Ako sa plaší smrť

Ako sa plaší smrť https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76009/ako-sa-plasi-smrt-76009.jpg 5 74 8

Bor, Drha, Babáček... vymyslené mená pre skutočných hrdinov, ktorí ako príslušníci československého zahraničného letectva bojovali cez druhú svetovú vojnu v Anglicku. Autor tejto knihy je jedným z nich. Antonín Liška bol po ťažkom zranení pripútaný niekoľko mesiacov na lôžko a v tom čase si robil zápisky o rôznych udalostiach v jeho peruti. Zaznamenával si príbehy kamarátov i vlastné spomienky na kruté chvíle, keď musel emigrovať z okupovaného Československa, na obdobie pobytu v Poľsku, potom vo Francúzsku a nakoniec v Anglicku. Na ich základe vznikla táto románová mozaika dramatických príbehov plných napätia a bojovej dravosti, priateľstva, lásky a obetavosti, príbehov skutočných, nevykonštruovaných. Hovoria o mladých mužoch, stíhacích letcoch, ktorí sa vo dne i v noci vrhajú do vzdušných súbojov s nepriateľom, hoci vedia, že o ich živote môže rozhodnúť zlomok sekundy, krátke zaváhanie alebo jednoducho osudná smola. Každý z nich si to uvedomuje, no zároveň pevne verí, že práve jemu sa podarí uniknúť smrti, tej čiernej dáme, ktorá sa s ním tak často hrá na slepú babu. Keď po boji pilot pristane na materskom letisku, zaleje ho pocit nesmiernej úľavy a šťastia, že sa opäť vrátil, že má opäť pred sebou jeden vzácny deň života. Lenže ten deň nie je darovaný, je ťažko vybojovaný. Preto si vojenský letec tak váži každú voľnú chvíľku, preto v čase medzi operačnými letmi užíva život plnými dúškami, preto si spieva, miluje, smeje sa. Pri poháriku whisky v Červenom srdci, alebo v náručí dievčiny sa snaží odplašiť strach zo zajtrajška, strach zo smrti...... celý text

Žánr:
Romány , Válečné , Literatura česká

Vydáno: , Pravda
Originální název:

Jak se plaší smrt , 1983


více info...

Přidat komentář

jan.para
10.04.2023 3 z 5

Několik smyšlených kapitol ze života našich letců z dob druhé světové války ve Velké Británii, které vycházejí ze skutečných událostí. Týkají se hlavně 312. československé stíhací perutě, kde Antonín Liška sloužil. Kniha je trochu filozofická. Možná nejfilozofičtější od našich vojáků. Autor si v ní několikrát pokládá otázku, jak se plaší smrt.

slunicko1958
21.06.2022 4 z 5

Do knížky jsem dlouho nedokázala začíst tak, abych si mohla vzpomínky na naše statečné letce náležitě vychutnat. Často jsem se ztrácela ve jménech i čase, popisy leteckých soubojů mě příliš neoslovily. Až v druhé polovině jsem se patřičně "chytila".
Přesto musím vyzdvihnout krásný sloh, kterým je tato uznávaná knížka napsaná, i nádhernou češtinu. Je poznat, že autor byl původním povoláním učitel.


Krosl
05.03.2022 5 z 5

Jedna z úplně nejlepších knih o čs. letcích bojujících v Anglií. Přestože se nejedná vysloveně o memoárové dílo, jednotlivé příběhy mají své reálné předobrazy. Velký důraz je v románu kladen právě na osobní rovinu zúčastněných hrdinů. Piloti zde prožívají souboje nejen za kniplem Spitfiru, ale především sami se sebou. Právě boj s vlastním strachem, se strachem o život svých kamarádů, ale i lásek dodává románu velmi specifický charakter. A že ten souboj byl v mnoha případech neúspěšný, je tím ještě děsivější.

Pavel83
21.11.2018 5 z 5

Některé pasáže knihy jsou silně emotivní, skvěle napsaná kniha o našich letcích v RAF. Doporučuji!

Paulus.1987
20.08.2018 5 z 5

Asi to teď bude vypadat, že nekriticky dávám pět hvězdiček všemu, co se týká našich letců v RAF, ale nemohu si pomoct. Tato kniha byla opravdu nádherná.

Tak jako Richard Husmann (Filip Jánský) svými Nebeskými jezdci vytvořil literární pomník československým bombardovacím letcům, tak Antonín Liška prokázal touto knihou čest svým kamarádům stíhačům.

Román je napsán krásným, místy až poetickým jazykem. Nemá jednu souvislou dějovou linii, střídají se v něm osudy několika postav letců. Jsou to osudy strhující, napínavé, humorné, dojemné i tragické. Do příběhu jedné z postav autor promítl i své vlastní. Kniha ve mně zanechala spoustu dojmů, které se nedají popsat. Kromě jiných na mě velmi zapůsobilo (především v posledních kapitolách) právě to kamarádství na život a na smrt, i za cenu sebeobětování.

Během četby jsem si často říkal, jaký by mohl být film Tmavomodrý svět, kdyby...

jan7760
07.11.2017 5 z 5

vynikajúca kniha, síce fikcia, avšak výborne napísana, ten doslov vo vydaní, ktoré som čítal je poplatný dobe, knihe však nič neuberá, nepísal ju autor, radím ju k tomu najlepšiemu, čo som doteraz čítal z tematiky našich letcov pôsobiacich v RAF...

p3tris
01.12.2016 5 z 5

V první řadě je třeba říct, že se nejedná o literaturu faktu, ale o fikci, i když některé události a postavy mají svůj reálný předobraz . To dává autorovi volnost k tomu, aby se soustředil převážně na vnitřní rozpoložení několika hlavních hrdinů a na jejich život stíhače s neustálým strachem ze smrti. Přesto je znát, že byl sám letcem a akční scény z leteckých soubojů jsou velmi živé. Hlavní devizou knihy je ale sloh, který je někdy až lyrický a k válečné literatuře jako by se skoro až nehodil. I díky jemu je knížka velmi čtivá a patří k tomu nejlepšímu, co s tímto tématem vzniklo.

Boby17
24.09.2016 5 z 5

Super kniha se silným příběhem o našich stíhačích u RAF. Je to kniha, ke které se často vracím. Vřele doporučuji všem.