Akce Přehrada: "Orlické vraždy" očima vyšetřovatele

Akce Přehrada: "Orlické vraždy" očima vyšetřovatele https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66695/bmid_akce-prehrada-orlicke-vrazdy-ocima--0fN-66695.png 3 41 14

Orlické vraždy očima vyšetřovatele. Skutečný a otřesný případ orlických vražd ve vzpomínkách kriminálního rady Josefa Douchy.

Přidat komentář

sidonka
16.01.2024 4 z 5

Hodně drsné, o to víc mi kniha zůstává v hlavě protože jsem 20 let žila kousek od Orlické přehrady a v období shazování sudů na Žďákovském mostě tudy i často projížděla, jde mi z toho mráz po zádech

Michellesixx
10.10.2023 5 z 5

Dostala jsem knihu k Vánocům, příběh jsem VŮBEC neznala, takže jsem si začala dělat srandu, proč mi dávají knihu o vraždách z Orlických hor. Jsem ročník 1996, nějak mě to prostě úplně obešlo. No nic, něco jsem si zjistila a začala číst. Kniha se mi četla skvěle, rychle, nic se netáhlo (snad až na konci ty psychické způsobilosti, ale to bylo pár stran). Ztotožnila jsem se se jmény a potom, když jsem začla pátrat dál, jsem k mému překvapení zjsitila, že jména jsou změněna, ale zůstalo zachování prvních písmen ve jméně a příjmení. Vše jsem si tedy rychle dohledala. Bylo to trochu matoucí, jména gangu klidně mohli nechat, ta jsou všeobecně známa. Jiná jména obětí vzhledem k citlivosti případu naprosto respektuji (však jsou změněna i v seriálu), ale též jsou jednoduše dohledatelná.
Jak jsem četla, začla jsem si všímat jistých podobností s místy, kde žiji. Možná proto se mi kniha četla tak dobře. Kolem domu Kuny, kde byl ten sklep, denně jezdím. Zastávka, kde čekal Černý na první vraždu je tamtéž. Železniční přejezd na Zličíně, bydlela jsem pár set metrů odtud. Odpočívadlo na dálnici u Rudné - kousek. Nové Butovice, Řepy, všechno místa, kde se denně pohybuji. Teď když to píšu, jedu zrovna přes Rudnou. Vtáhlo mě to totálně, právě i kvůli tomuhle. A dalo to čtení naprosto jiný rozměr.
Seriál Devadesátky je podle mě určitě natočen podle této knihy. Jsou tam detaily, co jsou i v knize.
Za mě je to opravdu skvělá kniha. A neuvěřitelný pravdivý příběh.


KačuleJakVíno
03.09.2023 2 z 5

Tahle problematika mě zajímá, takže knihu jsem si nemohla nechat ujít. Narozdíl od počinu jiných na mě ale kniha působila vlekle, nečtivě. Pan vyšetřovatel ze sebe udělal mistra světa. I tak ale 2/5, protože tak či tak, kriminalisté vyšetřující tato zvěrstva si to zaslouží.

palka452
05.06.2023 odpad!

Mafiáni by neměli psát knihy...a hlavně takovou knihu by měl psát hlavní vyšetřovatel,ne nějaká figurka... bodejť by se neohrazoval , že někdo spolupracoval s ruskou mafii, máslo na hlavě

viweb
08.03.2023 1 z 5

312 stran... Podle mě by stačila polovina. Autor ke čtenáři mluví jako kdyby byl zapomětlivý, malý nebo nechápavý. Mě tento styl urážel a vadil. Hodně to sráží požitek ze čtení. Za mě teda opravdu NE! Jediné pozitivum je, že se hodí do čtenářské výzvy jinak bych byla nejenom znechucena ale i naštvaná nad ztrátou času věnovanou čtení tohoto "díla". A při tom takový silný příběh a potenciál!

hungryreader00
27.01.2023 4 z 5

Mně se to líbilo, ačkoliv bylo jasné, že rozhovory byly upravené. Přišlo mi to napínavé téměř do konce. Není to sice žádný literární skvost, ale to jsem od toho ani nečekala. Především bych asi vypustila značnou část jednání vyšetřujících policistů, kteří na konci četli protokoly apod. Spoustu z toho už čtenář věděl, a za mě nebylo nutné to opakovat.
Nezahrnuji to do hodnocení, ale musím poznamenat, že kniha obsahuje nezanedbatelné množství chyb a překlepů.

moničina
25.01.2023 2 z 5

Absolútne nezáživné, a doslova suhlasim s tm, co napisal NightShade.

Simstr
17.10.2022 4 z 5

Sledovala jsem seriál Devadesátky, takže jsem se zase až tak nic nového nedozvěděla. Čte se rychle a svižně. Když člověka napadne, že se to stalo... hrůza.

lucie3944
23.08.2022 2 z 5

Zklamání. Myslela jsem, že to bude literatura faktu, ale bylo to stylisticky upraveno. Rozhovory mi připadaly neautentické, upravovány do spisovné češtiny. Záměna jmen mi v tom taky nadělala zmatek, nevím proč se nejmenovalo přímo. Kvůli žalobám? Dlouho mi trvalo, zorientovat se v tom, kdo je kdo. Přečetla jsem to, ale čekala jsem něco úplně jiného....

Hoxer
15.08.2022 4 z 5

Velice dobře a zajímavě napsaná kniha. Je zde velký rozdíl naproti klasickým detektivkám v tom, že pachatele známe od začátku a příběh je vyprávěn také z jejich úhlu pohledu. Vůbec jsem neměl o těchto činech ponětí a jsem moc rád, že jsem s nimi byl seznámen. Rozhodně knihu doporučuji čtenářům, kteří mají rádi netradičně pojatý styl detektivních příběhů podle skutečných událostí. Ve vyprávění mi pouze chyběla podrobněji popsaná část, kde policie přišla na kloub pachatelům a začínali prohledávat přehradu.

čef
09.07.2022 3 z 5

Kniha se nečte vůbec dobře z mnoha důvodů. Jednak se jedná o opravdové hnusné zločiny spáchané hnusnými lidmi, za druhé literárně to nestojí za mnoho a za další – stálé opakování několika známých faktů je opravdu ubíjející. Myslím, že film nebo seriál na toto téma vystihl situaci mnohem zajímavěji. Je zde sice několik pro mne neznámých okolností a detailů, ale číst kvůli tomu tuto oslavu našich chrabrých ochránců zákona, mi za to asi nestálo.

GYROTOURBILLON
19.06.2022 5 z 5

Seznámení se s celým příběhem OV mi připadlo dostačující a srozumitelné. Mnoho, z míst činů jsem dft. nevědomky navšťívil. Obcí Rudná u Prahy běžně projíždím, ať už vlakem či busem. Žďákovský most jsme s rodinou podplouvali lodí směřující na hrad Zvýkov. A jen s trochou informací o pověstných sudech.
Zde snad ani není třeba fotodokumentace, tedy mně nechybi.
Zájemce o tuto tématiku, kniha zajisté uspokojí.

DraculasLady
01.06.2022 5 z 5

Na knihu jsem narazila vlastně úplnou náhodou a jako fanoušek seriálu Devadesátky a celé kriminální problematiky devadesátých let bylo její čtení vlastně nutnost. Doplněné fotografie jen dotvářejí hrůznost činů téhle partičky, která operovala v mém rodném městě. I proto mám k případu orlických vrahů tolik blízko... Kolem domu, v jehož sklepě docházelo k plnění sudů, chodím prakticky každý týden... Potřeba změnit jména v příběhu byla zřejmě ještě nutná, jelikož kniha je z roku 1998. Dnes už se ale nebojíme nazývat věci pravými jmény...

ElikaBendova
25.05.2022 odpad!

Těšila jsem se na knihu poté co v televizi vyšel seriál. Zajímalo mě knižní zpracování faktů. Těšila jsem se na dokumenty, fotky, svědecké výpovědi a mnohé další. Místo toho zde máme upravenou románovou verzi se změněnými jmény a nic neříkajíc. Opravdu velká škoda. Je to jako když čtete příběhy z Osvětimi. Příběh na reálném základě upravený autorem.