozumitelnými obrázky.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Argo
Originální název:

New active birth


více info...

Přidat komentář

Turmee
04.06.2022 3 z 5

Kniha pro laiky, která se nebojí občas zabrousit do větších podrobností. Hlavní myšlenkou je fakt, že rodí žena, ne lékař. Na svou dobu (originál je z roku 1991, překlad 2010) velmi pokroková a "alternativní". Slibuje praktickou přípravu na porod s využitím jógy. Autorka zdůrazňuje nutnost citové a tělesné přípravy těhotné ženy a většinu tvrzení podkládá citovanými výzkumy (i když ne všechny).
Stručně popisuje historii porodu a změny ve společnosti, které se v procesu porodu odrážejí, fyzické proměny těla v těhotenství a při porodu (včetně ilustrací). Porodu jako takovému je věnováno sdostatek stran - jednotlivé fáze jsou rozebrány podrobně, přesto stále srozumitelně, popisují, co se děje miminku, co cítí žena, tipy pro partnera a PA, vhodné pozice a styly dýchání...
Kapitola o kojení je milá, doporučuje kojit dle poptávky. I když později zmiňuje, že výživné je jen "zadní" mléko. Ke konci shrnuje možné zásahy při porodu a užíváné léky a uvádí jejich plusy a mínusy. Jako jedna z mála knih se věnuje i porodu mrtvého dítěte.

Autorka nejspíš předpokládá první těhotenství a jediné dítě - komu by jinak doporučovala hodinu denně cvičit v tiché místnosti :D. Na můj vkus je popisu jógových pozic věnováno až příliš prostoru. Fotky je zachycují skvěle a z textu se podstata stejně vyčte špatně. V tom je kurz naprosto nenahraditelný. Velmi mě překvapilo doporučení cvičit sedy-lehy v těhotenství, stejně tak v hned v prvním týdnu po porodu.
Část o dýchání obsahuje vtipnou definici: "Ženám se doporučuje vydechovat pusou, protože většina žen při porodu vydechuje pusou."
Spousta praktických tipů a zkušností je bohužel stále nefunkční v českých porodnicích - např. bezbolestné šití. Kapitola o porodu do vody mi přišla zbytečná, většina věcí se opakuje a zbytek je logický.
Úplně mi chybí informace o poporodní depresi. Z textu vyplývá jen to, jak se všichni do sebe hned zamilujeme a všechno bude sluníčkové.
Překlad je ovšem plný hrubek a překlepů.

zorrazorra
06.02.2021 5 z 5

Za mne nejlepší kniha o přípravě porodu a porodu samotném. Oceňuji zejména realistické, ale přirozené a uklidňující popisy fází porodu a všeho co jej provází. Zároveň je zde spousta praktických tipů, jak ulevit nepohodlí, případně jak mu předejít. Vše je krásně vysvětleno. Doporučuji všem ženám, které se o své tělo, jeho prožitky a svoje dítě chtějí dozvědět opravdu cenné informace.


Cageyy
09.01.2020 5 z 5

Asi nejlepší kniha pro nastávající maminky. Obsahuje obecné informace, rady, praktiky (dechová cvičení, vizualizace, jóga). Moc pěkně napsáno ????????

Edeltruda
26.07.2018 5 z 5

Velká část je věnovaná józe, mě ale zaujaly především teoretické pasáže. Průběh porodu je tady popsán a vysvětlen mnohem podrobněji než v jiných knihách (nebo i předporodních kurzech), přesto je stále srozumitelný. Kniha mi proto hodně pomohla orientovat se ve fázích vlastního porodu.

Nikca83
03.03.2016 5 z 5

Skvělá! Napsaná srozumitelně a s láskou. Před porodem doporučuji přečíst všem, kdo mají z porodu strach. Mě osobně kniha uklidnila a díky ní mám konečně představu, jaký porod bych chtěla mít.

Štítky knihy

porod

Autorovy další knížky

Janet Balaskas
britská, 1946
2010  96%Aktivní porod
2012  77%Jóga v těhotenství a příprava k porodu
1996  67%Přirozené těhotenství

Kniha Aktivní porod je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst15x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x