Ako Island zmenil svet

Ako Island zmenil svet https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495874/bmid_ako-island-zmenil-svet-7JY-495874.jpg 4 15 6

Pútavé rozprávanie o tom, ako maličký ostrov uprostred Atlantiku po stáročia ovplyvňoval svet. Dejiny Islandu sa začali pred 1 200 rokmi, keď istý frustrovaný vikinský kapitán a jeho neschopný navigátor narazili na súš uprostred severného Atlantiku. Odrazu ostrov nebol už len hniezdiskom rybárov dlhochvostých. Vyrástol na ňom národ, ktorého diplomati a hudobníci, námorníci a vojaci, sopky a rastliny nenápadne a nezvratne menili svet. Táto kniha vezme čitateľov na kuriózne putovanie históriou, aby im ukázala úlohu Islandu v pestrej škále udalostí, ktoré hýbali dejinami - od Francúzskej revolúcie cez vznik štátu Izrael až po pristátie na Mesiaci. Malý národ malého ostrova sa znovu a znovu ocital v úzkom vzťahu s dejinnými zvratmi, ktoré formovali svet do podoby, v akej ho poznáme dnes. Dozviete sa, ako to všetko prebiehalo, a navyše sa pri tom výborne zabavíte!... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

How Iceland Changed the World , 2021


více info...

Přidat komentář

Bustedka
11.01.2024 3 z 5

"Rychlá a zběsilá jízda tisícem let dějin", "kniha bohatá na zábavné anekdoty"... akorát, že moc ne.
Je to prostě klasická kniha o historii Islandu. Poměrně dobře napsaná. Pokud vás ale vysloveně historie nebaví a spíš hledáte fun facty, bavit bás bude především obálka. Ta je totiž skvostná.
Zábavné to není ani trochu. Některé kapitolly byly zbytečně delší, než by musely být. Navíc vzhledem k povaze knihy mi chyběly jakékoliv ilustrace, fotografie, prostě cokoliv, co by trochu rozmnělnilo 276 stran textu.

helena8303
03.09.2023

Knížka se mi dostala do ruky náhodou, měla jsem o Islandu jenom mastnou potuchu. Že tam asi nerostou banány a neběhají antilopy.
Autor je zapálený milovník Islandu a podal čtenáři hromadu informací, čtivým a zábavným způsobem. Je rozený vypravěč a čtivě by zpracoval i návod na čištění filtru u pračky.
Od počátků až k dnešku, zkrátka počasí nic moc, ale rozhodně se tam nenuděj.
Pan Bjarnason je člověk otevřené mysli, s nadhledem bere i různé pohromy, prostě všechno zlé je k něčemu zase dobré a přežít se dá všechno.
Z knížky se na mne přenesl kousek autorova optimismu. Potřebovala jsem to jako sůl.
( Jenom jsem někdy váhala, jestli mě pan Bjarnason trochu chvílema netahá za nohu. Ale i kdyby, trošinku nadsázky nezaškodí, plný počet bodů. Za dobrou náladu, kterou je ten spisek přímo prosáklý. A přenesl ji i na mne. )


marketa2384
12.05.2023 3 z 5

Vyrážíme na Island, tak pro mne některé informace byly dosti zajímavé a kniha se nečetla vůbec špatně. Možná motivace pro přečtení byla větší než čtivost - ale už se tam těším!

jaroiva
21.04.2023 3 z 5

Island se mi moc líbil, tahle kniha bohužel méně.
Je psaná poměrně nezáživně, i když občas je vidět pokus o vtip. Většinou neúspěšný pokus.
Pro mě tedy není splněno to "čtivou formou", jak se píše v anotaci.
Některé informace jsou zajímavé, i tak je tam na můj vkus dost politiky, ale ono to asi nejde vypustit. Tak za mě +- průměr, no.

Vrbická1999
02.01.2023 5 z 5

Historie Islandu od dob divokých vikingů až po dnešní svět. Island a jeho lid je tak inspirující. Věděl to již J.R.R. Tolkien, který použil mnoho prvků severské mytologie do svých knih. Skvělá kniha, ze které se člověk dozví mnoho nového.

Recidivista
31.07.2022 4 z 5

Po príšernom úvode, ktorý bol napísaný takým tým vtieravo-vtipným štýlom, akým niektorí blogeri písali články na začiatku milénia, som si myslel, že kniha je horúcim kandidátom na to, aby som ju nedočítal. Našťastie v ďalších kapitolách tie pokusy o humor už neboli tak časté a otravné, ako v úvode, alebo som si na to jednoducho zvykol.

Názov „Ako Island zmenil svet“ je verím, že iba nadnesený, a to v duchu, akým je písaná celá kniha. Lebo popravde, skôr by sa hodil názov „Ako sa Islandu stalo, že zmenil svet“. Island je tu niečo ako Forrest Gump medzi štátmi, lebo vo väčšine spomenutých príkladov je Island pasívny a veci sa akosi dejú samé bez jeho pričinenia. Predstavte si napríklad, že na Slovensko by dopadol nejaký meteorit, ktorý by poskytol dôkaz o živote na Venuši a nazvali by sme to, že „Slovensko zmenilo Slnečnú sústavu“.

Aby som nebol len negatívny, informačne je to celkom hodnotná kniha, sú tam veci známe aj menej známe, častokrát pospájané do nových súvislostí. Je tam dosť zaujímavostí z rôznych oblastí, takže každý si nájde to svoje. Celkove je to tak na 3,5 hviezdičky, ale keďže oceňujem všetko, čo sa objaví s tematikou Islandu, tak zaokrúhľujem nahor.

7/10

Štítky knihy

Island

Autorovy knížky

2022  71%Jak Island změnil svět

Kniha Ako Island zmenil svet je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst57x
Chci si koupit16x