Aj to sa stáva

Aj to sa stáva https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514427/bmid_aj-to-sa-stava-pd3-514427.jpg 5 1 1

Kniha slovensky psaných povídek bývalého horníka, kysuckého rodáka a dlouholetého občana Karviné.

Přidat komentář

Marekh
06.04.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazil v knihovně a když jsem zjistil, že na poslední stránce je napsáno Karviná, tak jsem si knihu půjčil. Jak jsem se dočetl, tak autor žil v Karviné a také pracoval jako horník. Některými hrdiny jsou horníci.

V knize se nachází 15 povídek. Jak sám autor uvádí, příběhy jsou napsány s trochou fantazie, jakoby formou pohádek, ale je v nich cítit kus reálného života. Naznačují například, co může způsobit přehnaná rodičovská starostlivost o potomka nebo nedostatečný dohled či přehled, co jejich děti dělají. Zajímavá byla také povídka s gay tematikou. Poslední příběh je pohádka z dob králů, princezen a čarodějů. V povídce Musíš mi dať!...? se nachází slezské výrazy, se kterými se běžně setkávám v našem kraji.

V knize se nachází humor, satira i sarkasmus. Některé povídky jsou smutné a humor se v nich nenachází. Spíše to vybízí k zamyšlení a autor uvádí u jedné povídky přísloví: "Za dobrotu, na žobrotu." Bohužel to je častokrát pravda.

Kniha se mi líbila. Je to čtení na jedno posezení, ale pobavil jsem se. Nejvíce se mi líbily tyto povídky: O Šípovej Ruženke, O džínsovej Karkulke, Ani ryba, ani rak aj.

Knihu jsem četl po dlouhých letech ve slovenštině a téměř všemu jsem porozuměl. S některými slovy jsem si nebyl jistý, ale to vůbec nevadí. Celkový kontext jsem pochopil.

Kniha Aj to sa stáva je v

Přečtených1x