Apokalypsa

Apokalypsa https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49503/agent-jfk-apokalypsa-49503.jpg 4 80 11

Agent JFK série

< 23. díl >

Na tom, že jeden z paralelních světů díky rychle narůstající vnitřní nestabilitě nevyhnutelně spěje ke svému konci – k naprostému zhroucení reality, by nebylo nic výjimečného, kdyby ovšem špičky Agentury nezjistily, že jejich úhlavní nepřítel X-Hawk chystá vpravdě husarský kousek: unést odtud samotného Antikrista, a využít jej ke svým temným záměrům. Do tajné operace v apokalyptickém světě jsou vysláni JFK (inkognito), komtesa Andrea de Villefort a mág Baltazar dos Santos. Jejich prvořadým úkolem je zabránit únosu Antikrista za každou cenu – a cena, kterou zaplatí za to, že budou muset ve vyšším zájmu vstoupit do služeb démonického diktátora, bude vysoká.... celý text

Přidat komentář

Yarwen
14.11.2023 4 z 5

Je to neuvěřitelné, ale série JFK si stále udržuje svou životaschopnost - často se objevují kvalitní díly a stále se čtenář může setkat s další originální zápletkou. Nejinak je tomu v této Apokalypse, kde se ocitáme ve světě odsouzenému k záhubě, ve světě, kterému vládne antikrist ve stylu "po nás potopa" - ostatně pro inspiraci nemusíme chodit daleko, není tomu dávno, co tuto praktiku realizovala jistá populistická strana v naší zemi. Náš Kovář se účastní akce inkognito, supluje mu Andrea Villefort a cílem je, aby se antikrist nedostal k X-Hawkovi, který by ho jistojistě využil pro nedobré účely. Suma sumárum, na čtyři hvězdy si tato kniha sáhla... (72%)

Ingenír
20.04.2019 3 z 5

Zdá se, že svět JFK neodkladně upadá to temnoty. Příběhy přestávají fungovat, tak jak mají, vtip už skoro žádný, překvapeních je jen málo a hlavně tento příběh je až moc apokalyptický. Vím, jmenuje se to Apokalypsa, ale umře zde stovky lidí, vše je beznadějné a ponuré. Skoro mě to nebavilo.


T800
17.12.2017 4 z 5

Velmi podivný, leč zajímavý příběh. Souhlasím však s tím, že tohle je spíše hororový thriller, než fantasy. Absemce humoru nebo vtipných hlášek je na škodu, ale pravda zní: Je to dobrý příběh.

Pivoňka12
15.12.2017 4 z 5

Setkání s Antikristem bylo celkem povedené. Příběh je ponurý, ale ne nudný. Pravda je, že tohle se trochu vymyká žánru. Je to spíše thriller místo fantasy. Dle mého to pan Polák pojal trochu dramaticky. Chybí tomu humor a možná i lepší zakončení.

Velká Feferona
05.10.2017 4 z 5

Tak nakonec to nebylo tak strašné, jak napovídal první dojem. Tak dobré jako Vincent Vega nebo Odplata to není ani omylem, ale má to určité kvality, které celkový dojem dost zvedají.
Samotný JFK je zajímavě maniodepresivní (příjemná změna), potěší zmínka o Iron Maiden... ale abych jenom nechválila: určitě by nebylo na škodu, kdyby si autor víc si pohrál s detaily, místy je to málo živé a zbytečně zkratkovité, nepropracované. Vynikající kniha zkrátka vypadá jinak. I přesto je můj dojem poměrně dobrý, sedlo mi celkové ladění.

NemmamSlov
27.04.2017 3 z 5

co sa tika napadu, tak to bolo nieco nove s cim som sa v predchadzajucich dieloch este nestretol, nova postava Baltazara celkom zaujala a davala pribehu celkom nadych, ale aj tak hodnotim tuto cast jednu zo slabsich......Johnou charakter bol miestami az moc odlisny (az prehnane pesimisticky)ako v predchadzajucich dieloch a antikrist ktoreho roztrielate na marne kusky a znovu sa posklada tak to ma tiez moc nenadchlo

Terva
17.10.2016 4 z 5

Agent John Francis Kovář.
Statut: Nucená dovolená
KILLER.

Komtesa Andrea de Villefort, John Francis Kovář a Baltazar Lobo Lopes dos Santos ((1))
se zde vydávají na planetu, které vládne Antikrist. Už jen toto znamená, že všichni agenti budou v obrovském nebezpečí. To vše se ještě násobí tím, že konec tamního světa je v poslední fázi.
Tento svět je plný zkázy, beznaděje, zmaru a černé magie. Prostě správná Apokalypsa. Ponurost přímo čiší ze stránek a čtenář se dostává do stavu naprosté sklíčenosti a propadá pláči. Zde se umírá po milionech.
Opravdu temný a nebezpečný příběh.
Někdy se až ptám, kam je svět Miroslava Žambocha a Jiřího W. Procházky ochoten zajít, aby ohromil (ochromil?) své čtenáře. Tohle už totiž není sci-fi a snad ani fantasy, tohle je pekelný katastrofický příběh.

Malá ochutnávka:
Grigorij Leonov získal už v mládí evropské občanství a stal se úspěšným finančníkem. Poté, co se spojil a posléze také oženil s italskou miliardářkou Lilianou Fulci, získal ohromný vliv, který uplatnil v politice. Po jedné z velkých krizí, kdy se Evropa zmítala na pokraji občanské války, způsobené rebeliemi muslimských přistěhovalců, byl zvolen přímou volbou prvním presidentem Evropské unie. ((2))

Ale abych zase tak moc nechválil, musím napsat i nějaký ten zápor. A to jeden zápor celkem důležitý pro tento svět. Pan Jaroslav A. Polák (co znamená to A?) nemá moc načteno. V tomto příběhu je totiž agent John Francis Kovář tázán, zda někdy při misích potkal sám sebe. Odpovídá že ne. Ale to není pravda. Při misi číslo 21, KILLEREM archivovanou pod názvem „Budiž vám Měsíc lehký“, sám sebe potká a to hned několikrát. Je to sice takový detail, ale někdy to kazí celkový pohled na tento svět.

Foda-se! Merda! Coralho! ((3))

Kniha obsahuje i seznam literatury, bez níž by toto dílo nemohlo spatřit světlo světa.
Najdeme tu Bibli, Novozákonní apokryfy III. nebo díla spisovatele Jozefa Karika.

Za tímto příběhem je opět vložena povídka. Napsal ji, nám již celkem známí, spisovatel Petr Totek. Povídka nese název „Běh mezi stíny“ Jedná se o povídku ve které vystupuje korporace X-Hawk. Je to celkem čtivá, ale ničím nepřekvapující povídka. (viz – Povídky)

Nádech, výdech, přečtení poznámek pod čarou – a kdesi jinde hodiny, dny.........


((1)) Čti – Baltazar Lobu Lopež duš Santuš.
((2)) Tuhle vizi napsal pan Jaroslav A. Polák již v roce 2009.
((3)) Čti – Fódas! Mérda! Karálju!


GOD: Záznam o misi kompletní, verifikace provedena. Odvolávám útok.
KILLER: Potvrzuji, útok odvolán.

fmash
27.01.2016 2 z 5

Nechci říct, že kniha byla zvlášť špatná, ale neseděla mi mytologie příslušného světa, kde sice mohou být démoni zvučných jmen, dokonce Antikrist, ale žádný opravdový bůh (natož Bůh), protože to už by bylo tak nějak příliš směšné. V tom kontextu a ohledu mi pak příběh jako celek přišel neúplný a jaksi plochý, závěr kostrbatý a chvatný. Navíc díly, kde tři agenti zastaví X-Hawkovu přímou invazi, mi zpravidla neimponují. Na druhou stranu temná atmosféra blížícího se konce měla něco do sebe a nechala by se více rozpracovat, ostatně celé chiliastické téma má slušný potenciál. Skoro tři hvězdy, ale jen skoro.

hoopoo
14.10.2014 5 z 5

Hmm, JKF, Villefortová a mág Baltazar jako ochránci Antikrista, který se snaží vyvraždit celý jeden svět? Zajímavý nápad.

N10Tikky
22.02.2013 4 z 5

Díl který řadím k tomu lepšímu v sérii. Vše šlape jak má. Jsou dodrženy reálie JFK universa a i když se závěr dal očekávat, tak napsané je to dobře. :)

Sirius
02.01.2011 5 z 5

V rámci téhle série je to nadprůměr. Polák vytvořil dobrý, temný a fungující svět s řadou dobře propracovaných postav, s nimiž se bude moci hrát i v dalších dílech. A čte se to jedna radost. Hodně fandů asi Apokalypsa nepotěší, protože se tu nestřílí každou chvíli, díky čemuž se to netopí v litrech krve. Milovníky magie, okultismu a dalších podobných věcí (o nichž vím asi tolik co o sekání dříví = 0) tenhle díl taky potěší všemožnými odkazy a na nejrůznějšími magickými formulemi. Na druhé straně jsem se ale nemohl zcela ponořit do příběhu a maximálně si ho vychutnat - nebyl jsem přímo v ději ale jen jsem jej pozoroval. A hlavně mi tu chyběl pořádný záporák, který by hrdinům zatápěl. Bohužel ani ten Antikrist nebyl pořádný parchant, jak jsem původně čekal. Každopádně se od Hlávkovy Odplaty jedná o nejlepší díl, takže mi stálo za to přetrpět čtení dílů 21 a 22, byť samozřejmě Polák autora dílů 19 a 20 nepřekonal. Co se bonusové povídky týče - to je taková malá třešnička na dortu. Pokud se ale její autor Petr Totek vypíše a oprostí se od vzoru, který má v Miroslavu Žambochovi, můžeme za pár let stát dlouhé fronty i na jeho knihy.

Část díla

Autorovy další knížky

Jaroslav A. Polák
česká, 1975
2013  90%Míjím se s měsícem
2010  74%Apokalypsa
2011  87%Bizarní atraktor
1998  71%Cimmeřan a ohňodárce
1996  69%Conan a nefritový amulet

Kniha Apokalypsa je v

Přečtených143x
Knihotéce70x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x