Hraniční válka

Hraniční válka https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201954/bmid_agent-cormac-hranicni-valka-ZCK-201954.jpg 4 40 6

Agent Cormac série

< 5. díl

Píše se rok 2444. Erebus, bytost vzniklá splynutím – nebo spíš podmaněním – mnoha UI a ovládající smrtící džainskou technologii, podnikne sérii útoků na Řád. Některé z těchto akcí ale jako by neměly žádnou logiku. Když jedna z Erebových červích lodí zabije miliony nevinných civilistů na Klurhammonu, technicky vyspělé zemědělské planetě bez jakéhokoliv taktického významu, je tuto záležitost vyslán prošetřit agent Cormac… přestože se tajně pořád ještě pokouší obvládnout svou nově nalezenou schopnost, jakou by neměla mít právo vládnout žádná lidská bytost, a navíc začíná pochybovat o skutečných motivech UI, jež mu rozkazují. Další útoky a zdánlivě zbytečné masakry způsobí, že se do války postupně zapojí i některé nejnebezpečnější osobnosti Řádu. Pan Jeřáb, neporazitelný mosazný stroj na zabíjení, opustí kvůli pomstě planetu, kterou si zvolil za svůj přechodný donov, a Orlandine, huiman s technologicky silně upraveným tělem a disponující džainskou technologií, připraví ze stejného důvodu s pomocí několika bizzarních veteránů z války zbraň děsivé síly. Mezitím je Mika, vědkyně a odbornice na Draka, znovu unesena touto obří mimozemskou bytostí a vtažena do samotného centra dění s jediným úkolem: probudit dávné tvůrce džainské technologie z jejich pět miliónů let dlouhého spánku. Postupně se začne ukazovat, že Erebovy útoky nebyly tak nelogické, jak se zdálo, a že mohou ve svém důsledku znamenat začátek konce celého Řádu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Line war , 2008


více info...

Přidat komentář

Finn69
05.11.2023 4 z 5

Předchozí díl (Agent řádu) mě trošku zklamal, ale jak praví staré přísloví, dobrý konec (nebo pořádný nářez) vše napraví. Je to důstojné rozloučení s Agentem Cormacem, rozloučení za rachotu probíječek a záblesků laserů, doprovázené ohňostrojem vybuchujících vesmírných lodí a roztříštěných měsíců. Dávám čtyři bílé trpaslíky a s Asherem ještě zdaleka nekončím.
Další v pořadí je Technik, a to znamená návrat na Masadu ke kapucínům a žvatlokačům - už se těším :)

zd0981
23.09.2021 4 z 5

Imaginace autora opět úžasná, nějak však už všeho bylo moc a tak jsem se dokonce v pasážích detailních popisu bitev a bitek docela nudil. Jakmile však děj zase nabral nasíle, pak to bylo perfektní. Závěr zajímavý...


B4LU
13.12.2017 4 z 5

Po nejistém přešlapu ve formě Agenta Řádu tohle dílo opět míří vysoko - zajímavý a pestrý děj, zajímavé postavy, minimum hluchých míst. Zajímavé rozuzlení, co se Ereba týče, a vzdor svému nepříliš povedenému entrée v předchozím díle nakonec získal i mé sympatie. Když to vezmu kolem a kolem, tenhle díl mi připadá z celé série nejlepší.

furunkl
23.06.2017 5 z 5

Dokonalý závěr série o agentu Cormacovi. Snad to autor nezkazí nějakým pokračováním. Po rozpačitých prvních dvou dílech, přišel výtečný Mosazňák a série nabrala obrátky. Hraniční válka se hravě vyrovná i Stahovači. Co začalo V pavučině jako lokální vyšetřování, vyvrcholilo zde událostmi ovlivňujícími celý známý vesmír. Sešla se zde většina aktérů předchozích dílů a vývoj Cormaca dospěl do nových dimenzí. Zatímco Stahovač se dá číst samostatně, Hraniční válka bez předchozích dílů nevyzní tak monstrózně. Jako první knihu od Ashera jsem četl Stahovače a byl jsem nadšen. Po Cormacovské sérii si ho přečtu znovu, protože Hraniční válka posunuje Polity Universe do zcela jiné perspektivy.

gonga
08.07.2016 4 z 5

Naprosto souhlasím s ada4, rozdíl v kvalitě překladu je víc než patrný a nová terminologie mi významně zhoršila celý zážitek. Jinak si dovoluji doufat, že má oblíbená Orlandine dostane v některém z příštích autorových děl ještě více prostoru, ne-li celou knihu.

ada4
06.10.2014 4 z 5

Knížka, na kterou jsem se po přečtení přímého předchozího románu Agent řádu hodně dlouho těšil a stále byla vydavatelem přeskakována jinými tituly stejného autora. Bohužel byl pro mě výsledný dojem velmi poničen po přečtení několika prvních stránek. Těsně před touto knihou jsem přečetl ostatní knihy série Ian Cormac, které překládal, pro mě naprosto brilantním způsobem, Petr Kotrle. Nevím proč, ale poslední tuším 3 v ČR vydané knihy od Neila Ashera překládá Marek Hrnčíř. Bohužel je zde značný rozdíl způsobu překladu, což je pro přímo navazující knihu velmi nepříjemné. Největším problémem je to, že není dodržena původní překladatelská terminologie, která Asherův vesmír jedinečně formovala v předešlých knihách. Tento fakt strašným způsobem narušuje čtivost a vzájemné porovnání známých a nových termínů je pro mě docela tragédie (runsibl vs. runcibl; Supice [název lodi] vs. Sup; dlaňovka vs. ruční pistole; síťové připojení vs. síťová přípojka; Arogance [název lodi] vs. Hubris;... a tak dále). Jsou to detaily, které spolehlivě ničí dojem z knihy jako součásti už známého vesmíru. Tolik k překladu. Vlastní děj mě trochu překvapil. Opět je tu více paralelních linií, které se sbíhají v konec, který jsem poněkud nečekal :) Považuji Hraniční válku za skvělou knihu, ale Agent řádu pro mě zůstává mnohem zajímavějším dílem. Těším se, až si ji přečtu znova.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Neal Asher
britská, 1961
2004  89%Stahovač
2005  78%V pavučině
2017  83%Temná inteligence
2009  76%Pradorský měsíc
2009  81%Cesta Sabla Keeche

Kniha Hraniční válka je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce58x
Chystám se číst15x
Chci si koupit5x