Agenti bez vlasti

Agenti bez vlasti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466903/bmid_agenti-bez-vlasti-AuB-466903.jpg 4 5 3

Kniha izraelského novináře Mattiho Friedmana a autora zachycuje ojedinělé příběhy izraelských agentů pocházejících z arabských zemí, kteří se díky své důvěrné znalosti jazyka a prostředí stali neocenitelnou pomocí při vzniku Izraele v roce 1948. Rodáci ze Sýrie, Jemenu či arabského Jeruzaléma působili jako agenti Palmachu v Libanonu, Sýrii i Jordánsku. Kniha Agenti bez vlasti sleduje jejich dobrodružné osudy, které byly dlouho opomíjeny nedostalo se jim uceleného zpracování. Očima agentů můžeme vstoupit do libanonské či syrské společnosti v dramatickém období, kdy se měnila podoba celého blízkovýchodního regionu. Zároveň je ale i zajímavým pohledem na Izrael, který neutvářeli jen Židé z Evropy a Západu, ale také příchozí z blízkovýchodních zemí, kteří si s sebou přinesli svou specifickou perspektivu.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Spies of No Country , 2019


více info...

Přidat komentář

Auto999
15.04.2024 4 z 5

Hezky a čtivě napsaná kniha o počátcích izraelské rozvědky v dobách založení státu Izrael. Uživatelka "helena8303" četla asi jinou knihu, protože nic o tom, že ráno se nějaký žid probudí a začne vyvražďovat svoje sousedy, v knize není. Naopak od založení státu Izrael se židé neustále musejí bránit hlavně muslimům, kteří mají vyvraždění všech židů jako jasný cíl a žije jich v okolí Izraele miliarda. Židů je v Izraeli pouze 6 miliónů, takže aby přežili, musí provádět preventivní útoky a musí se bránit maximální možnou silou i lstí. Je to vidět i nyní, když Hamás z Gazy neustále útočí na Izrael nebo když Írán vezme jakoukoliv záminku k útokům na Izrael.

helena8303
26.10.2021

Knihu ani nehodnotím. Pro někoho určitě musí být přitažlivá.
Přečetla jsem ji jen s velkým sebezajprením, koupila jsem jí jako dárek sousedovi, kterému jsem za mnoho zavázaná a je to sionista.
Nad knihou se mi zvedal žaludek, fascinuje mne upřímnost Izraelitů.
Jsou pyšní na to, že “ každý žid na světě má dvě národnosti, tu svojí, židovskou a potom toho národa , na jehož území má kořeny, anebo tam žije. “
Žid, který se narodil někde v Maroku, jeho rodina v pohodě vycházela se svými sousedy, najednou uslyší “ hlasy” , a začne svoje sousedy vraždit, to nepochopím.
Tihle lidé fungují jako pátá kolona v každé zemi, necítí ke svým nežidovských sousedům sebemenší empatii. ( Ale neplatí to pro všechny, je mezi nimi i hodně slušných. Sama znám takových docela dost. )
Svoji agresi vydávají za obranu, dneska holdují “ preventivní obraně” , kdykoli jim něco přelétne přes nos, bombardují Damašek, cíle v Íránu, pomocí dronů preventivně vražděj kohokoli, kdo jim nejde pod nos.
Mezinárodní pravidla pro ně neplatí, rezolucemi OSN proti osidlování Západního břehu si vesele vytírají řiť.
Avigdor Lieberman z Kišiněva, barový vyhazovač, uslyšel “ hlasy” a přestěhoval se na Západní břeh, mlátit tam Araby.
Chápu, že dnešní Izraelci to mají složité, Palestinci i Arabové se , se s kolonizací srdce Orientu nikdy nesmíří. Koupit se dají jen vlády, arabská ulice se koupit nedá.
Obě strany konfliktu jsou jenom figurky na šachovnici, kanónenfutr svých vlastních mocných.
Rotchildové a podobní ochotně sypou do Izraele těžké prachy, ale ještě jsem neslyšela, že by se tam nějaký židovský boháč přestěhoval. Od toho tam mají naivní, obyčejné židy.
Izrael = po zuby ozbrojená základny, hračka zlých mocných Izraelitů.
V žádném případě “ bezpečný pelíšek” , 55% jich žije i nadále v diaspoře a do bezpečného pelíšku by ani nepáchli. Přesně naopak, mladí Izraelci odjíždějí založit rodinu do zahraničí, demograficky je na tom Izrael velmi zle. Horlivě se rozmnožují jenom ortodoxní, kteří jsou ale pro ekonomiku spíš zátěží, z hlediska obrany státu nepoužitelní.
Nemají to tam lehké, sedět na sudu střelného prachu určitě není žádný med.
Pro svůj klid potřebují rozvrtaný Středňák, uklidňuje je, když se to mele okolo nich.
Pro Evropu je ale příliv chudáků z rozvrácených zemí smrtící, což si uvědomuje čím dál, tím víc lidí. Mám strach, aby se náboženská válka nerozšířila i do Evropy, muslimové versus židokřesťané, z toho mne mrazí.


Martinmmm
27.06.2021 5 z 5

Zaujímavý príbeh izraelských agentov pôvodom z blízkeho Východu - "tých, ktorí sú ako Arabi" a ich role pri vzniku Izraela..

Štítky knihy

agenti, agentky Izrael

Autorovy další knížky

Matti Friedman
kanadská, 1977
2012  88%Aleppský kodex
2021  80%Agenti bez vlasti

Kniha Agenti bez vlasti je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x