Ako sa nestať pacientom

Ako sa nestať pacientom https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267421/mid_ako-sa-nestat-pacientom-267421.jpg 4 355 69

Knižný výber z článkov a úvah MUDr. Jana Hnízdila možno vrelo odporučiť všetkým, ktorí si vážia zdravie vlastné i zdravie spoločnosti a sú ochotní preň niečo urobiť. Môžu si byť istí, že ich čítanie nielen poučí, ale aj povzbudí a pobaví. Jan Hnízdil má totiž dar písať prístupne a zrozumiteľne a navyše aj s vtipom, eleganciou a humorom, či už je reč o úzko odborných záležitostiach, alebo o veciach obecnejšieho dosahu, o lekárstve a športe. A ako sa patrí na vyznávača psychosomatiky a celostného pohľadu na človeka, nikdy nezabúda uvádzať konkrétne príklady a prenikať do všetkých zákutí životných príbehov.... celý text

Přidat komentář

Michael23
27.11.2023 3 z 5

Zajímavá kniha, ve které je člověk vnímán jako živá a složitá bytost, ne jako nějaký robot - přijímač tabletek. Přiznávám se, ve 3/4 knihy jsem si dal pauzu, chystám se ji ale dočíst, stojí to za to..

peří
09.09.2023 1 z 5

Sbírka novinových článků, které jsou v podstatě na jedno kopyto: "Jak jsem na pacientovi AB hned poznal bezmocnost klasické medicíny."
Kniha by také mohla mít podtitul: Z dobrého lékaře amatérským psychoterapeutem. Nebo: Jak zaměnit vědecký přístup lékaře za nekritickou propagaci psychosomatiky. Podpořeno pseudoargumenty typu "odborníci zjistili, že" nebo "jak se píše v jedné americké studii..".
Druhá část je o hrabivosti výrobců léků. Děkuji za upozornění na aféru vioxx (str. 69), ale ten lék se začal později opět používat, píše wikipedie. Díky za termín medikalizace (str. 79), ale to není jediná, a nejspíš ani hlavní, příčina rostoucího počtu pacientů. Naopak, lepší diagnostika logicky vede k více diagnózám, co je na tom divného? Takže jak je vidět, ani dobrý lékař nemusí být dobrým prognostikem nebo dobrým analytikem.
Abych také nebyl jen negativní, odnáším si varování autora před slovem "syndrom" a pár pěkných citátů.
Knihu doporučuji jen ochutnat.


nevermore3
17.11.2022 3 z 5

No, tak já bych to neviděl zas tak černě. Ten Hnízdil přece neříká, že rýmu dostanu proto, že jsem vystresován z práce a ne z důvodu zapomenuté čepice. Píše o civilizačních chorobách a takových těch nemocech, které procházejí všemi vyšetřeními a nedají se odhalit přesto, že pacienti jsou z nich šílení :)

Nicméně k samotné knize - já s tou myšlenkou v podstatě i souhlasím. A to nejen z vlastní zkušenosti, ale i když se koukám kolem sebe. Ne vše je zkrátka řešitelné práškem či nějakou formou toho, že pomůže něco zvenčí (samozřejmě nebavíme se o úrazech atd atd, ale spíš o těch dlouhodobých civilizačních věcech) ale ta forma mi úplně nesedla.
Kniha je vlastně sbírka sloupků nebo fejetonů nebo co to vlastně je, čili se dost často pasáže a myšlenky opakují a to téměř ve stejných formulacích. A hodněkrát. Celkově ta forma mi vlastně asi vadila nejvíc, dále je taky vidět, že Hnízdil není spisovatel ani bavič.

Čili abych to shrnul, poselství bych hodnotil příznivě, formu pak méně. Za mě asi ty 3*** tedy.

MarkCarter
14.11.2022 4 z 5

Táto kniha nie je pre každého, ale mne sa názory autora pozdávajú. Tvoria ju prevažne články ktoré písal autor do novin. Príbehy z lekárskej praxe sú výborné a zaujímavé, športovo-politické komentáre už menej.

jprst
05.04.2022 3 z 5

Dobře skrytá a docela poutavá reklama na autorovo podnikání v jeho Hnízdě zdraví.

Ema22
19.02.2022 3 z 5

Když knihu čtu, téměř doslova si vybavuji rozhovory s panem doktorem, jeho typické ráčkování, které mě ani trochu neruší. Myslím, že by textu prospěla úprava, aby se mnoho formulací tolikrát neopakovalo. Se somatizací jsem se sama setkala mnohokrát u sebe i svých blízkých. Ne se všemi názory souhlasím, vyslechnu je, hledám ty přínosné pro mě.

Mrňous1
28.04.2021 4 z 5

Zajímavě popsané příběhy pacientů a jiné souvislosti.

Aghatte
10.01.2021 2 z 5

Informace zajímavé, kniha nikoliv. Výběr z novinových článků.

vlkcz
31.10.2020 4 z 5

Tím, že jde o souhrn článků, které autor publikoval v průběhu let v různých periodikách (+ několik nepublikovaných), se čas od času stane, že se opakují stejné myšlenky (což je pochopitelné), vyjádřené stejnými slovy a obraty (a to už je občas až úsměvné). Možná by celé knize prospělo, kdyby prošla drobnou probírkou.
Na druhé straně je u těchto souborů reakcí na dobově aktuální témata zajímavé, když je člověk čte po letech, zda a jak se úvahy dotýkají i současnosti. V tomto případě velice často stačí jen zaměnit jména a je k dispozici okamžitě současný text.
Možná jsou ty 4* trochu nadhodnocené, ale budiž.

Alienn
05.04.2020 4 z 5

Pana doktora a jeho tvorbu sleduji již delší dobu, dosud především na internetu. Jeho názory jsou mi natolik blízké, že mě to přimělo zakoupit nějaké jeho knihy. Tuto jsem přečetla s chutí a mohu to shrnout, že se mi opravdu líbila. Jediné, bez čeho bych se obešla, je politika, ale to je čistě můj problém.

Simii45
19.03.2020 4 z 5

Velmi poucna kniha , s většinou věci s panem doktorem souhlasím.

asam
24.02.2020 2 z 5

Jako články v novinách, které vychází jednou týdně si to ráda přečtu, ale jako kniha ? Je toho moc najednou.
S panem doktorem v mnoha věcech souhlasím.

bigbabe
21.12.2019 3 z 5

Téma dobré s kterým souhlasím a žiju podle něj. Za spoustu nemocí se lidé mohou sami a nechtějí si přiznat, že změnou svého chování by se mohli mít lépe.
Ale ve formě knížky jsou články občas se opakující.

Dani25
19.08.2019 3 z 5

Stojí za prečítanie, len sa tam veci často opakujú.

yettojedno
28.03.2019 4 z 5

Čtivá relativní pravda. Dříve jsem byl jeho fandou, ale už jsem z toho trochu vyrostl. Jakmile přijde závažnější onemocnění, pomůže jenom západní medicína nebo nic, i když zázraky se občas taky dějí... Navíc placebo má dle výzkumů účinnost v řádech desítek procent, hlava je tudíž základ. Kniha je nicméně fajn.

studienka
20.01.2019 3 z 5

Celkom slusny nahlad lekara. Stoji za precitanie

Felsenberg
16.12.2018 5 z 5

Tvrdá kritika současného medicínsko-farmaceutického komplexu. A zároveň tip na nejkratší cestu k trvalému zdraví.

Papik.21
28.11.2018 4 z 5

Kniha se četla jedním dechem. Mudr. Hnízdil na skutečných případech ukazuje, jak si lidé zbytečně huntují zdraví a někdy kvůli vlastní nedočkavosti "si zapříčiní" smrt.

hajrys
09.11.2018 4 z 5

Nedá se číst jako souvislý text. Většinu jsem znala z různých jiných zdrojů, což je velká škoda. Za to hvězda dolů. Když od toho odhlédnu, tak velmi zajímavé a poučné čtení, které bohužel v této době moc lidí nedocení. A přitom by stačilo jenom použít selský rozum.

Dixinka
26.08.2018 3 z 5

Očekávala jsem víc. Téměř všechny příspěvky již byly publikovány.