Akčan Tyrok

Akčan Tyrok https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42193/bmid_akcan-tyrok-659e65f0a3e7d.jpg 4 72 20

Pán Hoppy tajne obdivuje pani Silverovú, ale ona má oči len pre Alfieho, svojho korytnačieho miláčika. Ako by mohol pán Hoppy súťažiť s takým súperom! Vymyslí skvelý plán, ktorý si vyžaduje trochu šikovnosti, veľa trpezlivosti a celú armádu korytnačiek. Bude výmyselníctvo pána Hoppyho korunované úspechom? A aká budúcnosť čaká Alfieho? Kniha, ktorú majú rovnako radi deti, aj ich rodičia.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pro nejmenší
Vydáno: , Enigma
Originální název:

Esio Trot , 1990


více info...

Přidat komentář

TaLu
20.06.2023 3 z 5

Opravdu nepoznáme toho, koho milujeme?
Paní Stříbrná nepozná vyměněnou želvu a místo Alfíka miluje nějakou cizí želvičku a dokonce každý týden jinou. Pan Hoppy miluje podle mě jen představu, že by byl milován, protože jak by jinak mohl takto podvádět milovanou osobu?
Jediný upřímný tvor je Alfík, protože miluje salát.
Pokud měla kniha nějaký jiný přesah, tak mě nezasáhl.
Ale ilustrace jsou kouzelné.
Hodnocení uděluji za ilustrace a za ty úvahy, které příběh vyvolal. Dětem bych četla jedině s komentářem. Nebo raději asi nečetla, děti jsou jako houbičky, vsakují kde co.

Terror
09.04.2023 3 z 5

Jo, jo, když chcete, aby se do vás někdo zamiloval, často to vyžaduje promyšlený plán. Touto větou ze zadní strany obálky je řečeno vše. Někdy ten plán vyžaduje pořádný kus igelitu a šikovnost při chůzi mezi sto čtyřiceti želvami. Kontrolní otázka: A nestačilo jich osm?


muchomurka
01.02.2023 1 z 5

Hvězdička za ilustrace. Tahle knížka mě hodně zklamala. Jaká je pointa? Že lží a manipulací dosáhnu svého? První myšlenka po dočtení byla, kdy se přizná paní Stříbrné? A když se nepřizná, jak s tím dokáže žít "šťastně až do smrti?
A druhá myšlenka - co chudáci želvy? Ne, ne, ne a ještě jednou ne.
Bambulka příběh vzala, moc neřešila, sem tam se zasmála. Ale tohle rozhodně není kniha, kterou budeme opakovaně číst, nebo si ji nedejbože kupovat domů. Vracíme do knihovny a stačilo.
Úplně souzním s komentářem od IamReader.

bea.mari
01.08.2022 5 z 5

(SPOILER) je to moc hezká kniha. nejlepší na tom bylo když se musela číst slova pozpátku. Bylo to vlastně o tom, že pan Hups měl lásky: paní Stříbrnou, což bylo tajné, a květiny. Najednou ho napadlo, když paní Stříbrná řekla, že Alfík (to byla její želva), musí vyrůst, že koupí ve 14 obchodech ve městě 140 želv. Paní Stříbrné dal totiž zaříkávadlo, které bylo napsané pozpátku (v želvinštině). A aby to zabíralo, tak vždycky, když paní Stříbrná byla v práci, tak je vyměňoval a vypadalo to, že Alfík je pořád větší a větší. Po osmé želvě, když se nevešla do dvířek domečku, tak paní Stříbrné řekl, že musí říct v želvinštině opak toho, aby Alfík rostl, a když to zabralo, tak nakonec byla svatba.

Jessybelle
17.06.2022 5 z 5

Synovi se kniha líbila, hlavně protože byla krátká a čtivá.
Za mě je autor klasik dětské literatury. Ale u téhle jsme se museli pozastavit a probrat "výchovnou" část, kdy se mi úplně nelíbilo, jakým způsobem byla situace řešena a jak vlastně dopadl Alfík.
Ale kniha čtivá, krátká, nenáročná a s hodně obrázky, což děti vítají.

Naraca
29.03.2022 5 z 5

Laskavý příběh nesmělého pana Hupse, který se řídí heslem "účel světí prostředky" a se značnou dávkou trpělivosti postupuje k s vému cíli a spokojenosti všech zúčastněných.

smazenaryba
16.02.2022 4 z 5

Áno, nieje to práve škola morálky, ale to nieje ani veľa ďalších populárnych kníh, všakže. A koniec koncov, nič tak strašné sa v príbehu nestalo a, čo je najdôležitejśie, je to veľmi vtipné, milé, vynaliezavé, a vôbec, Dahlovské. Blakeove ilustrácie v tejto knihe patria myslím k jedným z jeho najpodarenejśích.

Lucieopice
20.09.2020 5 z 5

Je to super kniha u které se nasmějete. Určitě bych jí jen doporučovala. Hezký zbytek dne!!!

Mesačnica
18.07.2020 3 z 5

(SPOILER) Taktiež súhlasím s predošlými rozpačitými komentármi. Tešila som sa na Dahla, ale. Veľké ALE - chúďatá korytnačky, chudák Alfie, chudera pani Silverová. Pán Hoppy v podstate oklamal pani Silverovú a založil na tom svoje "šťastie". Neodporúčam určite malým deťom, ono to môže lákať svojou hrúbkou, že to je pre deti, ale opak je v tomto prípade pravdou.

Zyrit
16.07.2020 odpad!

Divnejsi knizku jsem detem jeste necetla a dost me zarazila. Jo, je to pribeh o lasce, je v tom jista romantika. Potiz je v tom, ze laska je ziskana dost velkou lzi a manipulaci, dost me to zarazilo, ze nekdo napsal pro deti neco takoveho. I trilete ditko poznalo, ze je to spatne. Pokud by ji nekdo chtel precist detem, tak urcite s komentarem uvadejicim veci na pravou miru.

blackoutzuzi
20.05.2020 3 z 5

Dost střelený a zábavný příběh pro děti, ale asi mi trochu vadilo, jak se tam zacházelo se zvířaty. Malému čtenáři bych při četbě rovnou vysvětlila, že takhle zacházet se želvou, i jakýmkoli jiným zvířetem, není úplně normální a v pořádku.

martinakraus
12.05.2020 1 z 5

Ne, tohle fakt ne. Dahl je skvělej spisovatel, celou jeho kolekci dětských knih (těch obsáhlejších jako je třeba Karlík, Matylda a pod.) jsem schopná doporučit, ale tuhle bych vymazala z povrchu světa.
Základní myšlenka téhle knížky dětem v podstatě říká "Pokud chcete, aby vás někdo měl taky rád, najděte jeho slabinu/oblíbenou věc a lžete o ní, aby si vás taky oblíbil" - něco podobného jsem nedávno slyšela v podcastu o Tinderu, kde to borec dělal holkám s jejich oblíbenými interprety, humus.
Prosím, jestli chcete číst Dahla - dobrého Dahla - přečtěte si něco jiného.

broskev28
25.03.2020

Roalda Dahla obdivuju a jeho knihy vyhledávám, ale přiznám, že tahle mě nenadchla.
(Ani oslovení dětských čtenářů se mi nezamlouvá, ale třeba by se dětem líbilo?)
Možná proto, že vlastně není o dětech, a tím pádem jako by ani nebyla pro děti?
Pravda, je o zvířátkách, ale které dítě by vůbec řešilo to, co trápí paní Stříbrnou? A koho z nás by potěšilo to, jakým způsobem tohle trápení ukončil pan Hups? Mě tedy ne, v tom se shodnu s Night Shade.
Poslední výtka: že to není kniha pro naše dyslektiky, to mi bylo jasné už podle názvu. Ale pokud by někdo z nich pročítal anotaci na zadní straně, asi by se okamžitě - tedy až po přečtení, a to by zase nebyl takový fofr - osypal přinejmenším kopřivkou. Ten kaleidoskop různých typů písma, jejich velikostí a tloušťky bude pro některé malé čtenáře doslova odstrašující!
Takže asi nejzajímavější pro mě byla autorova úvodní poznámka.
P.S. Taky jsem jako malá měla želvičku, Šmudlu, a byla roztomilá!

Měňavka
18.03.2020 5 z 5

Krásný příběh o lásce, želvách a o tom, jak překonat stydlivost :)

Kachle
16.01.2020 4 z 5

Roztomilé :)

bidesh
13.01.2020 4 z 5

Co by člověk pro lásku neudělal... Ale jak k tomu přijde Alfík?

LadyCharlene
21.11.2019 4 z 5

Opravdu zábavné počteníčko. Nicméně pro malé děti to nebude a poučení jsem v tom také nenašla. Možná bych to brala jako pohádku pro dospělé, kteří už vědí, jak se věci mají. Rozhodně stojí za přečtení, a já se nemůžu dočkat, až se pustím do další knížky pana Dahla.

ElikaBendova
26.09.2019 2 z 5

já nevim. mě tohle udělat někdo s milovaným domácím mazlíčkem, tak bych ho asi zabila. Nevím jestli tohle je zrovna dobrý příklad pro děti.

Naias
09.01.2018

Zábavná drobnôstka.

wiix
07.03.2017 5 z 5

Taký krásny príbeh o láske pre deti s kúskom humoru a dômyselnosťou som už dlho nečítala :)